Τον καθοριστικό ρόλο της ενεργούς συμμετοχής των Επιμελητηρίων στη διαχείριση και υλοποίηση του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, ανέδειξε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Γιάννης Μπρατάκος, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Στην τοποθέτησή του, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ υπογράμμισε την ανάγκη για επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας πάνω σε στέρεες, υγιείς βάσεις, με έμφαση στην παραγωγή υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, την ενσωμάτωση καινοτομίας και τεχνολογίας, την εξωστρέφεια και την επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο. «Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος δεν πρέπει να είναι απλώς ένα πλαίσιο διαχείρισης επιδοτήσεων, αλλά ο πυρήνας ενός εθνικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης, που υπηρετεί ένα στρατηγικό όραμα και απαντά στα πραγματικά διαρθρωτικά ελλείμματα, στις ανάγκες και στις μελλοντικές προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ.
Ο κ. Μπρατάκος αναγνώρισε τα θετικά στοιχεία του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, τα οποία επιβεβαιώνουν την πρόθεση της Πολιτείας να στηρίξει την επιχειρηματικότητα. Ωστόσο, με βάση την εμπειρία από προηγούμενους νόμους, επισήμανε την ανάγκη για προσοχή και βελτίωση σε κρίσιμα σημεία, ώστε το νέο πλαίσιο να λειτουργήσει με τον μέγιστο δυνατό αναπτυξιακό αντίκτυπο. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, το Επιμελητήριο έχει καταθέσει σχετικό υπόμνημα με τις προτάσεις του, οι οποίες εστιάζουν σε δύο κύρια πεδία: την αναπτυξιακή στόχευση του νόμου και την οργάνωση, διαχείριση και λειτουργία του.
Ειδικότερα, το ΕΒΕΑ προτείνει τη δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού διαχείρισης του Αναπτυξιακού Νόμου υπό το Υπουργείο Ανάπτυξης, με την καθοριστική και ενεργή συμμετοχή των Επιμελητηρίων. Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ επεσήμανε ότι η μέχρι τώρα μετακύλιση της διαχείρισης σε τρίτους φορείς, όπως οι τράπεζες, συχνά δημιουργεί εμπόδια στην πρόσβαση των επιχειρήσεων στα εργαλεία του νόμου, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων, και υποστήριξε ότι το κράτος οφείλει να έχει τον κεντρικό ρόλο στην εφαρμογή μιας δημόσιας αναπτυξιακής πολιτικής.
Προτείνοντας συγκεκριμένες βελτιώσεις, ο κ. Μπρατάκος αναφέρθηκε στη θέσπιση ενός one-stop shop σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια για την υποστήριξη των επενδυτών. Όπως υπογράμμισε, τα Επιμελητήρια, όντας οι φορείς που βρίσκονται εγγύτερα στις επιχειρήσεις, διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία, τους μηχανισμούς και τα δίκτυα για να συμβάλουν καθοριστικά στη διαχείριση του Αναπτυξιακού Νόμου, είτε ως αξιολογητές είτε ως σύμβουλοι επιχειρήσεων. Επιπλέον, κρίσιμη χαρακτήρισε τη δημιουργία μηχανισμού τεχνικής υποστήριξης για πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, σε συνεργασία με Αναπτυξιακές Εταιρείες και επαγγελματικούς ή κλαδικούς φορείς, προκειμένου να ενισχυθεί ποιοτικά και ποσοτικά η συμμετοχή των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στην επιτυχία του νέου νόμου. Τέλος, το ΕΒΕΑ προτείνει τη θέσπιση περιοδικής αξιολόγησης του νόμου με ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια, ώστε να διαπιστώνεται το πραγματικό αναπτυξιακό αποτύπωμα των έργων στις τοπικές κοινωνίες και ο αντίκτυπός τους στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Ο κ. Μπρατάκος ολοκλήρωσε την ομιλία του εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «με ουσιαστικό διάλογο και αμοιβαία εμπιστοσύνη, ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος μπορεί να αναδειχθεί σε στρατηγικό εργαλείο για τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, οδηγώντας σε μια ανάπτυξη δυναμική και ταυτόχρονα συνεκτική και ανθεκτική».