Σάββατο, 4 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΜΕΤΑΦΟΡΕΣΔιεθνές logistics hub η Βόρεια Ελλάδα

Διεθνές logistics hub η Βόρεια Ελλάδα

Σε τροχιά μπαίνει ο διαγωνισμός για τη δημιουργία και ανάπτυξη εμπορευματικού κέντρου στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη. Το ΤΑΙΠΕΔ ετοιμάζεται να «τρέξει» τον σχετικό διαγωνισμό με στόχο το νέο εμπορευματικό κέντρο να ανοίξει τις πύλες της ελληνικής αγοράς στη Βαλκανική και να αναδείξει την πόλη και ευρύτερα τη Βόρεια Ελλάδα μετατρέποντάς τες σε διεθνή κόμβο του διαμετακομιστικού εμπορίου.

Αυτό επισήμανε ο αρμόδιος για θέματα μεταφορών υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος, στη διάρκεια συνεδρίου με τίτλο «Βόρεια Ελλάδα: Γέφυρα μεταφορών Ανατολής και Δύσης», που διοργάνωσαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας (ΟΦΑΕ) και η Πανελλήνια Ένωση Επιχειρήσεων Διαμεταφοράς (ΠΕΕΔ).

Αναφερόμενος στη μετατροπή του πρώην στρατοπέδου Γκόνου στο μεγαλύτερο κέντρο logistics της Βόρειας Ελλάδας, ο υφυπουργός Μεταφορών κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος πρόσθεσε μιλώντας στο συνέδριο με τίτλο «Βόρεια Ελλάδα: Γέφυρα μεταφορών Ανατολής και Δύσης» ότι «προβλέπεται και διασύνδεση μέσω σιδηροδρόμου, ανάμεσα στο νέο εμπορευματικό κέντρο που θα ανεγερθεί στη Φυλή και την υποδομή στο στρατόπεδο Γκόνου και φυσικά, μέσα από τους αυτοκινητόδρομους». Το στρατόπεδο εκτείνεται σε 672 στρέμματα και βρίσκεται στη δυτική είσοδο της πόλης και σε απόσταση 8 χλμ. από το λιμάνι.
Για να αναχθεί η Ελλάδα σε ένα διαμετακομιστικό κέντρο διεθνούς εμβέλειας, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, απαιτείται ένας στρατηγικός σχεδιασμός που στηρίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες: Τη βελτίωση των υποδομών, τον εκσυγχρονισμό των λειτουργιών και την εισαγωγή νέων υπηρεσιών που θα προσδώσουν προστιθέμενη αξία στη δραστηριότητα του κλάδου.

Αναφερόμενος στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών (ΕΣΣΜ), ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι στόχος είναι να καταστεί ο Πειραιάς πύλη εισόδου για τα εμπορεύματα που φτάνουν από την Ασία και η Θεσσαλονίκη να γίνει η πύλη εξόδου για τα Βαλκάνια.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι η τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης για την ανάπτυξη Εμπορευματικού και Διαμετακομιστικού Κέντρου στο Θριάσιο είναι ένα μεγάλο βήμα για να αποκτήσει η Ελλάδα το πρώτο πάρκο Logistics. Ανέφερε δε ότι το εμπορευματικό κέντρο που θα δημιουργηθεί στη Φυλή, θα στεγάσει τα πρακτορεία μεταφορών και άλλες εταιρείες εφοδιαστικής «αποσυμφορίζοντας και την περιοχή του Ελαιώνα, γεγονός που συνεπάγεται και λιγότερη ταλαιπωρία για τους αυτοκινητιστές στον Κηφισό».

Σε επίπεδο θεσμικού πλαισίου, η αρμόδια κυβερνητική επιτροπή για την εφοδιαστική αλυσίδα επεξεργάζεται τρόπους για την ανάπτυξη των εμπορευματικών κέντρων και των κέντρων αποθήκευσης και διανομής. Προτεραιότητα είναι η αύξηση των διεθνών εμπορευματικών ροών, μέσα από την παροχή υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας και «για αυτό κρίνεται αναγκαίος ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην εφοδιαστική αλυσίδα».

Στο πλαίσιο αυτό είναι σε εξέλιξη το έργο FENIX που, αναπτύσσει ένα πανευρωπαϊκό ψηφιακό δίκτυο πληροφόρησης και ανταλλαγής δεδομένων στις μεταφορές και τα logistics. «Σήμερα η διαδικασία του εκτελωνισμού στο λιμάνι του Πειραιά διεκπεραιώνεται πλέον σε 20 λεπτά, ενώ μέχρι πρόσφατα απαιτούνταν πολλές ανθρωποώρες», επισήμανε ο κ. Παπαδόπουλος.

Στο μεταξύ δημιουργείται Πλατφόρμα Ελληνικού Παρατηρητηρίου Μεταφορών & Logistics, η οποία, θα αναλύει λειτουργικά δεδομένα με δείκτες αποδοτικότητας του ελληνικού διαδρόμου μεταφοράς και logistics, ενώ για τον τομέα των οδικών εμπορευματικών μεταφορών τόνισε ότι η Ελλάδα συμμετέχει στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την ψηφιοποίηση των μεταφορών και της εφοδιαστικής αλυσίδας.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ