Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΔΕΗ: Τα οφέλη από το deal στη Ρουμανία και ο "ορίζοντας" EBITDA...

ΔΕΗ: Τα οφέλη από το deal στη Ρουμανία και ο “ορίζοντας” EBITDA 1,8 δισεκ. ευρώ

Βήμα – βήμα προχωρά αφενός ο “πράσινος” μετασχηματισμός της ΔΕΗ, η ανάδειξή της σε ηγετικό ενεργειακό Όμιλο στη ΝΑ Ευρώπη, αλλά και η οικονομική της ανάπτυξης. Με αφορμή, άλλωστε, την εξαγορά του πράσινου χαρτοφυλακίου της Macquarie που ανακοίνωσε χθες η ΔΕΗ ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΔΕΗ, κ. Γ. Στάσης έδωσε το στίγμα, “Η εξαγορά αυτή αποτελεί ένα νέο σημαντικό βήμα για τη συνολική στρατηγική ανάπτυξης του Ομίλου ΔΕΗ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη” τόνισε.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά την ενημέρωση των αναλυτών, για τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2024, η  διοίκηση της εταιρείας σημείωσε ότι, είναι πολύ αισιόδοξη, περισσότερο μάλιστα από πριν, για την επίτευξη των στόχων ανάπτυξης και των οικονομικών στόχων που είχαν τεθεί στο Capital Markets Day του Ιανουαρίου. Μάλιστα, η  ΔEH σχεδιάζει στο τέλος του χρόνο, τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο, να επικαιροποιήσει τη στρατηγική της που παρουσίασε τον Ιανουάριο στους αναλυτές. Σύμφωνα, δε, με κ. Στάσση στο τέλος του έτους θα επιτευχθεί ο στόχος για προσαρμοσμένο EBITDA ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Πάντως, η νέα συναλλαγή στη Ρουμανία, που αφορά το μεγαλύτερο εν λειτουργία χαρτοφυλάκιο πράσινης ενέργειας στην Ρουμανία και έχει επιχειρηματική αξία που προσεγγίζει τα 700 εκατ. ευρώ,  δίνει σημαντική “ώθησηε” στις μέλλλουσες χρήσεις, καθώς πέρα από το ότι, όπως αναφέρθηκε,  έχει καλή αποτίμηση, διασφαλίζει εξαιρετικές αποδόσεις. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Στάσσης, η συμφωνία έχει ένα εσωτερικό βαθμό απόδοσης (IRR) 10% για τη ΔΕΗ, χωρίς να υπολογίζονται οι συνέργειες που προκύπτουν.  Με την ολοκλήρωση, δε, της συναλλαγής, ο Όμιλος ΔΕΗ θα προσθέσει EBITDA ύψους περίπου 100 εκατομμυρίων σε ετήσια βάση.

Σημειώνεται ότι η εξαγορά του σημαντικού της χαρτοφυλακίου ΑΠΕ στη Ρουμανία περιλαμβάνει έργα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 629MW σε λειτουργία και περίπου 145MW υπό ανάπτυξη επιτυγχάνει τον στόχο για παραγωγή ενέργειας 5,3 GW, που αποτελεί άλλο ένα βήμα για την ενίσχυση της καθετοποίησής της στη Ρουμανία με περιορισμό των αγορών από τη χονδρεμπορική αγορά για την κάλυψη των αναγκών των πελατών της. Με την εξαγορά των ΑΠΕ της Macquarie, ουσιαστικά, η ΔΕΗ προσθέτει 1,4 TWh στην παραγωγή της από ΑΠΕ. Να σημειωθεί, ενδεικτικά, ότι στη Ρουμανία, πλέον, το πελατολόγιό της έχει συνολικές ανάγκες 8,2 TWh, την ώρα που το μέσο μερίδιο της ΔΕΗ στην παραγωγή από ΑΠΕ (αιολικά/ηλιακά) διαμορφώθηκε σε 13% παραμένοντας περίπου στα ίδια επίπεδα σε σχέση με το α’ εξάμηνο 2023 (14%).

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι η διοίκηση της εταιρείας  επανέλαβε, ότι σε καμία περίπτωση η συμφωνία αυτή δε σημαίνει ότι σταματά η οργανική ανάπτυξη ΑΠΕ στη Ρουμανία και υπενθύμισε την ανακοίνωσε προ ολίγων ημερών για την έναρξη κατασκευής νέου αιολικού πάρκου 140 ΜW στη χώρα.

Η οικονομική εικόνα

Με δυναμικό τρόπο, πάντως, πορεύεται και φέτος η ΔΕΗ, καταγράφοντας ισχυρή λειτουργική κερδοφορία για το α’ εξάμηνο 2024 με τα προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) να διαμορφώνονται σε €927 εκατ., αυξημένα κατά 57% σε σχέση με το α’ εξάμηνο 2023 . Στην θετική αυτή εξέλιξη συνέβαλε η αυξημένη συνεισφορά των δραστηριοτήτων της Διανομής, η βελτίωση της κερδοφορίας των δραστηριοτήτων της παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας και η προσθήκη των  δραστηριοτήτων στη Ρουμανία.

Οι επενδύσεις σε “πράσινα” έργα, καθώς και σε έργα διανομής και ψηφιοποίησης συνέχισαν την αυξητική τους πορεία σύμφωνα με τη στρατηγική της ΔΕΗ να καταστεί μια βιώσιμη εταιρεία ενέργειας.

Οι συνολικές επενδύσεις ανήλθαν σε 1,1 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας, με σημαντική αύξηση των επενδύσεων στις δραστηριότητες Διανομής και ΑΠΕ σύμφωνα με το σχέδιο της ΔΕΗ για αύξηση της συμμετοχής της καθαρής ενέργειας στο μείγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και την περαιτέρω ενίσχυση και ψηφιοποίηση των δικτύων διανομής. Οι επενδύσεις στις δραστηριότητες ΑΠΕ,  Διανομής και ψηφιοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της συνεισφοράς της Ρουμανίας, αυξήθηκαν σε περίπου 0,8 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 120% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2023.

Η εγκατεστημένη ισχύς σε ΑΠΕ διαμορφώθηκε σε 4,7GW στο τέλος Ιουνίου 2024 από 3,5GW τον Ιούνιο του 2023. Επιπλέον, έργα 3,3 GW βρίσκονται ήδη σε στάδιο κατασκευής ή έτοιμα προς κατασκευή, για την επίτευξη του στόχου των 8,9GW το 2026 (90% του στόχου του 2026 είναι ήδη είτε σε λειτουργία είτε έργα υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή). 

Η λιγνιτική παραγωγή το α΄εξάμηνο του 2024 μειώθηκε κατά περίπου 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και διαμορφώθηκε σε 1,5TWh, που αντιστοιχεί στο 16% της συνολικής παραγωγής της ΔΕΗ. Ως αποτέλεσμα, οι άμεσες εκπομπές CO2 (Scope 1) μειώθηκαν κατά 8% σε σύγκριση με το α’ εξάμηνο του 2023. Η μείωση των εκπομπών CO2 έρχεται σε συνέχεια της θετικής πορείας των προηγούμενων ετών και της μείωσης κατά 57,8% μεταξύ 2019 και 2023, η οποία οδήγησε στην επίτευξη του στόχου που είχε τεθεί στις Ομολογίες με ρήτρα αειφορίας, λήξης το 2028, αναδεικνύοντας τη δέσμευση της ΔΕΗ να καταστήσει το ενεργειακό της μείγμα πιο «πράσινο».

Αντίθετα, η παραγωγή από ΑΠΕ αυξήθηκε κατά 65% το α΄ εξάμηνο του 2024 σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2023 και διαμορφώθηκε σε 3,1TWh, που αντιστοιχεί στο 33% της συνολικής παραγωγής της ΔΕΗ.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ