Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΓ. Οικονόμου: Το θετικό είναι ότι εμβολιάζεται ο κόσμος

Γ. Οικονόμου: Το θετικό είναι ότι εμβολιάζεται ο κόσμος

Είμαστε σε μία φάση πολύ μεγάλη πίεσης στο ΕΣΥ. Παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα δείχνουν να πέφτουν, ωστόσο το Σύστημα Υγείας πιέζεται πάρα πολύ, κόσμος νοσηλεύεται, νοσεί βαριά, βρίσκεται στις εντατικές, διασωληνώνεται,… Χθες είχαμε πολύ μεγάλο αριθμό απωλειών, αυτό το δυσάρεστο γεγονός. Έχουμε πει απ’ την αρχή ότι η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης μαζί με την τήρηση των μέτρων και την προσπάθεια που κάνουμε για τη στήριξη του ΕΣΥ σε όλα τα επίπεδα είναι οι βασικές συνιστώσες με τις οποίες προσπαθούμε να ανασχέσουμε και την επέκταση της λοίμωξης αλλά να αντιμετωπίσουμε και την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ». Αυτά τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε τηλεοπτική συνέντευξή του στην ΕΡΤ1.

Τόνισε ταυτόχρονα πως: «Εμβολιάζεται ο κόσμος κι αυτό είναι το θετικό. Στην ηλικιακή ομάδα 60 και πάνω, μετά την επιβολή της υποχρεωτικότητας, μέχρι στιγμής έχουν κλείσει ραντεβού ή έχουν εμβολιαστεί γύρω στους 130.000-140.000.

Υπάρχει ένας ικανοποιητικός ρυθμός. Θα συνεχίσουμε με όλους τους τρόπους να πείθουμε τους ανθρώπους ότι πρέπει να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα που τους δίνει η επιστήμη. Πάνω από 300 κινητά συνεργεία εμβολιασμού εδώ και μήνες βρίσκονται σε όλη την επικράτεια κυρίως στις πιο απομακρυσμένες περιοχές όπου δεν υπάρχει πρόσβαση. Έχουν γίνει περίπου 37-38 χιλιάδες εμβολιασμοί κατ’ οίκον και θα γίνουν και πολύ περισσότεροι. Ό, τι χρειάζεται και στη διάσταση της πειθούς και στη διάσταση της διευκόλυνσης για το εμβόλιο αλλά και στην τήρηση των γενναίων μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θα γίνει ώστε να φθάσουμε τα ποσοστά εκείνα της εμβολιαστικής κάλυψης που θα μας θωρακίσουν απέναντι στη βαριά νόσηση και στην «Ο» που έρχεται.

Βλέπουμε καθημερινά ανθρώπους να φεύγουν οι οποίοι αν είχαν κάνει το εμβόλιο οι πιθανότητες να μην νοσούσαν βαριά και πάντως να βρίσκονται στη ζωή θα ήταν πολύ περισσότερες όπως προκύπτει και από τα στοιχεία που έχουμε απ’ τις ΜΕΘ, και από τις μελέτες κι από ό,τι έρχεται παγκοσμίως γενικώς από τους αρμόδιους οργανισμούς», είπε χαρακτηριστικά.

Για τους αναλογικά περισσότερους θανάτους ενώ έχουμε μικρότερο αριθμό κρουσμάτων, ο κ. Οικονόμου είπε: «Από την αρχή της πανδημίας μέχρι τώρα η χώρα είναι κάτω από τον μέσο όρο θανάτων όλης της Ευρώπης. Το γεγονός ότι έχουμε αυξημένες απώλειες το τελευταίο διάστημα ερμηνεύεται με διάφορους τρόπους από τους ειδικούς που καταλήγουν σε διάφορα συμπεράσματα που έχουν να κάνουν με τον χρόνο που πηγαίνει κανείς στα νοσοκομεία, με το γεγονός ότι έχουμε πάρα πολλούς ανεμβολίαστους σε ηλικιακές ομάδες οι οποίες είναι επικίνδυνο να νοσήσουν βαριά και να είναι η κατάσταση δύσκολη. Από κει και πέρα οι δυνατότητες του ΕΣΥ είναι συγκεκριμένες. Οι κλίνες Μ.Ε.Θ. τα δύο τελευταία χρόνια, από τις 587 υπερδιπλασιάστηκαν, έχουν πάει στις 1.200 περίπου. Όποια κλίνη Μ.Ε.Θ. υπάρχει στο ελληνικό υγειονομικό σύστημα είναι στη διάθεση του Ε.Σ.Υ., και από τα ιδιωτικά νοσοκομεία, είτε για Covid περιστατικά, είτε για non Covid περιστατικά. Τα τελευταία είναι στις εντατικές των ιδιωτικών νοσοκομείων, με αποτέλεσμα ν’ απελευθερώνονται πολύ περισσότερα κρεβάτια Μ.Ε.Θ. στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αναμονές στις εντατικές είχαμε και πριν την επιδημία και αυτό το ξέρει ο καθένας. Είχαμε περιστατικά, δυστυχώς, που οι Μ.Ε.Θ. δεν έφταναν για να καλύψουν όταν δεν είχαμε και τον Covid. Έχουμε πίεση και τώρα, εξαιτίας της έξαρσης του κορονοϊού. Γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, αξιοποιώντας και σε προσωπικό ό,τι υπάρχει, προκειμένου να στελεχωθούν οι κλινικές και να ενισχυθούν οι Μ.Ε.Θ.. Πήγαμε και σε επιτάξεις ιδιωτών γιατρών, κυρίως στη Θεσσαλονίκη. Υπάρχει συνεργασία για να έχουμε κρεβάτια και πέρα του Ε.Σ.Υ., από στρατιωτικά νοσοκομεία, από ιδιωτικές κλινικές. Δεν καθίσαμε με σταυρωμένα τα χέρια σ’ αυτά που παραλάβαμε, βλέποντας τι έρχεται».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ