Την ουσιαστική και ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στον ΟΗΕ, με στόχο τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας, σε χαιρετισμό που απηύθυνε σήμερα, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σε εκδήλωση για την 78η επέτειο από την ίδρυση των Ηνωμένων Εθνών.
Όπως επισήμανε ο κ. Κώτσηρας, «οι αρχές που πρεσβεύει ο ΟΗΕ, ο σημαντικότερος θεσμός της διεθνούς κοινότητας, ως εγγυητής της διεθνούς τάξης και ασφάλειας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της κυρίαρχης ισότητας όλων των κρατών, της προστασίας του περιβάλλοντος, του δικαιώματος στην ανάπτυξη και στην ευημερία, αποτελούν παράλληλα την πυξίδα που κατευθύνει την εξωτερική πολιτική της χώρας μας».
Στο πλαίσιο αυτό κινείται και η υποψηφιότητα της Ελλάδας για θέση εκλεγμένου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για τη διετία 2025-2026, στην οποία αναφέρθηκε ο υφυπουργός, σημειώνοντας τους βασικούς της άξονες: την ειρηνική επίλυση των διεθνών διαφορών, τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, την ενδυνάμωση των γυναικών και την προστασία των παιδιών, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.
«Τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν ένας πολύτιμος θεσμός που οφείλουμε να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, για να παραδώσουμε έναν κόσμο δίκαιο, βιώσιμο και ελπιδοφόρο στις μελλοντικές γενιές», υπογράμμισε ο κ. Κώτσηρας.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, τέλος, ο υφυπουργός και στην κρίση στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας την ετοιμότητα της χώρας μας να συμβάλει σε κάθε ειρηνευτική πρωτοβουλία.
«Η Ελλάδα παραμένει πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και προωθεί τον διάλογο και τη συνεργασία ως αντίβαρα ενώπιον σοβαρών κινδύνων περιφερειακής κλιμάκωσης», είπε.
Πρόσθεσε δε, ότι η ελληνική κυβέρνηση «καταδικάζει τη βία, την τρομοκρατία και την απάνθρωπη μεταχείριση. Παράλληλα με το αυτονόητο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, στηρίζουμε την άμεση απελευθέρωση ομήρων και απαχθέντων και τη διασφάλιση ανθρωπιστικής βοήθειας για όλους τους αμάχους».
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με τον ΟΗΕ. Ξεκίνησε με την έπαρση της ελληνικής σημαίας και της σημαίας του ΟΗΕ στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και ακολούθησαν χαιρετισμοί και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.