Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑΓΟΡΕΣΔεν υπήρξαν αλλαγές από την Ελλάδα στον MSCI

Δεν υπήρξαν αλλαγές από την Ελλάδα στον MSCI

Χωρίς καμιά αλλαγή ελληνικού ενδιαφέροντος έλαβε χώρα η τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών της Morgan Stanley Capital International (MSCI), επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του τελευταίου διαστήματος. Πλέον το ενδιαφέρον εστιάζεται στην επόμενη αναδιάρθρωση του Μαΐου με φόντο την πιθανή είσοδο της μετοχής της Μυτιληναίος.

Θυμίζουμε ότι στον MSCI Greece Index λόγω των πολλαπλών διαγραφών των τελευταίων ετών έχουν απομείνει να συμμετέχουν μόνο τρεις μετοχές (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo), ενώ καμιά τραπεζική μετοχή δε δίνει το παρόν, λόγω της μεγάλης πτώσης των μετοχών τα τελευταία χρόνια. Στην τελευταία αναθεώρηση (Νοέμβριος 2020) διεγράφη η μετοχή της Motor Oil από το δείκτη MSCI Small Cap. Η στάθμιση του ΟΤΕ στον MSCI Greece είναι 44,8%, του ΟΠΑΠ 32,9% και της Jumbo 22,4%.

Μένει να δούμε πως θα αντιδράσουν στη σημερινή συνεδρίαση οι τρεις προαναφερθείσες μετοχές, συνδυαστικά με τις αλλαγές που έχουν γίνει διεθνώς, που συχνά οδηγούν σε μετατόπιση κεφαλαίων από χαρτοφυλάκια που κινούνται με μπούσουλα τους δείκτες είτε του MSCI είτε του FTSE Russell. Θυμίζουμε ότι οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ μετά το κλείσιμο της 26ης Φεβρουαρίου, ήτοι από τη Δευτέρα 1η Μαρτίου 2021.   

Σε κάθε περίπτωση, στις επόμενες αναδιαρθρώσεις των δεικτών της Morgan Stanley Capital International θα μπορούσαν να εισαχθούν σταδιακά μετοχές όπως Μυτιληναίος, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Tράπεζα, Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή. Πάντα με απαραίτητη προϋπόθεση την περαιτέρω βελτίωση της εικόνας του ελληνικού χρηματιστηρίου που θα φέρνει και ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης αυτών των μετοχών, αλλά συνάμα και την αύξηση της εμπορευσιμότητάς τους.

Απ. Σκ.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ