Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΓ. Παπαδημητρίου (EY Ελλάδος ): «Κλειδί στην ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας το...

Γ. Παπαδημητρίου (EY Ελλάδος ): «Κλειδί στην ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας το κατάλληλα εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό»

Για την πορεία της βιομηχανίας στην Ελλάδα, συζήτησε ο Γιώργος Παπαδημητρίου, Διευθύνων Σύμβουλος της EY Ελλάδος, σε fireside chat με τον Πρόεδρο του ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, στο πλαίσιο των εργασιών του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Η συζήτηση βασίστηκε σε πέντε θεματικές: τις προκλήσεις και προοπτικές του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος, την πράσινη μετάβαση, την καινοτομία, έρευνα και ανάπτυξη, τη βιομηχανική αριστεία και το ανθρώπινο δυναμικό και τις δεξιότητες.

Ο κ. Παπαδημητρίου, παρατήρησε ότι το ευρωπαϊκό περιβάλλον επιφυλάσσει πολλές προκλήσεις για την ελληνική βιομηχανία, αλλά και ευκαιρίες, όπως το reshoring. Αντίστοιχα, εξήγησε, όσον αφορά τηνπράσινη μετάβαση, ότι σύμφωνα με στοιχεία της πιο πρόσφατης έκδοσης της παγκόσμιας έρευνας της EY, Sustainable Value Study, η πρόοδος των επιχειρήσεων σε πρωτοβουλίες βιώσιμης ανάπτυξης έχει επιβραδυνθεί, με αποτέλεσμα οι πρώιμοι στόχοι που είχαν τεθεί, να μετακινούνται πιο μετά, στο μέλλον.

Αναφερόμενος στα θέματα καινοτομίας και έρευνας και ανάπτυξης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της EY Ελλάδος, σημείωσε ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, οι δαπάνες σε έρευνα και ανάπτυξη, ως ποσοστό του ΑΕΠ στη χώρα μας για το 2022, διαμορφώθηκαν στο 1,49%, έναντι του 2,27% στην Ε.Ε – τη στιγμή που η βιομηχανία δημιούργησε το 14,4% του ΑΕΠ, την ίδια χρονιά. Όπως τόνισε, ο τρόπος με τον οποίο οι πρωτοπόρες επιχειρήσεις διαχειρίζονται τα θέματα καινοτομίας, έρευνας και ανάπτυξης, βασίζεται σε τρεις αρχές: την ενσωμάτωση της καινοτομίας στην κουλτούρα και στρατηγική του οργανισμού, τον προσδιορισμό ευκαιριών για καινοτομία με γνώμονα τις μεταβαλλόμενες ανάγκες των πελατών, και, τέλος, η δημιουργία στρατηγικών συνεργασιών με πολλαπλά μέρη του οικοσυστήματος, όπως πανεπιστήμια και ινστιτούτα έρευνας και ανάπτυξης. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Παπαδημητρίου, έκανε αναφορά στο κέντρο καινοτομίας της EY “EY-Nottingham SpirkInnovation Hub” για τη βιομηχανία, που φέρνει στον ίδιο χώρο μεγάλους παρόχους τεχνολογίας και εταιρείες από το ευρύτερο οικοσύστημα, με στόχο την από κοινού ανάπτυξη καινοτομιών σε κάθε κρίκο της αλυσίδας αξίας των βιομηχανικών επιχειρήσεων.

Στη συνέχεια, ο κ. Παπαδημητρίου αναφέρθηκε στην έννοια της βιομηχανικής αριστείας, παρατηρώντας ότι οι κορυφαίοι οργανισμοί υψηλής απόδοσης έχουν αναγνωρίσει τον κρίσιμο ρόλο των βιομηχανικών εγκαταστάσεων στην αλυσίδα αξίας, γι’ αυτό και επενδύουν σε αντίστοιχα προγράμματα, ενσωματώνοντας μεθοδολογίες μέσω των οποίων μπορούν να παράγουν ποιοτικότερα και πιο σύνθετα προϊόντα, σε μικρότερο χρόνο, σε μεγαλύτερη ποσότητα και, πιθανότατα, με χαμηλότερο κόστος. Ειδικότερα, παρατήρησε ότι, στην ουσία, η έννοια της βιομηχανικής αριστείας συμπυκνώνεται στη φράση «πώς μπορείς με λιγότερα, να παράξεις περισσότερα και καλύτερα».

Ο κ. Παπαδημητρίου, υπενθύμισε, ωστόσο, ότι όλες οι συζητήσεις για το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας και την επίτευξη βιομηχανικής αριστείας, δεν μπορούν να είναι εφικτές, χωρίς ένα διαρκώς αναβαθμιζόμενο ανθρώπινο δυναμικό. Σε ένα περιβάλλον οικονομικών πιέσεων και έλλειψης προσωπικού, παράγοντας προσέλκυσης ταλέντων θα αποτελεί μία ελκυστική κουλτούρα, κάτι που παρατηρούμε σε διάφορες βιομηχανίες διεθνώς οι οποίες προωθούν τόσο τη βιώσιμη ανάπτυξη όσο και την έννοια της «υποστηρικτικής ηγεσίας», φέρνοντας τον εργαζόμενο με ουσιαστικό τρόπο στο επίκεντρο.

Συνοψίζοντας, ο κ. Παπαδημητρίου υπογράμμισε ότι ο τομέας της βιομηχανίας διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας και στη διαμόρφωση της κοινωνίας, καθώς είναι σαφές ότι μια ισχυρή εγχώρια βιομηχανική βάση αποτελεί το θεμέλιο για την οικονομική πρόοδο. Παράλληλα, σημείωσε ότι, με την ανάπτυξη της βιομηχανίας διαμορφώνονται περίπλοκοι και επωφελείς δεσμοί με άλλους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, πυροδοτώντας κύματα τεχνολογικής καινοτομίας και ξεκλειδώνοντας δυνατότητες ενίσχυσης της παραγωγικότητας και της αποτελεσματικότητας. 

Νωρίτερα, οι Θάνος Μαύρος, Εταίρος της EYΕλλάδος και Επικεφαλής Τμήματος Εφοδιαστικής Αλυσίδας και Διεπιχειρησιακών Λειτουργιών στην Ελλάδα και την περιοχή CESA, και ΜάγκυΑθανασιάδη, Διευθύντρια Τομέα Βιομηχανίας, Ανάπτυξης, Τεχνολογίας & Καινοτομίας του ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών, παρουσίασαν βασικά συμπεράσματα της κοινής έρευνας των EY Ελλάδος και ΣΕΒ για το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας, που θα δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ