Σε σημαντικά προγράμματα που επεξεργάζεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενόψει και της ΔΕΘ αναφέρθηκε ο υφυπουργός Γιώργος Στύλιος.
Σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση για το αγροτικό πετρέλαιο, την επιστροφή δηλαδή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, ένα ποσό της τάξης των 60 εκατ. ευρώ θα πιστωθεί στους έλληνες αγρότες, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 επισήμανε ο κ. Στύλιος, προκειμένου να στηριχθούν στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης για μείωση του κόστους παραγωγής που έχει συνέπειες και στην κατανάλωση.
«Είχε καταργηθεί η επιστροφή του ειδικού φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο το 2016 και ίσχυσε από το 2017 επί ΣΥΡΙΖΑ. Για πρώτη φορά έρχεται και το αλλάζει αυτό η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τώρα που έχουμε την οικονομική δυνατότητα» υπογράμμισε ο κ. Στύλιος.
Όσο αφορά τα λιπάσματα, που έχουν άμεση σχέση με το φυσικό αέριο για την παραγωγή τους και είναι εισαγόμενα ως επί το πλείστον από χώρες όπως η Ρωσία, η Λευκορωσία και η Ουκρανία, ο κ. Στύλιος δεσμεύτηκε ότι η Ελλάδα θα έχει αποθέματα και δική της παραγωγή λιπασμάτων. «Θέλουμε να στηρίξουμε την δική μας παραγωγή και υπάρχει η ανάγκη να στηρίξουμε τους παραγωγούς για την αγορά λιπασμάτων. Επεξεργαζόμαστε διάφορα σχέδια» τόνισε ο Υφυπουργός.
Μιλώντας για τους νέους αγρότες, οι οποίοι μάλιστα έχουν σπουδάσει για να δραστηριοποιηθούν στην συνέχεια στον αγροδιατροφικό τομέα, σύμφωνα με τον κ. Στύλιο, στόχος της κυβέρνησης είναι να τους δοθεί η συγκεκριμένη δυνατότητα. «Ακόμα και πολλοί γεωπόνοι γίνονται και οι ίδιοι παραγωγοί, καλλιεργητές, κτηνοτρόφοι και κάνουν πολύ καλές και συστηματικές μονάδες» πρόσθεσε. Καταγράφεται μάλιστα, ανέφερε ο υφυπουργός, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που παίρνουν την σκυτάλη και δραστηριοποιούνται στον αγροτικό χώρο είναι κυρίως μέσα από οικογένειες που βρίσκονται ήδη στην παραγωγή. «Αυτό επίσης είναι ένα θετικό, γιατί έχουν συναισθηματικούς δεσμούς, έχουν και μία εμπειρική γνώση» συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στο τελευταίο πρόγραμμα που έτρεξε για τους νέους αγρότες το περασμένο φθινόπωρο, ο κ. Στύλιος επισήμανε ότι οι αιτήσεις ξεκίνησαν τον Νοέμβριο και μετά από 7 μήνες βγήκαν τα αποτελέσματα, χάρη στην ψηφιοποίηση των περισσότερων διαδικασιών που απαιτούνταν, ενώ στο παρελθόν η ίδια διαδικασία έφτανε και τους 14 μήνες. «Καταφέραμε και βγάλαμε τα αποτελέσματα σε πολύ σύντομο χρόνο μαζί με την υποστήριξη των αξιολογητών γεωπόνων» είπε ο κ. Στύλιος, ενώ σε σχέση με το πριμ χρηματοδότησης που δίνεται για να γίνει η πρώτη εγκατάσταση των νέων γεωργών, επισήμανε ότι αυτά τα χρήματα διπλασιάστηκαν. «Πήγαμε λοιπόν στις 35.000-40.000 ευρώ για τον καθένα ο οποίος θα ενταχθεί στο πρόγραμμα των νέων γεωργών και τους ζητήσαμε να μας έχουν υποβάλει, για να ενταχθούν στο πρόγραμμα, ένα σχέδιο. Τι θα καλλιεργήσουν, με ποιο τρόπο και ποιες θα είναι οι αποδόσεις που θα έχουν. Από αυτά τα χρήματα, το 70% δίνεται προκαταβολικά, όταν βγαίνουν τα αποτελέσματα. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με προϋπολογισμό 420 εκατ. για όλη την χώρα και επειδή είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το αυξήσαμε στα 500 εκατ.. Αυτό σημαίνει ότι 14.000 νέοι στην χώρα μας θα ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Τρέξαμε την διαδικασία και αρχές Αυγούστου πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους 220 εκατ. Αυτό είναι σημαντικό για την ελληνική οικονομία γιατί τα χρήματα που δίνονται για επενδύσεις στον αγροδιατροφικό τομέα έχουν έχουν πολλαπλασιαστεί» ανέφερε ο κ. Στύλιος.
Σε ό,τι έχει να κάνει με την χρήση γης και την εκμετάλλευσή της για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών που ορισμένοι υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να προσφέρεται για καλλιέργειες, απαντώντας σε όσους «θέλουν να λαϊκίσουν επενδύοντας στην άγνοια» ο κ. Στύλιος εξήγησε ότι το 1% της καλλιεργήσιμης γης σε κάθε περιφερειακή ενότητα μπορεί να διατεθεί για φωτοβολταϊκά, όπως ορίζει ο νόμος. Πρόσθεσε ακόμα ότι ελέγχεται κάθε περιοχή από την αρμόδια ΠΕΧΩΠ, την περιφερειακή επιτροπή χωροταξίας και περιβάλλοντος που έχει τα στοιχεία για τον εκάστοτε τόπο. «Αυτό ισχύει με νόμο και μάλιστα η κυβέρνηση πρόσφατα μείωσε το συγκεκριμένο ποσοστό, ψηφίστηκε τον Ιούλιο, στο 0,8%. Όπου δε, υπάρχει γη υψηλής παραγωγικότητας ή υπάρχει γη που αρδεύεται ή από διανομή από αναδασμό, εκεί οι όροι είναι πολύ πιο αυστηροί και περιοριστικοί» συμπλήρωσε.
«Διορθώνουμε πολλά και προσπαθούμε να τα αλλάξουμε και με τις ψηφιακές υπηρεσίες που είναι πολύ διευρυμένες στο Υπουργείο, ακόμα και σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης έχουμε για τους αγρότες, ενώ οργανώνουμε μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης την ευφυή γεωργία και την εξωστρεφή γεωργία» ανέφερε.
Μιλώντας για τις εξαγωγές στον αγροδιατροφικό τομέα, ο κ. Στύλιος επισήμανε ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια, το 2020 και 2021, μετά από πολλές δεκαετίες, είμαστε πλεονασματικοί, κατά 513 εκατ. και 450 εκατ. αντίστοιχα. «Έρχονται αυτοί που παράγουν στον αγροδιατροφικό τομέα και μας στέλνουν ένα πολύ θετικό μήνυμα, ότι έχουν εξαγωγές, άρα έχουν καλά προϊόντα και από αυτές τις εξαγωγές φέρνουμε στην χώρα εισόδημα» είπε χαρακτηριστικά. «Έχουμε μια μεγάλη ανάγκη που δημιουργήθηκε», σημείωσε ο Υφυπουργός αναφερόμενος στο ζήτημα της επισιτιστικής επάρκειας, «που μας έβαλε στην λογική ότι δεν είναι δεδομένο ότι μπορούμε να πάμε οπουδήποτε στον κόσμο και να βρούμε ό,τι έχουμε ανάγκη. Άρα κάποια προϊόντα που είναι βασικά για να εξασφαλίσουμε την διατροφή των πολιτών πρέπει να τα έχουμε και εμείς από εδώ, από την χώρα μας και από την ΕΕ» είπε καταλήγοντας ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.