Τρίτη, 19 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Γ’ Παιδιατρική κλινική του ΕΚΠΑ: Συστάσεις για νεογνά και παιδιά

Γ’ Παιδιατρική κλινική του ΕΚΠΑ: Συστάσεις για νεογνά και παιδιά

Ρ. Μελά

Ο θάνατος του 37 ημερών νεογνού «πάγωσε» το πανελλήνιο και προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στις έγκυες και στις μητέρες που γέννησαν πρόσφατα. Ωστόσο η λοίμωξη SARS-Cov-2 είναι ηπιότερη στα νεογνά και στα βρέφη όπως επισημαίνουν οι ειδικοί. Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου και η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Δέσποινα Μπριάνα της Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα της κλινικής και δίνουν χρήσιμες συμβουλές στις μητέρες.

Σημειώνεται ότι η Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, βρίσκεται στο νοσοκομείο Αττικό, όπου μεταφέρονται και γεννούν οι έγκυες που είναι θετικές στον κορωνοϊό. Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα τα βρέφη συνήθως μολύνονται λόγω ενδοοικογενειακής διασποράς και πιο συχνά από τη μητέρα, η οποία έχει και τη φροντίδα του μωρού.

Δεν συναντώνται συχνά περιπτώσεις μετάδοσης τόσο από το περιβάλλον του μαιευτηρίου όσο και άλλα μέλη της οικογένειας (πατέρας, αδέλφια, παππούδες, γιαγιάδες) που μπορεί να μεταδώσουν τη λοίμωξη στο ευάλωτο νεογνό.

Τα βρέφη μπορεί να είναι ασυμπτωματικά (20%), αλλά σε κάποιες περιπτώσεις να νοσούν σοβαρά (12% έναντι 2%), σύμφωνα με τα βιβλιογραφικά δεδομένα.

Τα συμπτώματα:

Τα νεογνά και τα βρέφη παρουσιάζουν συνήθως:

-αναπνευστική δυσχέρεια (40%),

-πυρετός (32%)

-δυσχέρεια στη σίτιση/γαστρεντερικά συμπτώματα (24%).

Από τα στοιχεία προκύπτει χαμηλή θνητότητα, παρά τον αυξημένο αριθμό μόλυνσης νεογνών στην χώρα μας μέσω ενδοοικογενειακής διασποράς.

Τα παιδιά οδηγούνται στο νοσοκομείο λόγω της αγωνίας όλων για την έκβαση της λοίμωξης, αλλά σπάνια χρήζουν χορήγησης οξυγόνου και συμπτωματικής αγωγής, ενώ ελάχιστα είναι τα νεογνά στα οποία χρειάστηκε η χορήγηση ειδικής αντιϊκής αγωγής με ρεμντεσιβίρη.

Η μετάδοση από την μητέρα στο έμβρυο

Μόλις 1.9% των νεογέννητων είναι θετικά στον κορωνοϊό σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Ωστόσο άγνωστοι παραμένουν οι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα ενδομήτριας μετάδοσης του ιού από τη μητέρα στο έμβρυο.

Από μετα-ανάλυση των βιβλιογραφικών δεδομένων προκύπτει η κάθετη μετάδοση από τη μητέρα στο νεογνό δεν ξεπερνά το 3% των κυήσεων, οπότε δεν προκύπτει λόγος αγωνίας για τις μέλλουσες μητέρες.

Αξίζει να αναφερθεί  ότι  στο ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ μέχρι σήμερα έχουν γεννηθεί περισσότερα από 45 νεογνά από μητέρες με επιβεβαιωμένη οξεία λοίμωξη από SARS-Cov-2. Μόνο σε μία περίπτωση διαγνώστηκε κάθετη (ενδομήτρια) μετάδοση ενώ σε πέντε νεογνά διαπιστώθηκε οριζόντια ενδοοικογενειακή μετάδοση. Όλα τα νεογνά είχαν καλή κλινική έκβαση.

Συστάσεις

1.Τη συνέχεια του θηλασμού στηρίζουν οι διεθνείς οργανισμοί αλλά και οι επιστημονικές εταιρείες των παιδιάτρων και νεογνολόγων.

2.Οι λεχωϊδες με οξεία COVID-19 να εκπαιδευτούν για τους κανόνες πιστής τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας και υγιεινής των χεριών.

3.Επειδή είναι περισσότερα τα οφέλη από το μητρικό θηλασμό και την επαφή δέρμα με δέρμα (skin-to-skin contact) για το νεογνό, γι’ αυτό δεν προτείνεται η απομάκρυνση του νεογνού από τη μητέρα κατά τη διάρκεια παραμονής στο μαιευτήριο εφόσον η γενική κατάσταση της μητέρας το επιτρέπει.

4.Προτιμάται η παραμονή στο ίδιο δωμάτιο με τη τήρηση απόστασης δυο μέτρων.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ