Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΓ. Στασινός: O μηχανικός καλείται να είναι εφευρέτης και να συμβάλλει στην...

Γ. Στασινός: O μηχανικός καλείται να είναι εφευρέτης και να συμβάλλει στην ευρεσιτεχνία

«O μηχανικός καλείται να είναι εφευρέτης και να συμβάλλει στην ευρεσιτεχνία», τόνισε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός στη διημερίδα που διοργανώνει ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) σε συνεργασία με την Ελληνική Ακαδημία Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΕΑΒΙ) και το ΤΕΕ στη Θεσσαλονίκη. Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας μάλιστα, λόγος έγινε για ένα εθνικό ρεκόρ ευρεσιτεχνίας από τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, γενικό διευθυντή του ΟΒΙ.

Ο κ. Στασινός πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες ενίσχυσης της καινοτομίας έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια αλλά είναι αποσπασματικές και πως πρέπει να γίνουν και στη χώρα μας οργανωμένα βήματα με σχέδιο, καθώς «μεγάλο μέρος του AEΠ ανεπτυγμένων χωρών στηρίζεται σε startups». Υπογράμμισε δε, ότι πρέπει «να δούμε από την αρχή μέχρι το τέλος τα κίνητρα και τη βοήθεια που χρειάζεται ένας εφευρέτης ώστε να συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας. Πρέπει λοιπόν να δημιουργηθεί ένας οδικός χάρτης που θα καθορίσει το τι θα πρέπει να αλλάξει στη νομοθεσία αλλά και στα κίνητρα που θα πρέπει να δοθούν ώστε στο τέλος να έχουμε ένα αποτέλεσμα και σε έναν χρόνο να έχουμε καταλήξει στα δέκα πράγματα, θεσμικά, που θα πρέπει να γίνουν», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες ο κ. Κανελλόπουλος έκανε λόγο για ένα εθνικό ρεκόρ επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι: «Από τότε που τηρούνται αρχεία για πρώτη φορά ξεπεράστηκε ο αριθμός των 1.000 αιτήσεων για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και έχουμε μπροστά μας όλο τον Δεκέμβριο. Μιλάμε για ένα ορόσημο που δείχνει ότι αυξάνεται το ενδιαφέρον για την προστασία της βιομηχανικής ιδιοκτησίας και από τις επιχειρήσεις, τους ιδιώτες αλλά και από τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα».

Απ΄την πλευρά του ο διευθυντής του γραφείου του υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας-Θράκη, Θεοφύλακτος Παπαδόπουλος, μεταφέροντας το λόγο του υπουργού, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει αναδείξει την έρευνα και την καινοτομία, σε κινητήριο μοχλό ανάπτυξης της Βόρειας Ελλάδας. Όπως τόνισε: «Με τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού, έχουμε στη διάθεσή μας για τα επόμενα χρόνια, κοινοτικούς πόρους που ξεπερνούν τα 70 δισ. ευρώ, από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας». Και πρόσθεσε ότι, με τις επενδύσεις που έχουν γίνει, η Θεσσαλονίκη (Pfizer, Delloite, Cisco κ.τ.λ.) καθίσταται ο μεγαλύτερος κόμβος καινοτομίας στη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Τσακούμης, πρόεδρος του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ/ΤΚΜ), ανέδειξε το γεγονός ότι «πλημμυριζόμαστε από χρηματοδοτήσεις σε ερευνητικά και ευρωπαϊκά προγράμματα με στόχο να υπάρξουν καινοτόμα προϊόντα. Όλοι μας προσπαθούμε να φτιάξουμε κάτι διαφορετικό. Η ουσία όμως είναι να υπάρξει οργάνωση», τόνισε.

Ο Αναστάσιος Θωμόπουλος, εκτελεστικός διευθυντής της Ελληνικής Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΕΑΒΙ), τόνισε ότι στόχος της Ακαδημίας είναι να παρέχει τα κατάλληλα εφόδια σε επίπεδο γνωσιακό αλλά και ανάπτυξης επαγγελματικών δεξιοτήτων, ώστε να συμβάλει στη διεύρυνση του οικοσυστήματος καινοτομίας της χώρας και να συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας.

Συντονιστής των εργασιών της διημερίδας είναι ο δρ Λάμπρος Πυργιώτης, μέλος ΔΣ ΟΒΙ, εκπρόσωπος ΤΕΕ, μέλος ΔΣ ΕΑΒΙ.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ