Επεισοδιακή ήταν η συνεδρίαση της Τρίτης 6 Σεπτεμβρίου στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς στις 14:25 μ.μ., ύστερα από σχεδόν τέσσερις ώρες συναλλαγών, υπήρξε εμπλοκή στα τεχνικά συστήματα, εμποδίζοντας την παροχή στοιχείων στους providers.
Την ώρα της διακοπής της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης βρίσκονταν στις 837,12 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 0,94%, ενώ ο τζίρος ήταν στα 27,35 εκατ. ευρώ. Έκτοτε και παρά τις προσπάθειες που έκαναν τα στελέχη και οι πληροφορικάριοι του ομίλου ΕΧΑΕ δεν κατέστη δυνατόν να αποκατασταθεί η βλάβη, με αποτέλεσμα η συνεδρίαση να ολοκληρωθεί (τυπικά) στις 17:20 μ.μ., όμως οι τιμές ήταν σχεδόν ίδιες με αυτές που υπήρχαν το μεσημέρι.
Το Χ.Α. αμέσως μετά την εμφάνιση της βλάβης στα συστήματα έστειλε μήνυμα στα τερματικά των χρηματιστηριακών εταιρειών που ανέφερε πως «σας ενημερώνουμε ότι οι αγορές αναστάλθηκαν. Θα ενημερωθείτε εκ νέου με νεότερη ανακοίνωση.
Κατόπιν ακολούθησε ανακοίνωση της διοίκησης του Χρηματιστηρίου που ανέφερε πως «λόγω τεχνικής δυσλειτουργίας των συστημάτων διαπραγμάτευσης, η σημερινή συνεδρίαση διακόπηκε και δεν θα συνεχιστεί. Ο υπολογισμός της τιμής κλεισίματος των Χρηματοπιστωτικών Μέσων που διαπραγματεύονται στις Αγορές του Χ.Α. θα γίνει στις 17.20 και οι μετασυναλλακτικές διαδικασίες θα διεξαχθούν κανονικά. Τα αρχεία συναλλαγών θα αναρτηθούν στο site και θα είναι στη διάθεση των Μελών, προκειμένου να επιβεβαιώσουν τις εντολές και τις συναλλαγές που εκτελέστηκαν από το Σύστημα Διαπραγμάτευσης».
Μετά και το τυπικό τέλος των συναλλαγών, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε (έχοντας μικρή διαφοροποίηση) στις 834,91 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 0,67%, ενώ η αξία συναλλαγών ολοκλήρωσε στα 27,39 εκατ. ευρώ, δηλαδή ελάχιστα πάνω από την ώρα της διακοπής.
Σε κάθε περίπτωση, η νέα εμπλοκή στα συστήματα και η νέα διακοπή είναι ένα ακόμη πλήγμα στην αξιοπιστία του ελληνικού χρηματιστηρίου, καθώς έχουν υπάρξει κατ’ επανάληψη τα τελευταία χρόνια παρόμοια περιστατικά. Μια αγορά που θέλει να μεγαλώσει και να διεθνοποιηθεί, μια αγορά που θέλει να ελκύσει νέους – ακόμη και διεθνείς – επενδυτές, θα πρέπει να προσέξει πολύ την αξιοπιστία των συστημάτων της και την εύρυθμη λειτουργία της.