Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΓ. Κώτσηρας: Κορυφαία προτεραιότητα η ενίσχυση των δεσμών με την ελληνική Διασπορά

Γ. Κώτσηρας: Κορυφαία προτεραιότητα η ενίσχυση των δεσμών με την ελληνική Διασπορά

Τη σημασία που δίνει η Ελληνική Πολιτεία στην ενίσχυση των δεσμών με τη Διασπορά τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, σε χαιρετισμό που απηύθυνε, στην τελετή απονομής των Βραβείων «Αργώ», τα οποία απονέμονται σε καταξιωμένους Έλληνες του εξωτερικού.

«Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που οι Έλληνες του εξωτερικού διαπρέπουν», ανέφερε ο κ. Κώτσηρας και επισήμανε ότι η ελληνική Διασπορά αποτελεί «ένα τεράστιο εθνικό κεφάλαιο», «συστατικό και υπαρξιακό στοιχείο για τον Ελληνισμό». Η ενίσχυση των δεσμών με τη Διασπορά, η στήριξη και περαιτέρω ανάδειξή της, αποτελούν «κορυφαία προτεραιότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Για τον λόγο αυτό, σημείωσε, «εκπονήσαμε με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, το Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027», ένα «οριζόντιο σχέδιο», που σηματοδοτεί μια σύγχρονη προσέγγιση της ελληνικής Διασποράς, περιλαμβάνοντας δράσεις σε πολλούς τομείς. Ενδεικτικά, ο κ. Κώτσηρας αναφέρθηκε σε δράσεις προώθησης της ελληνικής γλώσσας, με αξιοποίηση και ψηφιακών εργαλείων, όπως η πλατφόρμα εκμάθησης ελληνικών staellinika.com, στα προγράμματα φιλοξενίας παιδιών και νέων της Διασποράς, στη συνεργασία με τον φορέα Study in Greece για την προσέλκυση ομογενών φοιτητών στα ελληνικά πανεπιστήμια και στην ανάσχεση του brain drain.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κώτσηρας στην προσέγγιση της επιστημονικής διασποράς και ιδίως των Ελλήνων που διακρίνονται στον τομέα της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας σε χώρες ανά τον κόσμο.

Καταλήγοντας, δε, συνεχάρη τόσο τους βραβευθέντες όσο και τους διοργανωτές και τόνισε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να στηρίζει κάθε πρωτοβουλία που αναδεικνύει τον Απόδημο Ελληνισμό.

Τα βραβεία

Τα Βραβεία ΑΡΓΩ, που πραγματοποιήθηκαν χθες, είναι μια πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης ΑΡΓΩ – ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ, στόχος της οποίας είναι η επιβράβευση των Ελλήνων της Διασποράς που τιμούν την καταγωγή τους, η προβολή των επιτευγμάτων τους για παραδειγματισμό των νεότερων γενεών, η ενίσχυση της εξωστρέφειας, αλλά και η ευαισθητοποίηση της Ελλάδας για την επιτυχία των νέων της στο εξωτερικό.

Συνολικά απονεμήθηκαν οχτώ βραβεία, στους ακόλουθους κλάδους:

 -Βραβείο Αθλητισμού: Γιώργος Καρλαύτης, αθλητής του Αμερικανικού Ποδοσφαίρου, αγωνίζεται στους Kansas City Chiefs (NFL)

Τον αθλητή εκπροσώπησε ο παππούς του, επίσης Γιώργος Καρλαύτης, ο οποίος μετέφερε τις ευχαριστίες και τη συγκίνηση του εγγονού του για τη βράβευση.

-Βραβείο Ανθρωπιστικής Προσφοράς: Ιωάννα Ζαχαράκη

Η Ιωάνα Ζαχαράκη, η οποία ήταν παρούσα στην εκδήλωση, ευχαρίστησε την ΑΡΓΩ για την τιμή, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η βράβευση αυτή ειδικά σε αυτό τον χώρο κι εδώ στην Ελλάδα, στη χώρα της καταγωγής μου, με συγκινεί ιδιαίτερα και με ενδυναμώνει να συνεχίσω την προσπάθεια και την προσφορά στον συνάνθρωπο».

«Ειδικά τις μέρες μας, η ανθρωπιστική προσφορά είναι τόσο σημαντική όσο ποτέ. Σε έναν κόσμο γεμάτο προκλήσεις και ανισότητες, η αλληλεγγύη αποτελει φάρο ελπίδας προσφέροντας στήριξη και ανακούφιση σε εκείνους που την έχουν ανάγκη. Με συλλογική δράση μπορούμε να συμβάλουμε στην οικοδόμηση μιας πιο δίκαιης και συμπεριληπτικής κοινωνίας», ανέφερε -μεταξύ άλλων- η κ. Ζαχαράκη.

-Βραβείο Γαστρονομίας: Ανδρέας Μαυρομάτης

Ο κ. Μαυρομάτης συνεχάρη την ΑΡΓΩ «για την εξαίρετη και συγκινητική πρωτοβουλία», επισημαίνοντας πως «ίσως τίποτα να μην είναι πιο σπουδαίο για έναν Έλληνα της Κύπρου από τη βράβευσή του στην Αθήνα, στον δικό μας Όλυμπο». Είπε πως μοιράζεται το βραβείο με τα αδέλφια του, Ευαγόρα και Διονύση, «συνεπιβάτες στο ταξίδι υψηλής γαστρονομίας στο Παρίσι», αλλά και με τον αδελφό του Κώστα, τις αδελφές του στην Κύπρο και όλη την οικογένεια και πάνω απ’ όλα στη μητέρα του και τον αείμνηστο πατέρα του.

Πρόσθεσε, δε, πως «ως σεφ έχουμε καθήκον να προβάλουμε και να προάγουμε την καλή ελληνική κουζίνα ανά τον κόσμο γιατί η κουζίνα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού του κάθε λαού».

-Βραβείο Επιστημών: Νίκανδρος Μπούρας

«Αποτελεί για εμένα ιδιαίτερη τιμή το βραβείο ΑΡΓΩ, που νομίζω ότι αντανακλά την ύπαρξη, συνεισφορά και επιτεύγματα των Ελλήνων της Διασποράς. Ποτέ άλλοτε η Ελλάδα δεν διέθετε αυτό το πλούσιο δυναμικό, το οποίο διαθέτει σήμερα από Έλληνες της Διασποράς, οι οποίοι ηγούνται σε πολλούς τομείς», τόνισε ο κ. Μπούρας κατά την παραλαβή του βραβείου.

«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή το γεγονός ότι αυτή η προσπάθεια του ΑΡΓΩ έχει λάβει αυτή τη μορφή την οποία έχει πάρει σήμερα, διότι όλοι οι Έλληνες της Διασποράς είμαι σίγουρος ότι βρίσκονται σε θετική τροχιά προς το να συμβάλουν, αν τους ζητηθεί, προς την πατρίδα τους και αυτό είναι ένα από τα θετικά βήματα που έχει προσφέρει η ΑΡΓΩ», σημείωσε ο κ. Μπούρας και συνεχάρη την ΑΡΓΩ.

-Βραβείο Επιχειρηματικότητας: Ηλίας και Θωμάς Γεωργιάδης, αυτοδημιούργητοι επιχειρηματίες

«Το ταξίδι μας ξεκίνησε πριν από 19 χρόνια, όταν ήμουν 19 χρονών, στη Σουηδία, στη Στοκχόλμη, εκεί που γεννηθήκαμε με τον αδελφό μου, κι αυτά τα 25 χρόνια, το πιο σημαντικό που έχω μάθει είναι πως για να πετύχουμε τους στόχους μας και να καταφέρουμε αυτά που θέλουμε είναι να έχουμε ανθρώπους γύρω μας και καλούς συνεργάτες. Γι’ αυτό, αυτή τη μέρα θέλω να τη μοιραστώ μαζί με όλους που είναι μαζί μου, γύρω μου, όλα αυτά τα χρόνια και στη Σουηδία και εδώ στην Ελλάδα», ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο Ηλίας Γεωργιάδης.

«Αυτά που έχουμε πετύχει εδώ στην πατρίδα που αγαπάμε, στη χώρα που αγαπάμε, στον τόπο που αγαπάμε είναι μόνο μια αρχή. Το όραμά μας και η θέλησή μας είναι πολύ πιο μεγάλη. Θεωρώ ότι θα είμαστε εδώ πάρα πολλά χρόνια και θα μας ξαναβλέπετε συχνά», πρόσθεσε.

-Βραβείο Καινοτομίας: Μαρίνα Χατζοπούλου, επενδύτρια και πρόεδρος του Δικτύου Ελληνικής Καινοτομίας

«Ήμουν πάντα υπερήφανη που είμαι Ελληνίδα αλλά την τελευταία δεκαετία ενθουσιάστηκα που είδα την απογείωση τεχνολογικών start-up και την Ελλάδα να πηγαίνει προς μια νέα επιχειρηματική κατεύθυνση» σημείωσε η κ. Χατζοπούλου σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της, που προβλήθηκε στην εκδήλωση.

Επισήμανε, δε, πως πλέον έρχεται στην Ελλάδα πολύ συχνότερα απ’ ό,τι στο παρελθόν και οι δεσμοί της έχουν γίνει ακόμη βαθύτεροι, τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά, ενώ ευχαρίστησε πολύ για τη «μεγάλη τιμή».

-Βραβείο Πολιτισμού και Τεχνών: Χριστιάνα Στεφάνου, διευθύντρια απο τον Αύγουστο του 2020, της περίφημης Ακαδημίας Χορού της Κρατικής Όπερας της Βιέννης

Περήφανη και συγκινημένη για τη βράβευση δήλωσε η κ. Στεφάνου και -μεταξύ άλλων- σημείωσε: «Θέλω να πιστεύω ότι η προσφορά μου στον χορό το 2024 θα συνεχιστεί και δηλώνω εδώ, σήμερα, και την παρουσία μκου και τη θέλησή μου να συνεισφέρω στον κλασικό χορό για την πατρίδα μου, την Ελλάδα».

«Είμαι πολύ περήφανη που ως γυναίκα βραβεύομαι σήμερα γιατί πιστεύω το να είσαι γυναίκα και να είσαι μητέρα και παρόλα αυτά να έχεις δικαίωμα στην καριέρα είναι ένα πολύ μεγάλο προνόμιο και κάτι σχετικά δύσκολο», συμπλήρωσε η κ. Στεφάνου.

-Βραβείο Προσφοράς στα Κοινά: Ιωάννης Κορίνθιος, καθηγητής Νεοελληνικής Γλώσσας των Πανεπιστημίων Νάπολης και Καλαβρίας, εμπνευστής της ιδέας για καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού

Ανεβαίνοντας στο βήμα, ο κ. Κορίνθιος ευχαρίστησε την ΑΡΓΩ για την τιμητική αναγνώριση της πολιτιστικής συνεισφοράς του στα κοινά. «Εγώ ένας απλός μελετητής της γλώσσας και Έλληνας της Διασποράς, νοιάστηκα όσο μπορούσα εδώ και πάνω από μισό αιώνα για τη στήριξη και διάδοση της γλώσσας μας από το δικό μου μετερίζι», σημείωσε ο κ. Κορίνθιος και πρόσθεσε πως είναι χρέος όλων των Ελλήνων είναι να μην χάσουν τη γλώσσα τους. «Η γλώσσα είναι η πατρίδα μας και δεν ζει χωρίς πατρίδα η ανθρώπινη ψυχή», υπογράμμισε και αφιέρωσε το βραβείο στη μνήμη των γονιών του του και στη μητέρα των παιδιών του.

Υπογράμμισε ακόμη πως «στην Ελλάδα οφείλουμε, δεν μας οφείλει αυτή» και πρόσθεσε: «Ξέρω ότι χρωστάω στην Ελλάδα, στο χωριό μου, στο νησί μου, την Τήνο και στη γλώσσα μας ένα μεγάλο μέρος απ’ αυτό που είμαι».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ