*Εργώδεις προσπάθειες σε Βέρνη προκειμένου να εξευρεθεί λύση για την Credit Suisse, πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης- σήμερα Δευτέρα- στις ευρωπαϊκές αγορές. Η UBS συμφώνησε να αγοράσει την Credit Suisse για 3,25 δισ. δολάρια (3 δισ. ελβετικά φράγκα) μετά από ένα Σαββατοκύριακο διαπραγματεύσεων με τη μεσολάβηση των ελβετικών ρυθμιστικών αρχών για να προστατευτεί το τραπεζικό σύστημα της χώρας και να αποτραπεί η εξάπλωση της κρίσης στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές. Η ιστορική συμφωνία ακολουθεί πέντε ημέρες κατά τις οποίες το ελβετικό κατεστημένο αγωνίστηκε για να φρενάρει την κρίση στην Credit Suisse που απείλησε να καταστρέψει τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας. Μια έκτακτη πιστωτική γραμμή r50 δισ. φράγκων (54 δισ. $) που παρείχε η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) την Τετάρτη απέτυχε να σταματήσει μια απότομη πτώση της μετοχής, η οποία επιδεινώθηκε από την ευρύτερη αναταραχή στην αγορά που προκλήθηκε από την ξαφνική κατάρρευση νωρίτερα αυτόν τον μήνα της Silicon Valley Bank.
*Στην όλη προσπάθεια διάσωσης εμπλέκεται-αίφνης- και το Λονδίνο. Προφανώς και δεν είναι τόσο απλή η κατάσταση, δηλαδή η διάσωση της-εδώ και μήνες- δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ελβετίας. Και μόνο καλή δεν είναι η συγκυρία για την Ευρώπη, με την Γαλλία (και) σε πολιτική κρίση (σε χαμηλά 4ετίας η δημοτικότητα του Μακρόν). Εξαφανισμένο το Βερολίνο, εάν εξαιρέσει κάποιος τις εκτός τόπου και χρόνου πιέσεις στο τελευταίο Eurogroup, για δημοσιονομική πειθαρχία, αυστηροποίηση ελέγχων κ.λ.π.
*Έναν χρόνο πριν (σ.σ. 16/3/2022), η FED ενεργοποιούσε έναν από τους επιθετικούς κύκλους αύξησης επιτοκίων, προχωρώντας στην πρώτη- από μία σειρά 8 αυξήσεων- προκειμένου να χαλιναγωγηθεί ο “προσωρινός” πληθωρισμός. Στο 6% από 8,5%, αλλά με επίμονα υψηλό τον δομικό και με τεράστια κόστη. Νομισματική σύσφιξη 4,5% και ανάλογη ποσοτική 573 δισ. πολύ δύσκολα θα άφηνε ανεπηρέαστα τα πιο δανεισμένα τμήματα της επιχειρηματικότητας, δηλαδή τα techs, εντάσεως κεφαλαίου κ.λ.π…και ένα “πρωτάκι” της παλιάς ΑΒΣΘ θα το γνώριζε, και όμως… σε 12 μήνες τέτοια διπλή σύσφιξη μόνο… ασφυξία θα δημιουργούσε. Και πλέον στις ΗΠΑ αναφέρονται- πλέον- σε απαρχή προβλήματος αξιοπιστίας του συστήματος. Αλίμονο, αν τα shark funds οσμιστούν πως το carry trade ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπο με πληρωμές πριν την λήξη (της περιόδου διακράτησης).
*Αύριο και Τετάρτη, η κρισιμότερη FOMC- κρισιμότερη μέχρι την επόμενη, κατά πως φαίνεται- με τον Peter Bookvar (Bleakley Advisory Group) να προειδοποιεί ότι τα πρώτα επεισόδια από το σήριαλ των επιπτώσεων της ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων μόλις άρχισαν να γράφονται… και έτσι να μην είναι, ο Jerome Powell είναι-ήδη- εγκλωβισμένος στα επίχειρα της πολιτικής του. Το θέμα δεν είναι αν η FED θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μ.β -όπως έχει προεξοφληθεί- αλλά τι θα πει για μετά ο επικεφαλής της τράπεζας, εκτιμά ο Doug Roberts (Channel Capital Research). Πάντως οι traders swap στοιχηματίζουν, πως Μάιο-Ιούνιο η σύσφιξη θα’ χει φτάσει το 4,8%, όριο που θα σηματοδοτήσει την σταδιακή μείωση των επιτοκίων.
*Μόνο τυχαίες δεν ήταν οι αναφορές της DeA σε “θεωρίες συνωμοσίας” που αναφέρονταν λ.χ. στην εκροή κεφαλαίων από το ελβετικό τραπεζικό σύστημα. Διάβαζα πως η πλειοψηφία των Ελβετών είναι-πλέον- υπέρ των συνομιλιών για το ενδεχόμενο ένταξης της χώρας τους στο ΝΑΤΟ. Δεν μιλάμε για τις “ουδέτερες” Φινλανδία και Σουηδία, αλλά για τη “μήτρα” του ΟΥΔΕΤΕΡΙΣΜΟΥ από τον Β’ ΠΠ μέχρι τελευταία. Ορισμένοι “δείχνουν” και προς την προσπάθεια σύγκλισης Ριάντ-Τεχεράνης. Συμπτώσεις θα πείτε, μακάρι αλλά σαν πολλές μαζεύονται…
*Αίφνης επαφές Buffett με Biden, για την τραπεζική κρίση. Έχει το know how ο… old school “γέρος της Ομάχα”.
*Ο μόνος- ναι ο μόνος- διοικητής εθνικής κεντρικής τράπεζας, ο οποίος βγήκε να καθησυχάσει- μέχρι το ΣΚ- τα της χώρας του ήταν ο Γιάννης Στουρνάρας. Αρχικά με δήλωση του στην “Καθημερινή” και χθες στο “Βήμα της Κυριακής”. Και πως να μην, όταν οι 4 συστημικοί πυλώνες του εγχώριου banking έχουν έκθεση σε ομόλογα (κρατικά/εταιρικά) 40 δισ. στην πλειονότητά τους κρατικά, τα δε περισσότερα του ελληνικού Δημοσίου. Με τον ΟΔΔΗΧ σε ζεν κατάσταση εν μέσω αναταράξεων, είναι ευτυχής η συγκυρία για την ευστάθεια του συστήματος. Ας το’ χουν κατά νου οι 2 μεγάλοι πολιτικοί πόλοι και ας σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ οφείλουν να επικοινωνούν για τα αυτονόητα, έστω και ας διαφωνούν. Ας παρακαμφθεί η στείρα αντιπαράθεση, ας περιοριστεί για το αυστηρά κομματικό τους ακροατήριο λ.χ. στον Πολάκη (και ας τα λέει ο Νίκος Ελευθερόγλου). Δεν ενδιαφέρουν τον πολύ κόσμο, τους 19 στους 20 επιχειρηματίες, επαγγελματίες μπροστά στον κίνδυνο ενός deja vu του 2015. Ας το ξανά σκεφτούν, καθώς έτσι ανοίγουν… Κερκόπορτες για την ανάδειξη του κυρίως υπαίτιου του “αγάπη μου έκλεισα τις τράπεζες” ως “αντισυστημικού” υποδοχέα της απόλυτα δικαιολογημένης οργής του κόσμου, της νεολαίας. Μην τρελαθούμε εντελώς, ποιος ο Γιάννης, σας παρακαλώ.
*Ένα συν και ένα μείον για τα τραπεζικά χαρτιά βραχυπρόθεσμα. Συν 14,91% από την αρχή του έτους, αλλά και μείον 4,40% την τελευταία εβδομάδα και μείον 19,23% σε ένα μήνα. Πρακτικά σημαίνει πως ακόμη και στα επίπεδα των 736 μονάδων αρκετά funds έχουν θετικό “ταμείο”, δηλαδή και σήμερα-αύριο εάν πουλήσουν θα έχουν κέρδος.
*Στα της αγοράς, την ανάλυση, την επικαιρότητα την είχε ο Μάνος Χατζηδάκης: Η επιστροφή στη μεταβλητότητα και τις νέες προκλήσεις.
*Για ακόμη μία συνεδρίαση, την Παρασκευή, με θετικό πρόσημο η μετοχή του ΟΠΑΠ. Στα 14,82 (1,72%) με αυξημένες συναλλαγές, και πως να μην… ο Jan Karas έκανε λόγο για 4ο τρίμηνο (2022) ρεκόρ και διανομή 1+0.45=1,45 ευρώ/μετοχή. Απόδοση-σχεδόν- 10% σε ποιον να το πεις- μόνο από το μέρισμα και επιστροφή κεφαλαίου. Συν 12,02% για τη μετοχή στο ταμπλό, από την αρχή του έτους.
*Για ακόμη μία συνεδρίαση, την Παρασκευή, με θετικό πρόσημο η μετοχή της Jumbo. Στα 21,36 (2,01%) και πως να μην… ο Απόστολος Βακάκης έχει προϊδεάσει για εξαιρετικό πρώτο 6μηνο (2023) και σε αυτή την περίπτωση γενναιόδωρη μερισματική πολιτική (1,155/μτχ).
*Δεν πέρασε απαρατήρητο το 2,17% για τη μετοχή της Viohalco, στα 4,24 ευρώ. Θα χρειαστεί μία πιο ενδελεχής ανάλυση των “υποχρεώσεων/δανείων” για να έχω καθαρότερη εικόνα. Αλλά προσώρας, long με επανεξέταση.
*Ηξεις-αφήξεις από τον Moody’s το βράδυ της Παρασκευής. Δεν περίμενε κάτι θεαματικά διαφορετικό η επενδυτική κοινότητα.
*Σήμερα το βράδυ: παρουσίαση του βιβλίου/έρευνας του Γιώργου Χαρβαλιά. Δύο παλιοί γνώριμοι της πολιτικής ζωής, ο ένας πρώην πρωθυπουργός και ο άλλος τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας, στέλνουν με την παρουσία τους, σε εκδήλωση για το βιβλίο του γνωστού δημοσιογράφου και αρθρογράφου της «Δημοκρατίας» Γιώργου Χαρβαλιά, «Γιαβόλ! Αίμα, Λήθη και η Υποτέλεια», ηχηρό μήνυμα προς την κατεύθυνση διεκδίκησης των πολεμικών αποζημιώσεων και του Κατοχικού Δανείου από την Γερμανία. Στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου.