Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΓΣΕΕ: Νούμερο ένα πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας είναι η φτώχεια

ΓΣΕΕ: Νούμερο ένα πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας είναι η φτώχεια

Με τη σκέψη στις καταστροφικές πλημμύρες και στις δύσκολες ώρες που περνούν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας πραγματοποιήθηκε το πρωί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης η παρουσίαση της «Ετήσιας Έκθεσης 2023 για την Ελληνική Οικονομία και την Απασχόληση» από το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ ΓΣΕΕ).

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλος, ξεκινώντας την τοποθέτησή του μίλησε για τις «δύσκολες ώρες» της Θεσσαλίας, απευθύνοντας έκκληση σε οργανώσεις πολιτών να εκδηλώσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους πληττόμενους καθώς υπάρχει μεγάλη ανάγκη σε πόσιμο νερό.

Ανέφερε πως παρά το μήνυμα από το «112» υπήρξαν εργοδότες που «εκβίαζαν τους εργαζόμενους να πάνε στη δουλειά» και πρόσθεσε: «Εμείς θα αναδείξουμε το ζήτημα της νομοθεσίας και προστασίας των εργαζομένων σε έκτακτες περιπτώσεις και ανάγκες». Ειδικότερα για το νομοσχέδιο Εργασίας που είναι σε διαβούλευση με τους φορείς, ο κ.Παναγόπουλος δήλωσε πως «αυτό το νομοσχέδιο ρυθμίζει ελάχιστα και απορρυθμίζει περισσότερα».

Στην υπόθεση θανάτου του 36χρονου Αντώνη στο λιμάνι του Πειραιά αναφέρθηκε, από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Νίκος Φωτόπουλος, λέγοντας πως «οφείλουμε να καταδικάσουμε, να φωνάξουμε και να αντιδράσουμε αλλιώς η κοινωνία μας θα γίνει ζούγκλα. Διότι εάν δεν αντιδράσουμε θα ξαναδούμε να συμβαίνουν τέτοια πράγματα».

Σχετικά με την πορεία της οικονομίας είπε πως «το νούμερο ένα πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας, του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας είναι η φτώχεια που στην κυριολεξία θερίζει, τσακίζει κόκαλα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 26,3% των συνανθρώπων μας ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Ως χώρα έχουμε το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό, μας ξεπερνά μόνο η Βουλγαρία». Ο κ.Φωτόπουλος ζήτησε «γενναία αύξηση μισθών, ξεπάγωμα των τριετιών και επαναφορά του καθορισμού του κατώτατου μισθού».

Παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της ελληνικής οικονομίας, ο επιστημονικός διευθυντής στο Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ, Γιώργος Αργείτης, υπογράμμισε πως «η εικόνα είναι σύνθετη. Ενώ εμφανίζει μια βελτίωση σε ορισμένα ποσοτικά μεγέθη της, σε πολλά ποιοτικά στοιχεία δείκτες της δείχνουν μία επιδείνωση. Αυτό προβληματίζει». Ο κ. Αργείτης επισήμανε ακόμη πως «το κατά κεφαλήν πραγματικό εισόδημα της αγοραστικής δύναμης έχει υποβαθμιστεί από την 14η θέση το 2019, στην προτελευταία θέση το 2022».

«Ενώ τα ποσοστά της ανεργίας και της απασχόλησης δείχνουν να βελτιώνονται, εξακολουθούν να είναι τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, η ανεργία στις γυναίκες, στους νέους, σε μία σειρά από περιφέρειες της Ελλάδας είναι πάρα πολύ υψηλά. Αυτό δείχνει ότι απαιτούνται περαιτέρω ουσιαστικές παρεμβάσεις» πρόσθεσε ο κ. Αργείτης.

Ειδικότερα για το θέμα των μισθών, ο επιστημονικός διευθυντής είπε πως ενώ «η ελληνική οικονομία δείχνει ότι υπήρχε ουσιαστικός χώρος για αυξήσεις, κάτι που δεν έγινε, σε συνδυασμό με την αύξηση της παραγωγικότητας των τελευταίων χρόνων, οδήγησε σε σημαντική αναδιανομή του εισοδήματος σε βάρος του κόσμου της εργασίας».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ