Τεράστιας επιχειρηματικής αλλά και ενεργειακής σημασίας είναι το deal που ανακοινώθηκε χθες μεταξύ της ΔΕΗ και της Mytilineos για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων σε τέσσερις χώρες. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα deal στην ιστορία της ελληνικής επιχειρηματικότητας που θα φέρει σε αμφότερους τους ελληνικούς ομίλους σημαντικά οφέλη, ενώ θα μεγαλώσει το ευρύτερο ενεργειακό αποτύπωμα της Ελλάδας στη γύρω περιοχή.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό τόσο για τη ΔΕΗ, που διεθνοποιείται ταχύτατα και αντιπαρέρχεται τη μείωση του πελατολογίου στην Ελλάδα, ανοίγοντας «πανιά» σε τέσσερις χώρες και δεκάδες εκατομμύρια καταναλωτές, για τη Mytilineos που κεφαλαιοποιεί την εξαιρετική τεχνογνωσία της ΜΕΤΚΑ (Μεταλλικές Κατασκευές) η οποία εδώ και πολλά χρόνια είχε καταστεί ένας από τους δέκα μεγαλύτερους κατασκευαστές ενεργειακών έργων στον κόσμο.
Η ΔΕΗ, μετά την εξαγορά της Enel Romania, που ήταν η μεγαλύτερη εξαγορά που έχει κάνει ελληνική εταιρεία στο εξωτερικό (εξαιρείται ο τραπεζικός τομέας)κάνει άλλο ένα τεράστιο deal που την επανακαθορίζει ως τη μεγαλύτερη ενεργειακή επιχείρηση στην ΝΑ Ευρώπη.
Μέσω αυτής της συμφωνίας, η ΔΕΗ θα επιτύχει πολύ ενωρίτερα από το 2026 το στόχο για εγκατεστημένη ισχύ από ΑΠΕ 8,9 GW, ενώ διευρύνει το διεθνές της αποτύπωμα σε επιπλέον χώρες. Πλην της Ελλάδας και της Ρουμανίας, πλέον εισέρχεται δυναμικά σε τρεις νέες χώρες, Ιταλία, Κροατία και Βουλγαρία και εδραιώνεται ακόμη περισσότερο στον ενεργειακό διάδρομο των Βαλκανίων. Έτσι, μετατρέπεται σε έναν ισχυρό περιφερειακό παίκτη στον τομέα της ενέργειας και των κρίσιμων υποδοχών, σε μια ιδιαίτερα νευραλγική συγκυρία.
Για τη Mytilineos, η ανάπτυξη ενεργειακών «πράσινων» έργων και η πώλησή τους σε διάφορα στάδια υλοποίησης, είναι ένα από τα κυρίαρχα unit της τελευταίας 5ετίας. Με «όπλο» την ισχυρή τεχνογνωσία αλλά και τη μεγάλη συσσωρευμένη εμπειρία από την «προίκα» της ΜΕΤΚΑ την οποία απορρόφησε προ 6ετίας, ο όμιλος έχει υλοποιήσει και συνεχίζει να υλοποιεί δεκάδες έργα ανά τον κόσμο.
Έχει κατασκευάσει φωτοβολταϊκά και άλλα projects σε Ευρώπη, Αφρική, Ασία, ΗΠΑ και Αυστραλία, μεταξύ των οποίων τα εμβληματικά Talasol (στην Ισπανία) και Atacama (στη Xιλή), έχει κάνει άνοιγμα στη Ν. Κορέα, μέσω της κατασκευής του φωτοβολταϊκού έργου ισχύος 1.55MW στην περιοχή Yangpyung-gun.
Ειδικότερα, αναφορικά με την αγορά της Ιταλίας η οποία είναι στρατηγικής σημασίας για την Mytilineos, και με μακροχρόνια παρουσία και ευρύ χαρτοφυλάκιο έργων που ξεπερνά τα 2,5 GW, η συμφωνία αυτή θα προσδώσει περαιτέρω δυναμική για την επιτάχυνση υλοποίησης του επενδυτικού πλάνου της ελληνικής εισηγμένης στη γειτονική χώρα.
Τι περιλαμβάνει η συμφωνία
Η συμφωνία αφορά σε περίπου 90 φωτοβολταϊκά έργα που κατέχει η Mytilineos σε Ιταλία (503 MW), Ρουμανία (516 MW), Βουλγαρία (500 MW) και Κροατία (445 MW) τα οποία βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Η Mytilineos αναλαμβάνει την ανάπτυξη και κατασκευή των εν λόγω έργων, τα οποία θα αποκτώνται από τον όμιλο ΔΕΗ με την ολοκλήρωση της σύνδεσής τους με τα ηλεκτρικά δίκτυα των ανωτέρω χωρών.
Η εμπειρία της Mytilineos στην υλοποίηση σύνθετων έργων ΑΠΕ στο εξωτερικό αποτέλεσε καταλύτη για την εμπιστοσύνη της ΔΕΗ προς την συνεργασία των μερών και είναι εχέγγυο για την επιτυχή υλοποίηση της συμφωνίας.
Η συμφωνία πλαίσιο των δύο πλευρών αποτελεί ορόσημο για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορούν να παίξουν ελληνικές εταιρείες στην ευρύτερη περιοχή και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. H συμφωνία είναι μία σημαντική στιγμή και για την ενεργειακή μετάβαση, καθώς τα έργα «πράσινης» ενέργειας που θα αναπτυχθούν, μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες 320.000 νοικοκυριών και να εκτοπίσουν από την ατμόσφαιρα 3,4 εκατ. τόνους ρύπους CO2.