Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΓ.Γ.Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Aπό την 1η Μαρτίου 2025, τουρισμός και εστίαση θα ενταχθούν...

Γ.Γ.Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Aπό την 1η Μαρτίου 2025, τουρισμός και εστίαση θα ενταχθούν στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

Ο Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νίκος Μηλαπίδης μίλησε στο MEGA για την ψηφιακή κάρτα εργασίας, για την ρύθμιση των εισφορών στην υπερωριακή εργασία, για τα μέτρα στήριξης των κατοίκων στις Κυκλάδες και για τις αλλαγές στα επιδόματα.

Aπό την 1η Μαρτίου 2025, τουρισμός και εστίαση θα ενταχθούν στο καθεστώς πλήρους εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, ενώ το μέτρο έχει τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2024, παρέχοντας στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εστίαση και τον τουρισμό ένα εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο, το οποίο διασφαλίζει ότι οι εργαζόμενοι αμείβονται για τον πραγματικό χρόνο εργασίας τους.

Η εφαρμογή της συμβάλλει στην καταπολέμηση της υποδηλωμένης ή/και αδήλωτης εργασίας, ενώ προστατεύονται οι εργαζόμενοι αλλά και οι υγιείς επιχειρήσεις από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Ο Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νίκος Μηλαπίδης μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την ψηφιακή κάρτα εργασίας.

«Η ψηφιακή κάρτα έχει μπει στην ζωή μας εδώ και 2,5 – 3 χρόνια σε πολλούς κλάδους και από 12η Μαρτίου εντάσσονται στην καθολική εφαρμογή του μέτρου τουρισμός και εστίαση. τουρισμό εννοούμε τις υπηρεσίες διαμονής και στην εστίαση εννοούμε όλο φάσμα. Η ψηφιακή κάρτα είναι ένα τεχνολογικό μέσο, καταγράφει πλήρως τις πραγματικές ώρες εργασίας, είναι υποχρέωση του εργοδότη να εισάγει ένα σύστημα έτσι ώστε ο εργαζόμενος στην είσοδο και έξοδο να χτυπήσει την κάρτα. Ενδεικτικά, στα σούπερ μάρκετ έχουμε καταγραφή υπερωριών κατά 60%, στις τράπεζες +38%», ανέφερε ο κ. Μηλαπίδης.

«Σίγουρα υπάρχουν καταχρηστικές συμπεριφορές, σίγουρη η Επιθεώρηση Εργασίας οφείλει να κάνει την δουλειά της και ακριβώς αυτό είναι η ψηφιακή κάρτα. Η τάση που βλέπουμε είναι ότι υπάρχει συμμόρφωση. Η εργατική νομοθεσία δεν έχει αλλάξει εξαιτίας ης ψηφιακής κάρτας», συνέχισε.

Για την ρύθμιση του μισθολογικού κόστους: «Ο διάλογος με τους κλάδους είναι διαρκής εδώ και 5 μήνες. Συζητάμε τις ιδιαιτερότητες του κλάδου και διαπιστώνουμε ότι τα λειτουργικά κόστη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι συγκεκριμένα. Εξετάζει το υπουργείο να μειώσει περαιτέρω το μη μισθολογικό κόστος και θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ