Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΔΕΗ: Έξι φορές υπερκάλυψη, «σήκωσε» 650 εκατ. με επιτόκιο 3,87%

ΔΕΗ: Έξι φορές υπερκάλυψη, «σήκωσε» 650 εκατ. με επιτόκιο 3,87%

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Εντυπωσιακή επιστροφή στις αγορές μετά από εφτά χρόνια έκανε η ΔΕΗ, καθώς το ενδιαφέρον για το ομόλογο με ρήτρα περιβαλλοντικής βιωσιμότητας ήταν εξαιρετικά μεγάλο, καλύπτοντας περίπου έξι φορές τη ζήτηση, μιας και οι προσφορές ξεπέρασαν τα 3 δισ. ευρώ.

Έτσι, λόγω της μεγάλης προσφοράς, αποφασίστηκε η ΔΕΗ να «σηκώσει» 650 εκατ. ευρώ, ήτοι 150 εκατ. περισσότερο από τον αρχικό σχεδιασμό που ήταν στα 500 εκατ. ευρώ. Το επιτόκιο, όπως ανακοίνωσε επίσημα η ΔΕΗ την Πέμπτη το βράδυ διαμορφώθηκε στο 3,875%, δηλαδή πιο κάτω από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις για 4%-4,25%, κάτι που επιπλέον δίνει bonus ποιότητας στο εγχείρημα της Επιχείρησης. Τα 150 εκατ. ευρώ που αντλεί επιπλέον η ΔΕΗ θα κατευθυνθούν για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού.

Η έκδοση είναι πενταετούς διάρκειας και συνδέεται με στόχους βιωσιμότητας (sustainability-linked bonds) καθώς η ΔΕΗ δεσμεύεται να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% έως το 2022, συγκριτικά με το 2019. Πιο αναλυτικά, η Επιχείρηση δεσμεύεται να μειώσει κατά 40% τις εκπομπές CO2 από τα 23,1 εκατ. τόνους το 2019 σε 13,9 εκατ. τόνους το 2022, διαφορετικά το κουπόνι της έκδοσης θα αυξηθεί κατά 50 μονάδες βάσης.

Οι ομολογίες πρόκειται να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο του Δουβλίνου προς διαπραγμάτευση στη Διεθνή Χρηματιστηριακή Αγορά (Global Exchange Market) ή σε κάποιον άλλο τόπο διαπραγμάτευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η προσφορά έχει προγραμματιστεί να διακανονιστεί την 18η Μαρτίου 2021, με την επιφύλαξη εκπλήρωσης των συνήθων προϋποθέσεων ολοκλήρωσης τέτοιου είδους συναλλαγών.

Μέσω της κίνησης αυτής, η ΔΕΗ ενισχύει σημαντικά τη ρευστότητά της, ξεκινά εκ νέου έναν ισχυρό δίαυλο επικοινωνίας με τις αγορές, βελτιώνει το μείγμα δανεισμού της ενώ παίρνει και μια ψήφο εμπιστοσύνης για την εν γένει στρατηγική της στροφή στην «πράσινη» παραγωγή ενέργειας.

Μακροπρόθεσμου ορίζοντα επενδυτές

Το ενδιαφέρον είναι ότι ποσοστό περίπου 70% των τοποθετήσεων έγιναν από λεγόμενα «ποιοτικά» χαρτοφυλάκια (real money investors) που έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα, κάτι που αποτελεί πρόκριμα και για την εν γένει πορεία του χρεογράφου στη δευτερογενή αγορά αλλά και στο χρηματιστήριο.

Τεράστια η ζήτηση για «πράσινες» επενδύσεις

Η επιτυχημένη έξοδος στις αγορές της ΔΕΗ έρχεται να «σφραγίσει» την τεράστια ζήτηση που υπάρχει διεθνώς για επενδύσεις με «πράσινο» πρόσημο, ήτοι επενδύσεις συμβατές με κριτήρια ESG (Environmental, Social and Governance – περιβάλλον). Το ομόλογο της ΔΕΗ είναι το πρώτο ευρωπαϊκό ομόλογο υψηλής απόδοσης, το οποίο συνδέεται με στόχους βιωσιμότητας, δίνοντας μεγαλύτερο βάρος σε μία τάση που αναπτύσσεται ραγδαία διεθνώς.

Που θα κατευθυνθούν τα κεφάλαια

-Τα 100 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στη μερική αποπληρωμή ενός από τα κοινοπρακτικά δάνεια προς τις ελληνικές τράπεζες (συνόλου 1,036 δισ. ευρώ, φέρνοντας έτσι το υπόλοιπο στα 936 εκατ. ευρώ) 

-Τα 200 εκατ. ευρώ θα οδηγηθούν στην πλήρη αποπληρωμή ενός δεύτερου δανείου της ΔΕΗ προς τις ελληνικές τράπεζες.  

-Τα 183 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε γενικούς σκοπούς της εταιρείας

 -Και τα 17 εκατ. ευρώ που απομένουν θα αφορούν την πληρωμή προμηθειών και άλλους κόστους συναλλαγών.

Τέλος, όπως προαναφέρθηκε, τα επιπλέον 150 εκατ. ευρώ που αντλεί η ΔΕΗ θα κατευθυνθούν για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού.

Που οφείλεται η επιτυχία

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς το μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών εξηγείται από το γεγονός ότι:

–          Υπάρχει σημαντική ρευστότητα που αναζητά να τοποθετηθεί με ασφάλεια και υψηλή αποδοτικότητα

–          Η απόδοση του κουπονιού είναι σημαντική δοθέντων των συνθηκών που επικρατούν, με τα επιτόκια για εταιρίες του κλάδου να είναι πολύ χαμηλά.

–          Συνεκτιμάται το γεγονός ότι θα υπάρξει σημαντική μείωση των συνολικών υποχρεώσεων της εταιρείας από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Αυτό οδηγεί τους επενδυτές να εκτιμούν ότι η θέση της εταιρίας θα βελτιωθεί σημαντικά και οι υποχρεώσεις της θα κατέλθουν κάτω από τα 3 δισ. ευρώ.

–          Υπάρχει πάντα η κρατική «ομπρέλα», καθώς ο ρόλος της ΔΕΗ είναι κομβικός για την ελληνική οικονομία. Άλλωστε αυτό φάνηκε και στην έκδοση πριν 7 χρόνια που παρά τις «δυσκολίες» που είχε στη δευτερογενή αγορά τα «πέτρινα χρόνια» του 2015 στηρίχθηκε επαρκώς από τις ελληνικές τράπεζες.

–          Τρέχει ένα συνολικό πρόγραμμα μετασχηματισμού με αιχμή νέες υπηρεσίες, περισσότερο πελατοκεντρικές, διασφάλιση της μείωσης των ανοιγμάτων, αλλά και στροφή σε ψηφιακές λύσης αλλά και καινοτόμες δραστηριότητες (ΑΠΕ, τηλεπικοινωνίες, ηλεκτροκίνηση).

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ