Στον αστερισμό των ESG κριτηρίων (Περιβάλλον, Κοινωνία, Εταιρική Διακυβέρνηση) που διεθνώς αποτελούν την πιο γοργά αναπτυσσόμενη κατηγορία επενδύσεων κινείται πλέον και το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς την Τρίτη, ο πρόεδρος του Χ.Α. Σωκράτης Λαζαρίδης θα ανακοινώσει την ίδρυση Δείκτη Βιωσιμότητας, για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά.
Μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη, που έρχεται σε μια συγκυρία που διεθνώς καταγράφεται ιστορικών διαστάσεων φρενίτιδα για «πράσινες» επενδύσεις, ομόλογα με ρήτρα αειφορίας και γενικώς τεράστιο momentum για επενδύσεις με κριτήρια Enviromental, Social και Governance.
Σύμφωνα με πληροφορίες του FinUpNews.gr, στο δείκτη που θα ανακοινώσει ο πρόεδρος του Χ.Α., αρχικά θα συμμετέχουν περίπου 25 – 30 εισηγμένες, τόσο από τον FTSE 25 όσο και από τον Mid Cap, ενώ απώτερος στόχος είναι ο αριθμός αυτός να αυξηθεί στις 60 εταιρείες, όσες δηλαδή απαρτίζουν και το Γενικό Δείκτη.
Μεταξύ των κορυφαίων στην κατάταξη εταιρειών σ’ αυτό το δείκτη θα είναι μετοχές όπως Μυτιληναίος – που την τελευταία διετία έχει κάνει «επανάσταση» στο θέμα αυτό, η Τιτάν, η οποία είναι μια από τις πρώτες εταιρείες του κλάδου τσιμέντου διεθνώς της οποίας οι στόχοι μείωσης εκπομπών CO2 είναι στο υψηλότατο επίπεδο παγκόσμια, η ΔΕΗ που έχει μπει σε ρότα «πράσινης» στροφής με αλλεπάλληλες εκδόσεις ομολόγων με ρήτρα αειφορίας και σημαντικές δεσμεύεις μείωσης ρύπων έως το 2024.
Επίσης θα συμμετέχει ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια που επίσης έχει μπει σε ολιστική στροφή πράσινης… ρότας, η Motor Oil, το ΑΔΜΗΕ, η Aegean Airlines, ο ΟΤΕ που είναι η πρώτη εισηγμένη στην Ελλάδα που εγκολπώθηκε κριτήρια ESG και εταιρικής διακυβέρνησης εδώ και πλέον των 15 ετών, καθώς επίσης και οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή.
Φυσικά στο δείκτη θα συμμετέχουν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Eurobank, Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς), καθώς έχουν πολλαπλά προγράμματα που άπτονται της εταιρικής διακυβέρνησης και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης εδώ και πολλά χρόνια.
Από το μεσαίο χώρο και τον Mid Cap, στον Δείκτη Βιωσιμότητας αναμένεται να συμμετέχουν εταιρείες όπως Πλαστικά Θράκης, Κρι Κρι, Παπουτσάνης κ.α. Σημειώνεται ότι η στάθμιση των μετοχών στο Δείκτη ESG δεν θα είναι ίδια, ενώ θα αναθεωρείται μια φορά το χρόνο. Στόχος από την πλευρά της διοίκησης του Χ.Α. δεν είναι αυτός ο δείκτης να λειτουργήσει «αυστηρά» και να επιβάλλει ντε και καλά τους όρους των ESG, αλλά να συνδράμει, να ενθαρρύνει και να επιβραβεύσει τις εταιρείες που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.
Θυμίζουμε πως η ανακοίνωση αυτού του δείκτη έρχεται μια ημέρα μετά από την πλήρη εφαρμογή των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης (ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 2021 (esed.org.gr) που από σήμερα τίθενται σε (αυστηρή) ισχύ για όλες τις εισηγμένες, όπως ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Η συνεργασία με το ΕΚΠΑ και το ερωτηματολόγιο
Η επιλογή των εταιρειών που θα απαρτίζουν τον πρώτο Δείκτη ESG έγινε με τη βοήθεια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), που εκπόνησε ειδική μελέτη. Με τη συνδρομή του Χ.Α. και της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, το ΕΚΠΑ εκπόνησε μελέτη μέσω ερωτηματολογίου (ESG Diligence Questionaire) με χρήση δεικτών που καταγράφουν επιδόσεις σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης, αποτυπώνοντας τις επιδόσεις των εταιρειών πάνω στα κριτήρια ESG.
H… πράσινη στροφή των κεφαλαίων διεθνώς
Διεθνώς υπάρχει μια πρωτοφανής φρενίτιδα μεταστροφής επενδυτικών κεφαλαίων προς την «ομπρέλα» του ESG. Δεν πρόκειται για μια θεωρητικού τύπου διαφημιστική ή ακαδημαϊκή διαχείριση της εταιρικής εικόνας, αλλά για μια ολιστική μεταστροφή ολόκληρης της επιχειρηματικής κουλτούρας, που διαπερνά κάθετα και οριζόντια από το ανώτερο επίπεδο διοίκησης μιας εταιρείας έως τις γραμμές παραγωγής και όλους τους κρίκους της επιχειρησιακής αλυσίδας.
Κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης, βιώσιμες πρακτικές περιβαλλοντικής ανάπτυξης, υπεύθυνες δράσεις για την κοινωνία, είναι έννοιες και δράσεις που «παντρεύονται» ολοένα και περισσότερο, αποτελώντας ουσιαστικές επιχειρηματικές πρακτικές. Συνάμα, αυτό που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια συνδυαστικά με την κλιματική αλλαγή και την ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον, είναι η αλλαγή κουλτούρας και νοοτροπίας και στους κατόχους κεφαλαίων, που πλέον δεν εστιάζουν άκριτα στην κερδοφορία, αλλά και τον τρόπο που αυτή επιτυγχάνεται.
Οι επενδυτές ολοένα και περισσότερο στρέφονται προς τις κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνες εταιρείες και μετοχές, καθώς γνωρίζουν ότι οι εταιρείες με υψηλά στάνταρ σ’ αυτούς τους τομείς, έχουν – συνήθως – και εξαιρετικά ποιοτικά στάνταρ σ’ όλη τη διάρθρωση και λειτουργία τους, ενώ θεωρούνται και ιδιαίτερα ανθεκτικές μετοχές.
Εταιρείες – κολοσσοί, έχουν αρχίσει και αλλάζουν όλη την κουλτούρα τους, αντιλαμβανόμενες ότι οι ροές κεφαλαίων προς τις βιώσιμες επενδύσεις (sustainable funds) έχουν λαμπρό μέλλον. Ευρωπαϊκά funds που διαχειρίζονται κεφάλαια 2 τρισ. δολ. πιέζουν μεγάλους παίκτες διαφόρων ενεργοβόρων κλάδων να περιορίσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, ώστε να μη θέσουν σε κίνδυνο το επιχειρηματικό τους μοντέλο.
Η πανδημία εκτόξευσε τη φρενίτιδα για «πράσινες» και βιώσιμες επενδύσεις, ενώ στο σύνολο του 2020, υπολογίζεται ότι τα κεφάλαια των ESG funds έφτασαν παγκοσμίως στο ποσό – ρεκόρ των 1,7 τρισ. δολαρίων, παρουσιάζοντας αύξηση 50% έναντι του 2019!