Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, μίλησε στην εκδήλωση του Hellenic Innovation Network (HIN) στη Βοστώνη με θέμα “Επιχειρείν και Βιωσιμότητα”, υπογραμμίζοντας τον κρίσιμο ρόλο του δικτύου στην προώθηση της τεχνολογικής καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.
Ο κ. Κώτσηρας στην ομιλία του εξήρε τις προσπάθειες του HIN να ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ της Ελλάδας και της επιστημονικής και επιχειρηματικής διασποράς. Οι στόχοι αυτοί άλλωστε είναι σε απόλυτη σύμπλευση με το «Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027» της κυβέρνησης, το οποίο στοχεύει στη σύνδεση του τομέα καινοτομίας, έρευνας και της ακαδημαϊκής κοινότητας της Ελλάδας με τη δυναμική κοινότητα της επιστημονικής και επιχειρηματικής διασποράς στο εξωτερικό.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε τη σημασία δημιουργίας ενός παγκόσμιου δικτύου ερευνητών, καινοτόμων και επιχειρηματιών για την προώθηση του τεχνολογικού οικοσυστήματος της Ελλάδας. «Το «Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027» υποστηρίζει επίσης το άνοιγμα των ελληνικών πανεπιστημίων στον κόσμο και ενθαρρύνει τη γενιά του brain drain να επιστρέψει ή να επανασυνδεθεί με την πατρίδα. Είμαστε ενθουσιασμένοι με τη δημιουργία μιας κοινότητας όπου Έλληνες ερευνητές και επιχειρηματίες -ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται- μπορούν να συνεργαστούν και να προωθήσουν την τεχνολογική πρόοδο της Ελλάδας» ανέφερε.
Ο κ. Κώτσηρας αναφέρθηκε στην αξιοσημείωτη οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας τα τελευταία πέντε χρόνια υπό την ηγεσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που επιτεύχθηκε μέσω μεταρρυθμίσεων οι οποίες έκαναν τη χώρα πιο ανταγωνιστική και φιλική προς τις επενδύσεις.
«Δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα είναι ένα φιλόξενο μέρος για την καινοτομία και τις επιχειρήσεις σε τομείς όπως η πληροφορική, η έρευνα και ανάπτυξη, η ενέργεια και τα logistics. Για τον σκοπό αυτό, προβήκαμε σε αποφασιστικά βήματα για την ενίσχυση του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων, όπως φορολογικά κίνητρα για τους επενδυτές-αγγέλους, τη «βίζα για τους ψηφιακούς νομάδες», έκπτωση 100% στις δαπάνες που σχετίζονται με την πράσινη οικονομία, την ενέργεια και την ψηφιοποίηση για τα ΜΜΕ, φορολογική απαλλαγή για τα κέρδη των νεοφυών επιχειρήσεων και φοροελαφρύνσεις για την ενίσχυση του προγράμματος brain-regain.» σημείωσε.
Ο κ. Κώτσηρας υπογράμμισε επίσης τους στόχους βιωσιμότητας της Ελλάδας και υπογράμμισε τον κρίσιμο ρόλο της τεχνολογίας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής καλώντας την ελληνική επιστημονική διασπορά να συμβάλλει με καινοτόμες λύσεις, ειδικά στην προστασία του περιβάλλοντος. Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Κώτσηρας ενθάρρυνε συνέργειες με σκοπό την αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρει η χώρα.
Στη συζήτησε που ακολούθησε, ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος του ομίλου ΤΙΤΑΝ, συζήτησε με τον καθηγητή Γεώργιο Σεραφείμ από το Harvard Business School για το ζήτημα και τις προσκλήσεις της πράσινης μετάβασης σε μια εποχή που η βιωσιμότητα αναδεικνύεται προτεραιότητα του ιδιωτικού τομέα. Παράλληλα, εκπρόσωποι νεοφυών επιχειρήσεων παρουσίασαν τις καινοτόμες δραστηριότητές τους και πως αυτές συμβάλλουν. Στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Το Hellenic Innovation Network (HIN)
Το Ελληνικό Δίκτυο Καινοτομίας (Hellenic Innovation Network – HIN) ιδρύθηκε το 2018 στις Ηνωμένες Πολιτείες ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός με στόχο την επιτάχυνση της τεχνολογικής καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και την Κύπρο. Το δίκτυο χτίζει γέφυρες ανάμεσα στη διασπορά και την ελληνική τεχνολογική κοινότητα, προσφέροντας πρόσβαση σε πόρους, εταίρους και βέλτιστες πρακτικές. Μέσω διαγωνισμών νεοφυών επιχειρήσεων, διαδικτυακών εκπαιδευτικών εκπομπών και εκδηλώσεων δικτύωσης, το δίκτυο στοχεύει να συμβάλει στην ανάπτυξη ενός τεχνολογικού οικοσυστήματος παγκόσμιας κλάσης έως το 2030.
Η ηγεσία του HIN αποτελείται από μια ομάδα διακεκριμένων επαγγελματιών, επικεφαλής των οποίων είναι η Μαρίνα Χατσόπουλος, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της τεχνολογίας. Το δίκτυο επικεντρώνεται σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, οι υπολογιστικές τεχνολογίες και η έρευνα, με σκοπό την ενίσχυση της ελληνικής καινοτομίας και την προώθηση διεθνών συνεργασιών.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ