Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΔΕΔΔΗΕ: Η ώρα της αλήθειας για τους 11 της short list

ΔΕΔΔΗΕ: Η ώρα της αλήθειας για τους 11 της short list

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται σήμερα οι ανακοινώσεις από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ για το πως διαμορφώνεται η short list για τις εταιρείες που θα συνεχίσουν στην επόμενη φάση διεκδίκησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

Όπως έχει γνωστοποιήσει με επίσημο τρόπο η Επιχείρηση, 11 είναι τα επενδυτικά σχήματα και εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ αυτών είναι μεγάλα ονόματα από επενδυτικούς οίκους αλλά και εταιρείες από την Κίνα που ασχολούνται με τη διαχείριση δικτύων ενέργειας.

Πιο αναλυτικά, μεταξύ των 11 φέρονται να είναι οίκοι όπως η Blackrock, η KKR, η Macquarie με έδρα την Αυστραλία και σημαντική εστίαση στις υποδομές και με ήδη κατατεθειμένο ενδιαφέρον για την εξαγορά της ΔΕΠΑ Υποδομών. Επίσης, φέρονται να έχουν καταθέσει ενδιαφέρον δύο κινεζικές εταιρείες του ενεργειακού – κατασκευαστικού κλάδου, η China South Power Grid σε κοινοπραξία με την China Three Gorges και η εταιρεία Guangzhou Power, όπου δε φαίνεται να περνούν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού, λόγω ασυμβατότητας με όρο της προκήρυξης. Άλλωστε σε αυτό το μήκος κύματος κινείται και η Ε.Ε. που έχει δηλώσει την αντίθεσή της στην εξαγορά ενεργειακών υποδομών της Ένωσης από εταιρείες κινεζικών συμφερόντων.

Επίσης στη λίστα των «11» φέρεται να είναι το fund Ardian, το ιταλικό F2I, το αμερικάνικο Oak Hill Advisors, η First State Investment, γνωστή επίσης από τη ΔΕΠΑ Υποδομών, το καναδικό fund ΒCI (British Columbia Investments) και το επενδυτικό σχήμα CVC Capital Partners που μετά τις εξαγορές της Εθνικής Ασφαλιστικής και της Vivartia έγινε ο μεγαλύτερος επενδυτής στην Ελλάδα.

Οι φάκελοι των ανωτέρω ενδιαφερομένων, πέρασαν τις «εξετάσεις» των συμβούλων για την ιδιωτικοποίηση του εν λόγω πακέτου, τη Goldman Sachs και τη Eurobank, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και τα σχετικά κοψίματα.

Σε κάθε περίπτωση ενδιαφέρον έχει το πώς θα αξιολογηθούν οι κινεζικές προτάσεις, όπου αναμένεται να καταγραφούν ενστάσεις, καθώς υπάρχουν νομικά προσκόμματα και ασυμβίβαστα λόγω έμμεσης συμμετοχής ενός σχήματος και στον ΑΔΜΗΕ.

Μετά την ανακοίνωση από τους συμβούλους ιδιωτικοποίησης της short list, θα ακολουθήσει το στάδιο των δεσμευτικών προσφορών όπου όσοι περάσουν θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο data room αλλά και μελέτης των στοιχείων της εταιρείας. Κατόπιν θα προκριθεί ο προτιμητέος επενδυτής, που αναμένεται να έχει αναδειχθεί στα μέσα του καλοκαιριού.

Πάντως, μένει να δούμε στην επόμενη φάση και πριν «κλειδώσουν» οι αποφάσεις εάν θα υπάρξουν συμμαχίες μεταξύ των σχημάτων. Σε κάθε περίπτωση, το 49% του ΔΕΔΔΗΕ έχει ελκύσει το ενδιαφέρον «μεγάλων παικτών» – όπως άλλωστε από τα ανωτέρω ονόματα επιβεβαιώνεται – καθώς αξιολογείται ως μια από τις πιο ελκυστικές περιπτώσεις στον κλάδο ενέργειας διεθνώς, διότι έχει εγγυημένο έσοδο και μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, συνδυαστικά με τις απαιτούμενες επενδύσεις. 

Ενίσχυση της ρευστότητας για τη ΔΕΗ

Για τη ΔΕΗ η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ θα ενισχύσει περαιτέρω τον «κουμπαρά» της ρευστότητας, με στόχο την υποστήριξη του μεγάλου επενδυτικού πλάνου. Από το πρόσφατο ομόλογο με περιβαλλοντική ρήτρα (μαζί με τη συμπληρωματική έκδοση) η ΔΕΗ μάζεψε 775 εκατ. ευρώ, ενώ από το την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να λάβει ακόμη και ποσά που θα φτάνουν το 1 δισ. με βάση εκτιμήσεις της αγοράς. Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι οι τιτλοποιήσεις χρεών και οι έναντι καταβολές του δημοσίου για πληρωμές λογαριασμών που ξεπερνούν τα 590 εκατ. ευρώ.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ