don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Δελχί-Τελ Αβίβ-Ριάντ (ενδιαφέρον τρίγωνο), το…καλάθι του Κυριάκου, η ζημιά στον κάμπο, τα χθεσινά δύο πακέτα, εν αναμονή Moody’s, η αναβάθμιση των τραπεζών και το “Hull Logistics Park”

*Σύντομη η εισαγωγή μας σήμερα στα διεθνή, καθώς τα δραματικά εκτυλίσσονται στην χώρα μας. Συμφωνία Ινδίας με Ισραήλ και διακριτή προσπάθεια προσέγγισης Τελ-Αβίβ με Ριάντ. Τεκτονικές μετακινήσεις, αλλαγές ισορροπιών στην ευρύτερη περιοχή, μας αφορά.

*Σήμερα το πρωί ο Πρωθυπουργός στο Στρασβούργο, θα συναντήσει την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν προκειμένου να εξευρεθούν κονδύλια για τον θεσσαλικό κάμπο. Εάν κρίνουμε από την πρακτική αρωγή της Κοινότητας στην προηγούμενη καταστροφή (“Ιανός”), “μικρό καλάθι” θα πρέπει να έχει μαζί του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα παραπέμψω σε μία αποστροφή του Γιώργου Παγουλάτου αναφορικά με την “έκδοση κοινού χρέους”. Επί της ουσίας ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ, ξανά φέρνει την πρόταση του Μάριο Ντράγκι (στον Economist) για την ανάγκη ενός “ενιαίου χρηματοδοτικού μηχανισμού” για την διαχείριση ειδικά των συνεπειών ακραίων κλιματικών καταστροφών. Σημειωτέον πως, οι επιπτώσεις των καταστροφών (η νέα κανονικότητα; ) είτε άμεσες, είτε έμμεσες πιο μεσομακροπρόθεσμες έχουν πολλαπλό (και) οικονομικό βάρος. Οι συνέπειες των επάλληλων καταστροφών, μέγα-πυρκαγιές στον Έβρο, υπέρ-πλημμύρες σε Θεσσαλία, Μαγνησία: ίσως το μεγαλύτερο μέρος της φετινής παραγωγής έχει εξαφανιστεί καθώς έχουν χτυπηθεί εκτεταμένες πεδινές περιοχές και ημιορεινές. Επίσης έχουν πληγεί οι προϋποθέσεις επανακαλλιέργειας βραχυ-μεσοπρόθεσμα αυτών των περιοχών, που ειδικά στην περιοχή της Θεσσαλίας είναι εντατικής καλλιέργειας. Μην ξεχνάμε, η Θεσσαλία είναι η μεγαλύτερη πεδιάδα της χώρας.  

*Γύρω από τις συνέπειες της τεράστιας καταστροφής η συνέχεια μας. Διάβασα (naftemporiki) ότι η οικονομική καταστροφή ξεπερνά το 5% του ΑΕΠ. Έχω μία ένσταση, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, κτηνοτροφία και γεωργία αποτελούν το 3,6% του ΑΕΠ, δηλαδή πως ξεπερνά το 5% περί τα 10-11 δισ. Εκτός εάν οι υπολογισμοί αφορούν ευρύτερα και υποδομές, κατασκευές, άμεσες-έμμεσες επιπτώσεις… Ακούγονται πολλά, φημολογούνται περισσότερα, το σίγουρο είναι πως όπως είπε επιχειρηματίας (με παραγωγική μονάδα στην Θεσσαλία) όσο αποτραβιούνται τα νερά θα αποκαλύπτεται όλο και μεγαλύτερη η έκταση της καταστροφής. Θα το “τραβήξω” λίγο παραπέρα, στην δραματική μείωση της παραγωγής-αύξηση των τιμών στο ράφι- στον ήδη δυσθεώρητο “πληθωρισμό καθημερινότητας” από το λάδι, τα ζωικά μέχρι το αλεύρι, τα φρούτα κ.λ.π. Αλλά και στην ερημοποίηση αυτών των περιοχών, καθώς είναι υπαρκτός ο κίνδυνος σημαντικός αριθμός νέων ανθρώπων- οι οποίοι είχαν επιστρέψει στο χωριό τους- να φύγουν από τον τόπο τους.

*Μπροστά σε όλα αυτά, η χθεσινή εικόνα στις αγορές μετοχών, ομολόγων είναι…ψηφίδα της πολύ μεγαλύτερης. Ωστόσο, είναι ενδεικτικό πως την πρώτη συνεδρίαση μετά την ιστορική επάνοδο της Ελλάδας στην “επενδυτική βαθμίδα” (μετά από 13 χρόνια, μάλιστα) από την DBRS, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε-αρχικά- έως 2% για να “γυρίσει” στο μείον και να “κλείσει” στο μείον 0,71%. Από τις 1.282,65 έως τις 1.247,02 και τελικά στις 1.250,59 μονάδες. Στα 139,4 εκατ. η αξία συναλλαγών, τα 57,1 εκατ. μέσω προσυμφωνημένων εντολών σε μετοχές των Eurobank, Jumbo, Sarantis. Θα ξεχώριζα τα 2 πακέτα για 1,37 εκατ. τμχ στα 28,02 (στις 17.14′) και για 604 χιλ. επίσης στα 28,02 ευρώ (στις 17.16′). Σχεδόν 55 εκατ. άλλαξαν χέρια στη μετοχή της Jumbo, δεν μπορεί να περάσουν απαρατήρητα.

*Σήμερα, Τρίτη, ανακοινώνεται ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, την Πέμπτη η συνεδρίαση της ΕΚΤ-δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ. Και στο τέλος της εβδομάδας, η αξιολόγηση από την Moody’s, το rebalancing των δεικτών FTSE/Russell. Καλή η αναβάθμιση από τους Καναδούς της DBRS, μεγαλύτερης βαρύτητας όμως από τους Αμερικανούς της Moody’s και της Standard & Poor’s σε ένα μήνα από σήμερα. Θα κάνει την έκπληξη η Moody’s, που είναι και ο μεγάλος παίκτης στην αγορά “κρατικού χρέους”; Έχοντας “καεί” λόγω PSI, κράτησε (και κρατά) την αυστηρότερη στάση έναντι των άλλων 2 Αμερικανικών οίκων αξιολόγησης. Η Standard & Poor’s “φυσάει” και την παραμικρή θετική εξέλιξη με συνέπεια το rating να υστερεί 3 κλίμακες από την βαθμίδα (κάτω όριο του εύρους βαθμολόγησης). Εάν κάνει την θετική έκπληξη ο Moody’s το μήνυμα που θα σταλεί στις πανίσχυρες αγορές θα είναι πολύ πιο ηχηρό. Παρασκευή θα γνωρίζουμε. Και στην αγορά “χρέους” μετριοπαθής η αντίδραση, στο 3,94% το 10ετές.

*Τι σηματοδοτεί η αναβάθμιση για τις συστημικές τράπεζες, αναλύει η Goldman Sachs. Πάντως χθες ήρθαν τα πάνω-κάτω, με τις αρχικές αγορές πολύ γρήγορα να “γυρίζουν” σε ρευστοποιήσεις. Ο Δείκτης Τραπεζών από τις 1.026,05 έως τις 954,67 και τελικά στις 965,30 μονάδες. Εν τέλει “μείον το ταμείον”, Alpha Bank στα 1,3605 (-2,61%), Εθνική στα 5,752 (-3,16%), Πειραιώς στα 2,962 (-4,45%) και Eurobank στα 1,47 (-1,61%).

*Στις άμεσες συνέπειες, ενδεικτικά…σταμάτησε η λειτουργία εργοστασίου της ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ λόγω πλημμύρας. Αφορά μονάδα παραγωγής της EXALCO, με την κάλυψη των αναγκών να γίνεται από την δεύτερη μονάδα. Δεν είναι ευθύνη του κράτους, ούτε πανάκεια, μόνον οι αποζημιώσεις, όσο γενναίες κι εάν μοιάζουν. Γιατί εάν πάμε έτσι, απλώς θα συμφιλιωθούμε με το μοιραίο. Θα συμφωνήσουμε σε «ταρίφα» στην ανθρώπινη ζωή και στον ανθρώπινο μόχθο και θα περιμένουμε την επόμενη καταστροφή. Για να ξεθάψουμε ξανά πτώματα και ερείπια κάτω από τις λάσπες και τα αποκαΐδια, μαζί με τα απομεινάρια ενός failed state.

*Στις καταστροφές και τους πολέμους, το ΑΕΠ μεσοπρόσθεσμα ενισχύεται από τα δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια, που πάνε στην αποκατάσταση των ζημιών. Θυμηθείτε το χρηματιστήριο της Μόσχας, της Κωνσταντινούπολης που ανέβηκαν πολύ πέρσι.

*Επίσης μια μικρή ένσταση. Πολλές από τις καλλιέργειες και το ζωικό κεφάλαιο που χάθηκε θα επηρεάσει κυρίως την παραγωγή του ’24, όπως και οι εκταμιεύσεις για επισκευές.

*Τώρα που είδαμε για την συμφωνία Ινδίας Ισραήλ κτλ, ας αναφέρουμε και κάτι που όταν έγινε πέρασε ας πούμε στα ψιλά… Μέσα Ιουλίου επισκέφθηκε ο νέος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας τη χώρα μας και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην σύνδεση Ρουμανίας- Βουλγαρίας- Ελλάδας για διακίνηση από εδώ σιτηρών κτλ. Μάλιστα ότι ήδη έχουν ξεκινήσει τα έργα. Αυτά κυρίως αφορούν Αφρική που βλέπετε τώρα τελευταία πως κόπτονται όλοι για το καλό των αδυνάτων. Πάει λοιπόν να δημιουργηθεί ένα ισχυρό τρίγωνο, με μια πλευρά Ρουμανία Βουλγαρία, άλλη μια Ινδία Ισραήλ, όπου η μία γωνία είναι η Ελλάδα με ότι αυτό συνεπάγεται. Ας τα έχουμε και αυτά κατά νου. Από Ουκρανία φεύγει εμπόρευμα όσο απλά για να φύγει κτλ κτλ.. Δεν είναι τυχαίες ούτε οι δωρεές Ρωσίας πχ, ούτε τα συμβόλαια με Αίγυπτο πχ της Αl Dahra κτλ κτλ.. Αυτά ας τα έχουμε κατά νου και πότε δεν ξέρεις.

*Η Χαλυβουργική… θα εξελιχθεί σε κέντρο logistics Αμερικανών ως αντίπαλο δέος της Cosco στο Λιμάνι Πειραιά. Το επενδυτικό σχέδιο “Hull Logistics Park” της εταιρείας Streem Development που αφορά στη δημιουργία υπερσύγχρονου συγκροτήματος εφοδιαστικής αλυσίδας και διακομετακομιστικού εμπορίου στον Ασπρόπυργο, ενέκρινε η Διϋπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask