Με τη «σταθερή, υπεύθυνη και άμεση θέση» που έλαβε η Ελλάδα σε σχέση με την κρίση στο Ισραήλ και τη Μέση Ανατολή «έχει ενισχύσει το διπλωματικό της κεφάλαιο και μπορεί και έχει λόγο και ρόλο», ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, μιλώντας σήμερα στην «ΕΡΤ1».
Ειδικότερα, ο κ. Κώτσηρας σημείωσε ότι, από την πρώτη στιγμή, η χώρα μας τήρησε μία ξεκάθαρη στάση αρχής. Ήδη, από τις πρώτες ημέρες της κρίσης, όπως επεσήμανε, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, καταδίκασαν την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς και τόνισαν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, με βάση το διεθνές δίκαιο, καθώς και την ανάγκη απελευθέρωσης των ομήρων και απαχθέντων, προστασίας των αμάχων και δημιουργίας ανθρωπιστικών διόδων.
«Η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν είναι ευκαιριακή, δεν είναι συγκυριακή, δεν είναι συναλλακτική», υπογράμμισε ο υφυπουργός και πρόσθεσε ότι στηρίζεται σε αρχές, στον ανθρωπισμό και τον διάλογο.
Επιπλέον, ο κ. Κώτσηρας ανέφερε ότι οι ελληνικές Αρχές στο εξωτερικό είναι σε ετοιμότητα, προκειμένου να προστατεύσουν τους Έλληνες πολίτες -για κάθε ενδεχόμενο- και εξήρε την άμεση ανταπόκριση των διπλωματικών Αρχών της χώρας μας στο Ισραήλ και τη συμβολή τους στον ταχύ επαναπατρισμό Ελλήνων από την περιοχή, ο οποίος ολοκληρώθηκε με επιτυχία προ ημερών.
Ερωτηθείς για την πολιτική του υπουργείου Εξωτερικών έναντι του απόδημου ελληνισμού, απάντησε ότι βαίνει προς ολοκλήρωση για πρώτη φορά μία Εθνική Στρατηγική για τον Απόδημο Ελληνισμό, με ορίζοντα τριετίας (2024-2027), η οποία θα δίνει έμφαση στην ελληνομάθεια, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τον ρόλο της Εκκλησίας και στην προσέγγιση της νέας διασποράς, της αποκαλούμενης «γενιάς του brain drain».
Επίσης, ο υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται η ψηφιοποίηση των διαδικασιών στις προξενικές Αρχές, με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρονται στους Έλληνες του εξωτερικού και τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους.