Στην προδημοσίευση της πρόσκλησης για το υπομέτρο 2.1. των «Γεωργικών Συμβούλων» προχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δίνοντας έτσι για πρώτη φορά στους αγρότες τη δυνατότητα να αποκτήσουν, δωρεάν, γεωργικές συμβουλές.
Ειδικότερα και μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος σημείωσε ότι «με τους Γεωργικούς Συμβούλους συνδέουμε την παραγωγή με την αναγκαία επιστημονική υποστήριξη. Προσλαμβάνουμε γεωτεχνικούς οι οποίοι θα συμβουλέψουν το σύγχρονο αγρότη, προκειμένου να βελτιώσει την παραγωγή του και παράλληλα να μπορέσουμε να ενισχύσουμε την ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων».
Υπογράμμισε πως «συνολικά 200 επιστήμονες θα απασχοληθούν, μέχρι το 2023 και η αμοιβή τους θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης» και συμπλήρωσε «οι συμβουλές παρέχονται δωρεάν και οι παραγωγοί αποκτούν πρόσβαση σε χρήσιμες πληροφορίες, ώστε να ενισχύσουν τη θέση τους στον αγροδιατροφικό τομέα της χώρας και να συμβάλουν στην ανάπτυξη και στην ανάκαμψή της».
Στόχος του προγράμματος είναι η στήριξη της παραγωγικής οικονομίας, καθώς εξασφαλίζει στους αγρότες όλης της επικράτειας, εφόσον το επιθυμούν, τη δυνατότητα να έχουν εύκολη πρόσβαση σε ουσιαστικές πληροφορίες, οι οποίες θα βελτιώνουν την παραγωγικότητα και αυξάνουν την παραγωγή.
Ποιους αφορά το πρόγραμμα
Ο προϋπολογισμός του Μέτρου ανέρχεται σε 80 εκατ. ευρώ και αφορά όλες τις Περιφέρειες της ελληνικής επικράτειας. Η χορηγούμενη στήριξη είναι εξ’ ολοκλήρου Δημόσια Δαπάνη και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και εθνικούς πόρους.
Το ποσό στήριξης δεν υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ ανά συμβουλή, ενώ το ποσοστό στήριξης ανέρχεται στο 100% των επιλέξιμων δαπανών.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα δοθούν 120.000 δωρεάν συμβουλές σε γεωργούς, με μέγιστο αριθμό συμβουλών 3 ανά γεωργό και οι ωφελούμενοι είναι περίπου 40.000 γεωργοί.
Μέσω του προγράμματος θα υποστηριχθούν επιστήμονες με τις ιδιότητες του Γεωπόνου, του Κτηνίατρου, του Δασολόγου, του Περιβαλλοντολόγου, του Γεωλόγου, του Μηχανικού Περιβάλλοντος, του Οικονομολόγου, του Οινολόγου. Τέλος, θα επωφεληθούν και πτυχιούχοι Τεχνολογίας Γεωπονίας, Τεχνολογίας Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, καλύπτοντας, έτσι, τις απαιτήσεις μιας γεωργικής ή κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης.