Πέμπτη, Ιανουάριος 9, 2025
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΔΕΗ: Διάθεση ενέργειας μέσω προθεσμιακών χρηματιστηριακών προϊόντων προς Τρίτους-"Έκλεισε" τις εκκρεμότητες με...

ΔΕΗ: Διάθεση ενέργειας μέσω προθεσμιακών χρηματιστηριακών προϊόντων προς Τρίτους-“Έκλεισε” τις εκκρεμότητες με ΕΕ

Ολοκλήρωσε η ΔΕΗ με επιτυχία τη διάθεση προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας στην προθεσμιακή αγορά κατά την περίοδο 2021-2023, δέσμευση που απορρέει από τις δεσμεύσεις της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Υπόθεση των Λιγνιτών.

“Η ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι πλήρως ανοικτή και ανταγωνιστική” αναφέρει η ΔΕΗ, που με ανακοίνωσή της, το πρωί της Τετάρτης, ενημερώνει ότι ολοκλήρωσε με επιτυχία τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει προς την Ελληνική Κυβέρνηση για διάθεση ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω προθεσμιακών χρηματιστηριακών  προϊόντων, προς Τρίτους κατά τα τελευταία τρία χρόνια.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας κλείνει ουσιαστικά μία εκκρεμότητα για τη ΔΕΗ και τη χώρα που κράτησε 15 χρόνια, δηλ. από την Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2008, αναφορικά με τις ανησυχίες της ΕΕ για τις Ελληνικές Αγορές Λιγνίτη και Ηλεκτρικής Ενέργειας, γνωστής και ως Υπόθεσης των Λιγνιτών, που οδήγησε σε μια σειρά από δράσεις, όπως π.χ. τα ΝΟΜΕ κτλ.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ το 2023 θα κάλυπτε με διμερή συμβόλαια φυσικής παράδοσης έως το 30% των ποσοτήτων ενέργειας που προμηθεύει το πελατολόγιο της, με βάση την απόφαση της ΡΑΕ για τον επαναπροσδιορισμό του σχετικού πλαφόν, το οποίο από το 2022 εφαρμόζεται αποκλειστικά στον δεσπόζοντα προμηθευτή. 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, “η ΔΕΗ κατάφερε να διαθέσει μέσω προθεσμιακών προϊόντων Ηλεκτρικής Ενέργειας στο Ελληνικό και το Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο ενέργειας, με βάση τους κανόνες προσφοράς (όγκων και τιμών) των Χρηματιστηρίων, τις ποσότητες ενέργειας που είχαν οριστεί στις δεσμεύσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την περίοδο 2021-2023. Ο τρόπος διάθεσης ήταν απολύτως συμβατός με τις βασικές αρχές λειτουργίας της απελευθερωμένης Αγοράς Ενέργειας και η ΔΕΗ υλοποίησε τη διάθεση ακολουθώντας τους κανόνες της αγοράς.

Πλέον, η ΔΕΗ έχει συμμορφωθεί πλήρως με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις Δεσμεύσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπενθυμίζεται ότι οι Δεσμεύσεις αυτές εγκρίθηκαν από την Ε.Ε. και ενσωματώθηκαν στην Ελληνική νομοθεσία με τον Νόμο 4843 της 20/10/2021, με σκοπό να θεραπεύσουν τις  ανησυχίες της ΕΕ, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στην Απόφαση 5/3/2008 της ΕΕ (C(2008) 824).

Σε κάθε περίπτωση, η στρατηγική της ΔΕΗ για την παραγωγή ενέργειας επικεντρώνεται εδώ και αρκετά χρόνια στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης και να γίνει φορέας εξέλιξης για την κοινωνία και την οικονομία.

Αναγνωρίζοντας τον κομβικό της ρόλο για έναν βιώσιμο κόσμο και το βιώσιμο μέλλον της χώρας, αυξάνει συνεχώς τις επενδύσεις της σε ΑΠΕ, κυρίως φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες, σε έργα τα οποία κάνουν πιο «πράσινο» το ενεργειακό της μείγμα. Στο τέλος του 2023, η ΔΕΗ θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 1GW από ΑΠΕ από σχεδόν μηδέν το 2019, με στόχο το 2026 να φτάσει τα 5 GW. Αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται υπερσύγχρονα φωτοβολταϊκά πάρκα σε δυτική Μακεδονία και Πελοπόννησο που σταδιακά θα αντικαταστήσουν τις λιγνιτικές μονάδες. Ήδη, από το 2019 μέχρι το 2022, η εταιρεία έχει μειώσει τις  εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 36%.”

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ