Σε παγκόσμιο επίπεδο γίνεται ολοένα περισσότερο αποδεκτό πως η δημόσια διπλωματία αποτελεί έναν σημαντικό μηχανισμό ήπιας ισχύος», αναφέρει ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, σε άρθρο του στην ιστοσελίδα «pagenews.gr».
«Ο μηχανισμός αυτός σχετίζεται με την προσπάθεια των κρατών να ενισχύσουν τη διεθνή τους εικόνα μέσω του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, των ειδικών μορφών τουρισμού», σημειώνει.
Όπως τονίζει, για το υπουργείο Εξωτερικών η περαιτέρω ενίσχυση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας μέσω της δημόσιας διπλωματίας αποτελεί κεντρική προτεραιότητα, κάτι που αποτυπώνεται τόσο στο Στρατηγικό Σχέδιο για την περίοδο 2023-28 όσο και στο Ετήσιο Σχέδιο Δράσης του.
Ήδη, επισημαίνει, «καταρτίζεται Εθνική Στρατηγική για τη Δημόσια Διπλωματία. Η στρατηγική αυτή θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την προβολή και ανάδειξη κομβικών μεταρρυθμίσεων, επενδυτικών ευκαιριών και συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, προβολή της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας, καθώς και την προώθηση των ελληνικών σπουδών, με ιδιαίτερη έμφαση στην προβολή ξενόγλωσσων προγραμμάτων ελληνικών πανεπιστημίων και την ελληνομάθεια».
Υπογραμμίζει, δε, πως για την επίτευξη των παραπάνω στόχων θα χρησιμοποιηθούν μία σειρά από σύγχρονα εργαλεία και αναφέρει:
Πρώτον, «θα υπάρξει αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και ψηφιακών εργαλείων. Συγκεκριμένα, θα σχεδιαστούν και θα διαμορφωθούν με συστηματικό τρόπο εργαλεία για χρήση στα ψηφιακά κανάλια του υπουργείου Εξωτερικών, με τρόπο που να διευκολύνει τη διάχυση των σχετικών πληροφοριών».
Παράλληλα, «θα υπάρξει περαιτέρω αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του υπουργείου και διαρκής συνεργασία μαζί του, δεδομένου ότι κομβικό ρόλο στην όλη προσπάθεια θα διαδραματίσουν τα γραφεία δημόσιας διπλωματίας των πρεσβειών μας, τα οποία θα ενεργοποιηθούν, ακόμα περισσότερο, μέσω και επιμόρφωσης σε σύγχρονα -ψηφιακά- εργαλεία δημόσιας διπλωματίας».
«Στην προσπάθεια ενίσχυσης της εικόνας της χώρας θα ληφθούν πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση των Ελλήνων της διασποράς», οι οποίοι, όπως σημειώνει ο κ. Κώτσηρας, θα μπορούν να λειτουργήσουν ως οι πλέον αποτελεσματικοί πολλαπλασιαστές των θετικών μηνυμάτων για την ενίσχυση της εικόνας της χώρας.
«Είναι, άλλωστε, γνωστό πως το ελληνικό έθνος είναι έθνος “ομογενειακό”. Τόσο οι ευρείες αποδημητικές ροές όσο και η διατήρηση των σχέσεων με όσους βρίσκονταν εκτός εθνικής επικράτειας χαρακτήρισαν σχεδόν από σύστασης το νεοελληνικό κράτος», προσθέτει.
Αντιστοίχως, τονίζει, «η πιο πρόσφατη μετανάστευση της εποχής του brain drain, δημιούργησε μία σύγχρονη γενιά απόδημων Ελλήνων. Ως χώρα, λοιπόν, έχουμε την τύχη να διαθέτουμε μία μεγάλη και δραστήρια διασπορά».
«Εκτείνεται σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου, σχηματίζοντας “νησίδες” Ελληνισμού, αλλού μεγάλες και αλλού μικρότερες αλλά πάντοτε δυναμικές. Οι απόδημοι Έλληνες δραστηριοποιήθηκαν σε πολλούς τομείς και συχνά ξεχώρισαν στην πολιτική, την επιστήμη, την τέχνη, την επιχειρηματικότητα, τον αθλητισμό», επισημαίνει και συμπληρώνει: «Παράλληλα, με την ουσιαστική παρουσία και την ενεργό συμμετοχή τους στην καθημερινή ζωή των χωρών υποδοχής τους, αποτέλεσαν και αποτελούν το σύγχρονο οικουμενικό πρόσωπο της Ελλάδας».
«Υπό αυτό το πρίσμα, οι απόδημοι ισοδυναμούν με κορυφαίο εθνικό κεφάλαιο για τη χώρα μας. Δρουν ως πρεσβευτές των εθνικών μας θέσεων και αναμεταδότες των μηνυμάτων μας. Ταυτόχρονα, αποτελούν τη σταθερή βάση για τη διατήρηση και την ισχυροποίηση των δεσμών φιλίας και αλληλοκατανόησης μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών υποδοχής τους», υπογραμμίζει ο υφυπουργός Εξωτερικών.
Ακόμη, αναφέρει ότι θα υπάρξουν συνέργειες με άλλα υπουργεία για την προώθηση της διεθνούς εικόνας μας. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη συνεργασία με τα υπουργεία Τουρισμού και Παιδείας για την ανάδειξη της προόδου της χώρας σε αυτούς τους τομείς (π.χ. ειδικές μορφές τουρισμού ως εργαλεία δημόσιας διπλωματίας, ανάδειξη των προγραμμάτων των ελληνικών πανεπιστημίων με έμφαση στα ξενόγλωσσα).
Όπως έχει τονίσει ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, υπενθυμίζει ο ο κ. Κώτσηρας, «κύρια προτεραιότητα του υπουργείου αποτελεί, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση της ενεργητικής εξωστρέφειας και της δημόσιας διπλωματίας και, ως εκ τούτου, η οικοδόμηση μίας πολύτροπης εξωτερικής πολιτικής».
«Στο πλαίσιο αυτό προετοιμάζουμε και επεξεργαζόμαστε μία Εθνική Στρατηγική για τη Δημόσια Διπλωματία, με κεντρικό στόχο την προβολή και προώθηση των θέσεων της εξωτερικής πολιτικής καθώς και την ενίσχυση της διεθνούς εικόνας της χώρας, μέσω της ανάδειξης μίας θετικής ατζέντας και δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και των σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων καθώς και συναφών διυπουργικών συνεργειών», σημειώνει.
«Η Ελλάδα, επί πρωθυπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει ενισχύσει σημαντικά την εξωστρέφεια και τον γεωστρατηγικό της ρόλο και αυτό θα το εκπέμψουμε με κάθε δυνατό τρόπο», καταλήγει ο υφυπουργός Εξωτερικών.