Υπάρχει πληθώρα επιχειρήσεων που θα μπορούσε να λειτουργήσει κανονικά με τηλεργασία. Η επιχειρηματικότητα δεν έχει την πολυτέλεια να «μπαίνει στον πάγο». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, αναφερόμενος στα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας.
Ο κ. Χατζηθεοδοσίου τονίζει: «Η αντιμετώπιση της κακοκαιρίας δεν ήταν αυτή που έπρεπε, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των πολιτών και την παράλυση της οικονομικής ζωής. Ακόμα και ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι υπήρξαν αστοχίες και ανεπάρκειες στο επιχειρησιακό μέρος.
Κατανοούμε απόλυτα ότι τέτοιου είδους φαινόμενα μεγάλης έντασης όπως η χιονοθύελλα που έπληξε τη χώρα -κυρίως όμως την Αττική- είναι πολλές φορές δύσκολο να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. Περιμέναμε όμως ότι -μετά και την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει από την πανδημία- θα υπήρχε ένας σχεδιασμός που θα έδινε τη δυνατότητα να μη νεκρώσουν τα πάντα.
Αναφέρομαι κυρίως στη λειτουργία των επιχειρήσεων. Θεωρώ λογικό να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τις μετακινήσεις των πολιτών, προκειμένου να αποφύγουμε δυσάρεστες εξελίξεις, όπως περισσότερους εγκλωβισμούς ή κάποιους τραυματισμούς εξαιτίας της ολισθηρότητας των δρόμων λόγω του παγετού. Αυτό που είναι δύσκολο όμως να αντιληφθεί κάποιος είναι το γεγονός ότι δεν επετράπη η τηλεργασία. Υπάρχει πληθώρα επιχειρήσεων που θα μπορούσε να λειτουργήσει κανονικά. Πρόκειται εξάλλου για κάτι που δοκιμάστηκε με επιτυχία αυτά τα δύο χρόνια της πανδημίας και ως επιμελητηριακή κοινότητα έχουμε αναφερθεί πολλές με θετικά λόγια για αυτή την εξέλιξη που στηρίζεται στα τεχνολογικά μέσα που έχουμε πλέον στη διάθεση μας.
Τι έγινε λοιπόν τώρα και δεν εφαρμόστηκε η τηλεργασία; Γιατί στερούνται επιχειρήσεις της δυνατότητας παραγωγής έργου; Ή έχουμε ως χώρα τις υποδομές και τη δυνατότητα της εργασίας από απόσταση ή δεν έχουμε. Είναι πραγματικά κρίμα να μπαίνουν τέτοιου είδους οριζόντια μέτρα στη λειτουργία του επιχειρείν, ειδικά σε μία περίοδο που τα συσσωρευμένα προβλήματα απειλούν τη βιωσιμότητα της πλειοψηφίας των επιχειρήσεων.
Η επιχειρηματικότητα δεν έχει την πολυτέλεια να «μπαίνει στον πάγο». Κάθε μέρα που περνά αυξάνει τις υποχρεώσεις του επιχειρηματικού κόσμου και για να αποπληρωθούν είναι ανάγκη να υπάρχει τζίρος. Ενίσχυση και στήριξη χρειάζεται η επιχειρηματικότητα, όχι περισσότερες απαγορεύσεις».