*Σε ρυθμό ανακοίνωσης των πρακτικών της Fed η χθεσινή συνεδρίαση στην Wall Street. Μετά την αργία της Τρίτης- στις ΗΠΑ- μάλλον υποτονικό το κλίμα, ανάλογο και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
*Η Γερμανία ενέκρινε προϋπολογισμό λιτότητας για το 2024. Μετά από μία 10ετία αύξησης δαπανών, η τρικομματική κυβέρνηση προχωρά στην περικοπή 30,6 δισ. επηρεάζοντας τομείς από την υγεία και την φροντίδα των παιδιών μέχρι τις δημόσιες συγκοινωνίες. Το…ωραίο: ο υπουργός Οικονομικών (της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης) προειδοποιεί πως, είναι μόνο στην αρχή της δημοσιονομικής ανάκαμψης. Από το FDP ο Κρίστιαν Λίντνερ, ο ένας από τους 3 κυβερνητικούς εταίρους βάζει “φωτιά” τόσο στο SPD όσο στους Grunen. Είναι ακόμη στην αρχή, υπομονή…συνηθίζεις. Γιατί τα αναφέρω; θέλει και ερώτημα;
*Στα καθ’ ημάς: ΙΟΒΕ, ανάπτυξη 2,4% το 2023, για να δούμε και τις προγραμματικές της κυβέρνησης. Ωστόσο, η περίπτωση λ.χ. της Γερμανίας μας αφορά, πολύ δε περισσότερο που η γείτων Τουρκία, λόγω φθηνότερων τιμών, προσελκύει περισσότερους τουρίστες σε μία περίοδο που υπολογίζεται ότι θα ταξιδέψουν λιγότεροι Γερμανοί εκτός. Θέλω να δω και τις πρώτες ενέργειας της Όλγας Κεφαλογιάννη. Καλλίπυγος, αλλά να είναι και αποτελεσματική.
*Λέγαμε χθες για την συνάντηση Κωστή Χατζηδάκη-Γιάννη Στουρνάρα, τα περί συναντίληψης κ.λ.π. Τα καλύτερα ειπώθηκαν στη συνέχεια (στην παρουσίαση του βιβλίου του Μπάμπη Παπαδημητρίου, για τον πληθωρισμό). Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος ήταν σαφής, ξεκάθαρος “…καμία επιχείρηση δεν μπορεί να το κάνει…” αναφερόμενος στον περιορισμό της κερδοφορίας των εταιρειών. Για πολλούς από τις αιτίες του greedflation, για να συμπληρώσει ο (και) Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ “…ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο όσον αφορά εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο. Έχουν την ανάσα των αγορών στην πλάτη τους…”. Έτσι ακριβώς είναι και να υποθέσω ότι ο πολυσχιδής επιχειρηματίας αναφέρεται και ως Σύνδεσμος. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; το έχει πει ο Γιάννης Στουρνάρας ότι ναι μεν ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων βαίνει προς το τέλος του αλλά θα παραμείνει κοντά στα υψηλά του για 6-12 μήνες. Θεμελιώδες το ερώτημα, αντέχει η ευρωπαϊκή οικονομία; αμφιβάλλω για ένα σημαντικό μέρος της.
*Την ακρίβεια της καθημερινότητας την τροφοδοτούν ενέργειες λ.χ. νέας αύξησης των χρεώσεων στις e commerce αγορές, τις ανακοίνωσε την Δευτέρα η Σκλαβενίτης, για να τα λέμε ως έχουν. Θα είναι η μόνη εταιρεία; δεν θα ακολουθήσει άλλη; αμφιβάλλω. Σε αυτή την προσπάθεια (της διαχείρισης του πληθωρισμού της καθημερινότητας) θα πρέπει να συνδράμουν όλοι, γιατί κρίνοντας από τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, η διαφορά στα επιτόκια καταθέσεων χορηγήσεων/ δανεισμού… Στο 0,28% το μέσο επιτόκιο για νέες καταθέσεις, στο 6,04% το κόστος δανεισμού. Χαώδες το spread.
*Το έθεσα σε γνωστό τραπεζικό παράγοντα για να πάρω την απάντηση “…δες με τι κόστη πήρε τα 500 εκατ. με senior preferred η Alpha Bank, πριν τις εκλογές. Δες με τι θα τιμολογηθεί της Πειραιώς…”. Σύμφωνοι, είναι έτσι αλλά όχι ακριβώς, όχι πως οι συστημικές τράπεζες δεν μπορούν να βάλουν πιο γερή πλάτη.
*Από Δευτέρα λέει, οι συναντήσεις του Κωστή Χατζηδάκη με τους τραπεζίτες. Θα έχει ενδιαφέρον η ενημέρωση (και οι ερωτήσεις) προς τον υπουργό και τους επικεφαλής των τραπεζών, εκεί θα είναι άνθρωπος της DeA.
*Με ενδιαφέρον είδε η αγορά την εξέλιξη όσον αφορά στην πρόθεση της ΡΟ&ΙΗ και του ΤΑΙΠΕΔ να διαθέσουν μέρος της συμμετοχής τους στην Helleniq Energy. Θυμίζω, η πλευρά Λάτση έχει το 45,12%, το Δημόσιο (Ταμείο) το 35,48%, οι Έλληνες θεσμικοί 5,46% και 3,34% οι ξένοι. Όντως, το free float στο 10% θέλει διεύρυνση πλην όμως αυτό υφίσταται χρόνια. Από παλαιότερα η σκέψη για την από κοινού διάθεση ποσοστού των δύο βασικών μετόχων. Θα μπορούσα να το συνδυάσω με το γεγονός πως Helleniq Energy και ExxonMobil ενεργούν από κοινού στα δύο οικόπεδα (Κρήτη, Ιόνιο) και μόλις τελευταία τα πρώτα δεδομένα των σεισμικών ερευνών ήταν άκρως ενθαρρυντικά. Μία σκέψη είναι…
*Με το “καλημέρα” στο υπ.Ενέργειας “σήκωσε τα μανίκια” ο Θεόδωρος Σκυλακάκης. Τις πρώτες συναντήσεις τις έκανε (Αθανάσιο Δαγούμα/ΡΑΑΕΥ, Γιώργο Στάσση/ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ κ.α.). Ο ΑΔΜΗΕ είχε ενδιαφέρον και λόγω της εξέλιξης της εισόδου του στην EuroAsia Interconnector. Να υποθέσω πως θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις με τους θεσμικούς φορείς της αγοράς και μετά με τους εκπροσώπους (ιδιώτες). Ούτε αυτή την φορά οι της Motor Oil έκρυψαν την δυσαρέσκεια τους για τον ΔΕΣΦΑ. Η πρώτη ήταν το Μάρτιο, με αφορμή τη δημόσια διαβούλευση για το επενδυτικό πλάνο του Διαχειριστή της περιόδου 2023-2032. Τότε είχε καταφερθεί επικριτικά για την καθυστέρηση στην κατασκευή του νέου αγωγού που θα εξυπηρετήσει το FSRU που σχεδιάζει στους Αγίους Θεοδώρους. Τώρα, στο πλαίσιο της διαβούλευσης της ΡΑΑΕΥ για το επιτρεπόμενο έσοδο του ΔΕΣΦΑ στη ρυθμιστική περίοδο 2024-2027 και τα τιμολόγια η ΜΟΗ και πάλι δε “μασάει τα λόγια της”. Κατ’ αρχήν ανακινεί θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού, σοβαρό. Δεύτερον, δεν θεωρεί πλέον απαραίτητη τη συνέχιση της λειτουργίας του FSU του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, σοβαρότερο και σοβαρότατο, αναφέρεται ξεκάθαρα σε τεράστιες αυξήσεις σε προϋπολογισμούς-πάνω από 50%- χωρίς να δικαιολογούνται από τις αυξήσεις των υλικών. Εδώ, υπάρχει θέμα, ειδικοί του κλάδου ότι σε αυτό το “μέτωπο” θα υπάρξουν απώλειες. Θυμίζω, αν και το θυμόσαστε, τέλη Ιουνίου συνελήφθη στην Αθήνα ο σύζυγος της ιταλίδας ceo του ΔΕΣΦΑ. Maria Rita Galli, για το αρχείο…
*Τι σχέση μπορεί να έχουν τα διοικητικά του ΟΤΕ με την…Κροατία; Θα έχουμε να τα λέμε εν καιρώ. Κρατήστε το πάντως. Έκοψε μέρισμα (0,58878/μτχ) χθες, για αυτό και το μείον 3,03% της μετοχής στα 15,05 ευρώ.
*Διαβάζω πως το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Τουρκίας βγάζει προς πώληση το λιμάνι Αλσαντζάκ, της Σμύρνης. Ενδιαφερόμενοι είναι Άραβες- στο πλαίσιο της περιοδείας του Ρ.Τ Ερντογάν- με το TWF να προτάσσει την σχετική διαδικασία. Η προοπτική πώλησης του τουρκικού λιμανιού έχει ενδιαφέρον/σημασία και για τα “λιμενικά” της χώρας. Κινητικότητα στον κλάδο, με τον Εμάνουελ Γκριμάλντι να αποκτά και το λιμάνι Ηρακλείου μετά της Ηγουμενίτσας, το HIG να δηλώνει “παρών” στην περίπτωση που πουλήσει η Belterra/Σαββίδης τη συμμετοχή του στον ΟΛΘ, είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για του Βόλου και τελευταία “ισχυρά χέρια” τρέχουν (και με αυξημένα κομμάτια) τη μετοχή του ΟΛΠ. Στη λογική των συγκριτικών αποτιμήσεων, θα έχει ενδιαφέρον πόσο θα “τιμολογήσει” το TWF το Αλσαντζάκ όχι για τίποτε άλλο, αλλά για να καταδειχθεί πόσο under value είναι ο ΟΛΠ στα 556 εκατ. ευρώ.