Τετάρτη, Ιανουάριος 15, 2025
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΔΕΗ: Η νέα έξοδος στις αγορές, ύστερα από το… bonus της Standard...

ΔΕΗ: Η νέα έξοδος στις αγορές, ύστερα από το… bonus της Standard & Poor’s

Ευρισκόμενη στο μέσον ενός φιλόδοξου πλάνου πλήρους μετασχηματισμού, έχοντας δείξει απτά δείγματα γραφής εδώ και σχεδόν μια διετία όπου από δημοσιονομική «τρύπα» στο σύστημα έχει επιστρέψει σε μια δυναμική επιχειρησιακή οντότητα, η ΔΕΗ ετοιμάζεται για ακόμη μια έξοδο στις αγορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν, η διοίκηση της ΔΕΗ προσανατολίζεται σε μια ακόμη έξοδο στις αγορές, μέσω έκδοσης ενός ομολόγου επταετούς διάρκειας, ύψους 300 εκατ. ευρώ, το οποίο θα διέπεται από ρήτρα αειφορίας. Η διοίκηση της Επιχείρησης κρίνει ότι το timing είναι ευνοϊκό και θέλει να εκμεταλλευτεί το momentum που έχει διαμορφωθεί στις αγορές τόσο για την εταιρεία, όσο και για όλα τα ελληνικά assets.

Θα είναι η τρίτη κατά σειρά έξοδος στις αγορές που θα επιχειρήσει η ΔΕΗ φέτος, μετά την έκδοση ομολογιών βιωσιμότητας που έκανε τον περασμένο Μάρτιο συνολικού ύψους 775 εκατ. ευρώ, επιτυγχάνοντας μάλιστα ιστορικά μεγάλες επικαλύψεις. Όλα αυτά, λαμβάνουν χώρα ύστερα από σχεδόν μια 7ετίας «απομόνωσης» της ΔΕΗ από τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια, καθώς πριν από το Μάρτιο, είχε να ξαναβγεί στις αγορές από το 2014.

Στόχος της διοίκησης της ΔΕΗ είναι να εκμεταλλευτεί την τεράστια διαθέσιμη ρευστότητα των αγορών και να επιτύχει περαιτέρω βελτίωση στο προφίλ χρέους της ΔΕΗ. Θυμίζουμε ότι στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση των μετόχων, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιώργος Στάσσης (φωτό πάνω) είχε κάνει εκτενή αναφορά στο γεγονός πως πλέον οι αγορές δείχνουν εμπιστοσύνη στη ΔΕΗ.

Είχε σταθεί ιδιαίτερα στην έκδοση ομολογιών βιωσιμότητας ύψους 775 εκατ. ευρώ, την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης απαιτήσεων έως 60 ημερών (από τις οποίες αντλήθηκαν 150 εκατ. το Νοέμβριο ‘20) και την υπογραφή της αντίστοιχης τιτλοποίησης για απαιτήσεις άνω των 90 ημερών από την οποία αναμένονται μέχρι 325 εκατ. ευρώ, αλλά και τις συμβάσεις χρηματοδότησης που υπεγράφησαν με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Έτσι, μετά από αυτές τις κινήσεις, με βάση καλά πληροφορημένες πηγές σε αυτή τη φάση έρχεται μια νέα έκδοση, ενώ ήδη γίνονται οι πρώτες επαφές για την προετοιμασία και τις τεχνικές λεπτομέρειες. Η νέα έκδοση θα έχει ρήτρα αειφορίας, που θα προσαρμοστεί πάνω στους στόχους μείωσης των εκπομπών CO2 θερμοκηπίου, στον ορίζοντα της 7ετούς διάρκειας του ομολόγου.

Ουσιαστικά η ΔΕΗ προτάσσει τη δέσμευση ότι θα επιτυγχάνει κάθε χρόνο ποσοτικοποιημένες επιδόσεις για την μείωση των εκπομπών CO2 μέσω της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων, την αύξηση των μονάδων παραγωγής ΑΠΕ, αλλά και την υλοποίηση ενός μεγάλου επενδυτικού προγράμματος 3,4 δισ. ευρώ.

Ο ρόλος της πρόσφατης αναβάθμισης από τη Standard & Poor’s

Επιπλέον ατού για να βγει με ακόμη καλύτερους όρους στις αγορές η ΔΕΗ, είναι η κίνηση της προηγούμενης Παρασκευής 25 Ιουνίου του οίκου Standard & Poor’s, που αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Επιχείρησης κατά μία βαθμίδα σε Β+ (από Β) με θετική προοπτική.

Ο διεθνής οίκος στην έκθεσή του αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει ήδη συντελεστεί στην μέχρι τώρα υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου της εταιρείας και αναμένει πως η βελτίωση στα θεμελιώδη μεγέθη και στη λειτουργική αποτελεσματικότητα θα συνεχιστεί και την επόμενη διετία.

Οι αναλυτές του οίκου έκαναν μνεία στα EBITDA ρεκόρ των 886 εκατ. ευρώ το 2020, απόδοση που προβλέπουν ότι θα συνεχιστεί αγγίζοντας το 1 δισ. το 2022 και το 2023, ενώ βλέπουν περαιτέρω βελτίωση του δείκτη χρέους/EBITDA. Η Standard & Poor’s αναφέρει πως η ΔΕΗ επωφελείται από την πράσινη στροφή της και τη μείωση των εκπομπών CO2, τη βελτίωση στα περιθώρια κέρδους και τη σταθεροποίηση στις ταμειακές ροές.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ