Τα αποτελέσματα της εφαρμογής του “Σχεδίου Θερμοστάτης” για την εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο θα δει το επόμενο διάστημα του οικονομικό επιτελείο ωστε να σταθμίσει το πόσο τελικά θα πληρώσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους φέτος για τους λογαριασμούς ρεύματος. Πάντως με βάση όσα αναφέρει παράγων του οικονομικού επιτελείου, λίγο πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού, καταφθάνουν σωρηδόν αιτήματα για έξτρα ενισχύσεις για την κάλυψη των σχετικών αναγκών ενέργειας. Οι έξτρα δαπάνες αυτές ανέρχονται στα 300- 400 εκατ ευρώ κι αυτό σημαίνει ότι στο τέλος του έτους ο συνολικός λογαριασμός θα φτάσει- αν δεν το ξεπεράσει- το 1 δισ ευρώ. Σε αυτά βέβαια δεν πρέπει να προσμετήσει κανείς και τα έξοδα για καύσιμα π.χ. θέρμανσης και φυσικό αέριο που είναι μια άλλη ιστορία.
Την ίδια ώρα, με βάση πληροφορίες, από το Υπουργείο Οικονομικών, πολλοί φορείς του Δημοσίου δεν φαίνεται να έχουν προχωρήσει σε υλοποίηση των δράσεων που έχουν προβλεφθεί με σχετικές υπουργικές αποφάσεις και έτσι, με βάση το νέο πλαίσιο που έχει θεσμοθετηθεί, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν κυρώσεις.
Η κατανάλωση
Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τα στοιχεία που είχε τον Ιούνιο, ενώπιον των συναρμόδιων υπουργών η Γενική Γραμματέας Ενέργειας Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου η ενεργειακή δαπάνη για τις 212.000 εγκαταστάσεις της γενικής κυβέρνησης, ήταν το 2020 596 εκατ. ευρώ, ενώ η κατανάλωση ήταν 4.450 γιγαβατώρες. Το 2021 η δαπάνη έφτασε στα 956 εκατ. με κατανάλωση 5.346 γιγαβατώρες, ενώ φέτος λόγω της αύξησης στις τιμές ενέργειας η δαπάνη εκτιμάτο (Τον Ιούνιο) ότι μπορεί να φτάσει ακόμη στο 1,165 δισ. ευρώ με την κατανάλωση στα περυσινά επίπεδα.Βέβαια εσχάτως καταγράφεται μια αποκλιμάκωση στις τιμές ρεύματος κι έτσι υπάρχει η “αισιοδοξία” ότι η δαπάνη θα κυμανθεί γύρω στο 1 δισεκ. εφόσον πάντα δεν γίνει η απαιτούμενη εξοικονόμηση.
Το Σχέδιο Θερμοστάτης
Να σημειωθεί ότι τη μείωση μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 10% στο Δημόσιο ξεκίνησε να προωθεί η κυβέρνηση από τον Ιούνιο με το “Σχέδιο Θερμοστάτης”, ενώ μακροπρόθεσμα είχε θέσει στόχο, μετά και τις ενεργειακές αναβαθμίσεις των κτιρίων, τη μείωση κατά 30% της κατανάλωσης μέχρι το 2030.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως είχαν ανακοινώσει οι υπουργοί Ενέργειας και Εσωτερικών καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, δημιουργήθηκε ένα ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας στο Δημόσιο (publicenergysavings.gov.gr).
Σύμφωνα με τα όσα είχε πει δημόσια το καλοκαίρι ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, η πλατφόρμα αυτή παρακολουθεί την ενεργειακή κατανάλωση ανά κτίριο και κτιριακή δομή του Δημοσίου, καθώς και διατηρεί έχει αρχείο με τους λογαριασμούς ενέργειας που καλείται να πληρώσει κάθε υπηρεσία.
Να σημειωθεί ότι προβλέπεται στο όλο σχψέδιο να υπάρχει πέναλτι για τους φορείς που δεν πετυχαίνουν τους στόχους τους.