Στα 700 δισεκατομμύρια ευρώ θα φθάσει το κόστος της κλιματικής αλλαγής για τη χώρα μας μέχρι το 2100, όπως δήλωσε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, στην Ακαδημία Αθηνών, μιλώντας στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών, παρουσία του επικεφαλής της σχετικής έκθεσης της ΤτΕ και γγ της Ακαδημίας Αθηνών, Χρήστο Ζερεφό, του πρώην πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου και του ακαδημαϊκού Κώστα Συνολάκη.
Όπως εξήγησε, αυτό το κόστος έχει υπολογιστεί σε σταθερές τιμές με βάση τη σχετική Έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος και το αρνητικό σενάριο μη ανάληψης πρωτοβουλιών, με καταστροφικές συνέπειες.
Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή ως το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, ενώ έκανε λόγο για έως τώρα αποτυχία της αγοράς στην αντιμετώπισή του, καθώς οι αγορές δεν «βλέπουν» τόσο μπροστά, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εκτίμησε, δε, ότι πρόκειται να αποτελέσει, σε περίπτωση μη δράσης, τη «μητέρα όλων των αποτυχιών της αγοράς».
«Οι Κεντρικές Τράπεζες του κόσμου έχουμε δημιουργήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο για το πρασίνισμα της οικονομίας», σημείωσε και τόνισε την ανάγκη παροχής κινήτρων και αντικινήτρων για ώθηση σε δραστηριότητες που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπως η διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με ταυτόχρονη αποθάρρυνση δραστηριοτήτων και μορφών ενέργειας που προκαλούν την έκλυση αερίων του θερμοκηπίου.
Ο διοικητής της Τραπεζης της Ελλάδος επεσήμανε ότι «οι αλλαγές στο κλίμα αλλάζουν τις τιμές και οι συναρτήσεις αντίδρασής μας, πλέον, οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη αυτήν την κλιματική αλλαγή».
Όπως είπε, πλέον, αγοράζουμε στοιχεία ενεργητικού με προϋποθέσεις ταξονομίας, με βάση την πράσινη ανάπτυξη ενώ με την εποπτεία των τραπεζών μπορούμε να επηρεάσουμε την κίνηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Όσον αφορά τις εθνικές κυβερνήσεις, ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι σε αυτήν τη μάχη έχουν τον πρώτο λόγο και καλούνται να κινηθούν με χρήση φόρων, επιδοτήσεων και κυρίως επενδύσεων, υπογραμμίζοντας πως το μέγιστο ποσό των 750 δισ. του NextGenerationEU πρόκειται να διατεθεί για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
O κεντρικός τραπεζίτης υποστήριξε ότι τα μεγαλύτερα στοιχεία ενεργητικού του κόσμου ανήκουν στις λεγόμενες «καφέ» εταιρείες και τόνισε την ανάγκη μίας περιόδου προσαρμογής και παροχής κινήτρων για την αποφυγή της πτώχευσης των εν λόγω εταιρειών.
Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Π. Πικραμμένος, εκτίμησε ότι σύντομα η χώρα μας θα αποκτήσει τον πρώτο εθνικό κλιματικό νόμο με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Όπως ανέφερε, στην Ελλάδα το νομικό πλαίσιο για την προστασία του περιβάλλοντος είναι απολύτως επαρκές, ωστόσο απαιτούνται επιπλέον κυρώσεις για μη συμμόρφωση.
Επίσης, επικαλέστηκε τις συνταγματικές προβλέψεις σε σχέση με τις ευθύνες του κράτους και των πολιτών, τόσο για το φυσικό όσο και για το πολιτιστικό περιβάλλον και επεσήμανε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και του πρωθουπουργού για τη μείωση των ρύπων, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την απολιγνιτοποίηση, τη διείσδυση των ΑΠΕ, και την εφαρμογή του σχεδίου Ελλάδα 2.0.
«Ζούμε σε μία ενδιαφέρουσα αλλά και επικίνδυνη εποχή, όπου εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής αποψύχονται παλαιωμένοι ιοί και ενδεχομένως κάποιες από τις πανδημίες να συνδέονται και με αυτό», σημείωσε ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και γγ της Ακαδημίας Αθηνών, Χρήστος Ζερεφός, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι στη Σιβηρία παρατηρήθηκαν θερμοκρασίες που έφθασαν τους 38ο C.
Ο κ. Ζερεφός επικεντρώθηκε στην έλλειψη παιδείας σε παγκόσμιο επίπεδο αναφορικά με τις δυσκολίες στην αντιμετώπιση του φαινομένου. Ειδικότερα, όσον αφορά τη χώρα μας, εκτίμησε ότι στα προσεχή ενεργειακά «Εμιράτα» του πλανήτη θα έχει εξέχουσα θέση η Ελλάδα, εξαιτίας του δυναμικού της σε ΑΠΕ, ωστόσο τόνισε την ανάγκη ορθής διαχείρισης των φυσικών πόρων, όπως το νερό, αλλά και την προστασία του φυσικού πλούτου.
«Μπαίνουμε σε έναν καινούριο αιώνα με λιγότερες εκπομπές του άνθρακα. Αν συνεχίσουμε έτσι ο πλανήτης θα ασφυκτιά. Είναι πλέον έντονα ορατές οι μεταβολές. Η ίδια η φύση θα μας αναγκάσει να αναλάβουμε δράση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διεθνούς φήμης καθηγητής.
«Προετοιμάζουμε τις εθνικές θέσεις για τον ελληνικό κλιματικό νόμο, καθώς η κλιματική αλλαγή πρόκειται για τη μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα», τόνισε ο ακαδημαϊκός και πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, Κώστας Συνολάκης.
Εξέφρασε, δε, την αισιοδοξία ότι στην Ελλάδα μπορούμε όλοι να συνεργαστούμε και να έχουμε έναν από τους καλύτερους κλιματικούς νόμους στην Ευρώπη, ενώ επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο της χώρας μας στην ΕΕ όσον αφορά τις κλιματικές πρωτοβουλίες.
Τέλος, ο κ. Συνολάκης σημείωσε ως κυρίαρχο πρόβλημα την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, η οποία θα προκαλέσει σοβαρή διάβρωση στις παραλίες μας, όπως εκτίμησε ο καθηγητής, και συμπλήρωσε πως πρέπει να εμπλουτίσουμε τις παραλίες, να αρχίσουμε να τις φαρδαίνουμε, να έχουμε έναν μεγαλύτερο προφυλακτήρα, έτσι ώστε με τους ακραίους κυματισμούς που έρχονται με την κλιματική αλλαγή να προστατεύσουμε τις κατοικημένες περιοχές στην ξηρά και τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες.