Να γίνουν το επίκεντρο των αναπτυξιακών πολιτικών οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό σημείωσε σε δήλωσή του, για τον εορτασμό της σημερινής Διεθνούς Ημέρας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, Γιώργος Καββαθάς.
Αναλυτικά ο πρόεδρος σημείωσε τα εξής: «Ο ΟΗΕ τον Απρίλιο του 2017 καθιέρωσε την 27η Ιουνίου ως Διεθνή Ημέρα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων θέλοντας να αναδείξει την δεσπόζουσα θέση που κατέχουν αυτές οι επιχειρήσεις για την επίτευξη των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Η διεθνής κοινότητα με αυτή την απόφαση αναγνώρισε το προφανές ότι δεν μπορούν να σχεδιάζονται πολιτικές σε βάρος ή ερήμην των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς αυτές αποτελούν σε παγκόσμιο επίπεδο το 90% των ενεργών επιχειρήσεων δημιουργώντας και διατηρώντας και τη συντριπτική πλειοψηφία των θέσεων εργασίας.
Με αφορμή τη συγκεκριμένη ημέρα είναι σαφές ότι πρέπει να σταματήσει και στη χώρα μας η δαιμονοποίηση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας που παρουσιάζεται περίπου ως εμπόδιο στην ανάπτυξη και ως κύρια πηγή φοροδιαφυγής. Ταυτόχρονα, ακόμα και από την οπτική της επίτευξης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης είναι μια ακόμη ευκαιρία να υπογραμμίσουμε ότι δεν μπορούν αυτοί οι στόχοι να επιτευχθούν χωρίς να λυθεί το πρόβλημα της πρόσβασης σε χρηματοδότηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Οφείλουν όλοι να αντιληφθούν ότι οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις δεν αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, αλλά την σπονδυλική της στήλη, χωρίς την οποία είναι καταδικασμένη να παραλύσει.
Αποτελώντας επίσης τον κύριο εργοδότη και στη χώρα μας είναι σαφές ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί μια κατάσταση φορολογικής αφαίμαξης, διαρκούς αύξησης του λειτουργικού κόστους (και του κόστους ζωής) και ταυτόχρονου αποκλεισμού από το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η κυβέρνηση αλλά και όλα τα πολιτικά κόμματα, εφόσον όπως διατείνονται επιδιώκουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αλλά και επιθυμούν την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, οφείλουν να θέσουν στο επίκεντρο των πολιτικών τους τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, να ακούσουν τα αιτήματα που κατατίθενται διαρκώς και να δώσουν πραγματική ώθηση στην εθνική μας οικονομία.
‘Αλλωστε καλό είναι να γνωρίζουμε ότι καμία εταιρία δεν ξεκίνησε ως μεγάλη και οι μεγαλύτερες καινοτομίες στην ιστορία προήλθαν από μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρηματικά εγχειρήματα».