Την έντονη αντίδραση και ανησυχία του Δήμου Πόρου και των κατοίκων του νησιού για την προωθούμενη ίδρυση βιομηχανικών Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) διατύπωσε ο Δήμαρχος Πόρου Γ. Δημητριάδης κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και την αρμόδια Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Βασιλική Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη.
Ο κ. Δημητριάδης ενημέρωσε τον κ. Πατούλη για μια σειρά από στοιχεία τα οποία γνωστοποιήθηκαν από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος στο δήμο. Σύμφωνα με αυτά στον Σαρωνικό επίκειται η ίδρυση 5 ΠΟΑΥ, μέσω των οποίων η έκταση της ιχθυοκαλλιέργειας θα αυξηθεί 32 φορές (από 1.152 στρέμματα σε 36.948) και η παραγωγή της 8 φορές τα πρώτα 5 χρόνια (από 8.758 σε 69.779 τόνους ετησίως). Όπως τόνισε ο δήμαρχος, κάτι το οποίο επισημαίνει και με επιστολή του, σε περίπτωση που εφαρμοστεί μια τέτοια απόφαση «ο Σαρωνικός θα μετατραπεί στην πρώτη ιχθυοπαραγωγό περιοχή στην Ελλάδα (από 7 η σήμερα)». «Από την αύξηση αυτή θα απορρίπτονται καθημερινά στη θάλασσα λύματα ιχθύων που αντιστοιχούν σε πληθυσμό 1.772.252 ανθρώπων και τόνοι φορμόλης, φαρμάκων, τροφών κ.ά.», υπογράμμισε ο κ. Δημητριάδης και συμπλήρωσε ότι σε περίπτωση υλοποίησης μια τέτοιας απόφασης οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και την ανάπτυξη των νησιών του Σαρωνικού θα είναι ιδιαίτερα αρνητικές. «Οι κάτοικοι είναι σε εμπόλεμη κατάσταση», τόνισε και ζήτησε τη συνδρομή του Περιφερειάρχη προκειμένου να οργανωθεί συνάντηση με την συμμετοχή, εκπροσώπων υπουργείων, βουλευτών και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης τόνισε ότι η Περιφέρεια Αττικής είναι στο πλευρό των δημάρχων και των κατοίκων των νησιών του Σαρωνικού για μια ισόρροπη ανάπτυξη στο επίκεντρο της οποίας πρέπει να είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσα από τον τουρισμό, την ναυσιπλοΐα, την αλιεία και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων και των προστατευόμενων οικοσυστημάτων. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «Στόχος μας είναι η ισόρροπη ανάπτυξη όλων των νησιών του Σαρωνικού και η αξιοποίηση του τουριστικού τους κεφαλαίου προς όφελος των πολιτών και της τοπικής ευημερίας. Μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας 12 μήνες το χρόνο. Κατανοούμε την αγανάκτηση των κατοίκων και θα αναλάβουμε κάθε πρωτοβουλία που θα συμβάλει στην επίλυση αυτού του ζητήματος».
Να σημειωθεί ότι με εισήγηση της διοίκησης το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής εξέδωσε ψήφισμά το Νοέμβριο του 2020 μέσω του οποίου είχε τονιστεί η ανάγκη να αναστείλει η Κυβέρνηση τη διαδικασία θεσμοθέτησης ΠΟΑΥ έως την αναθεώρηση του Χωροταξικού Πλαισίου και να προηγηθεί της θεσμοθέτησής του νέου Ειδικού Χωροταξικού για τις Υδατοκαλλιέργειες, η θεσμοθέτηση Γενικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Παράκτιο και Νησιωτικό Χώρο, ώστε όλες οι χρήσεις – δράσεις που υπάρχουν ή αναπτύσσονται ή πρόκειται να αναπτυχθούν σε αυτόν να λειτουργούν ισόρροπα, ορθολογικά και μη ανταγωνιστικά.
Ο Γ. Πατούλης ζήτησε από το Δήμαρχο να απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους αρμόδιους προκειμένου να διεξαχθεί ημερίδα στην οποία θα συζητηθεί το θέμα και θα ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις. Η ημερίδα θα τεθεί υπο την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής. Ο κ. Πατούλης ζήτησε από την Αντιπεριφερειάρχη Νήσων να συνεργαστεί στενά με το Δήμαρχο κ. Δημητριάδη προκειμένου να υλοποιηθούν όλες οι αναγκαίες δράσεις.