Τρίτη, Φεβρουάριος 4, 2025
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΓ. Μανιάτης προς Ύπατη Εκπρόσωπο Ε.Ε. και Επίτροπο Ενέργειας: «Μέχρι πότε θα...

Γ. Μανιάτης προς Ύπατη Εκπρόσωπο Ε.Ε. και Επίτροπο Ενέργειας: «Μέχρι πότε θα ανέχεστε η Τουρκία να παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας;»

Ο Γ. Μανιάτης, ήδη από τις 20 Ιανουαρίου και πριν από το νέο γύρο προκλήσεων της Τουρκίας στην περιοχή της Κρήτης, με επιστολή του προς την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Kaja Kallas και τον Επίτροπο Ενέργειας Dan Jorgensen ενημέρωνε για τις Τουρκικές προκλήσεις που εμποδίζουν την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου (Great Sea Interconnector – GSI). Το έργο αυτό που όταν ολοκληρωθεί πλήρως θα είναι το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο καλώδιο, είχε σχεδιαστεί το 2011 και το 2013 με πρωτοβουλία του Γ. Μανιάτη ως Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής είχε ενταχθεί στον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος.

Ο Αντιπρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπογράμμισε τη σημασία του συγκεκριμένου έργου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης καθώς και τη γεωπολιτική σημασία του σε μία ευαίσθητη περιοχή όπως είναι η Ανατολική Μεσόγειος, ιδιαίτερα τώρα που βασικές υποδομές γίνονται θύματα υβριδικών επιθέσεων στην περιοχή της Βαλτικής.

Επιπλέον, υπενθυμίζει ότι το έργο αυτό χρηματοδοτείται με 657,9 εκατομμύρια ευρώ από τα Ευρωπαϊκά ταμεία, τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που έχει δοθεί σε ένα Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος.

Στην επιστολή του επισημαίνει ότι, παρά τα σημαντικά οφέλη του, το GSI δεν υλοποιείται σύμφωνα με το σχεδιασμό, λόγω μεταξύ άλλων και των ρητών στρατιωτικών απειλών της Τουρκίας, παρεμποδίζοντας τα έργα ακόμη και εντός της αναγνωρισμένης ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Ο Γ. Μανιάτης μάλιστα προειδοποιεί ότι «μια πιθανή συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και του νέου καθεστώτος της Συρίας για την οριοθέτηση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών, που θα βασίζεται στο προηγούμενο του παράνομου Μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης, και η οποία θα παραβιάζει άμεσα τόσο το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου και της UNCLOS, όσο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας, θα μπορούσε να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τη γεωπολιτική κατάσταση στην ήδη εύθραυστη Ανατολική Μεσόγειο».

Για το λόγο αυτό καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «λαμβάνοντας υπόψη ότι η ΕΕ είναι στρατηγικός επενδυτής στο έργο, να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει για να προστατεύσει το GSI από απειλές που προέρχονται από τρίτες χώρες». Όπως υπογράμμισε «χρειαζόμαστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να δράσει, και μαζί με τα εμπλεκόμενα κράτη μέλη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και να διαφυλάξει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ