Παρασκευή, 28 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΓΣΕΒΕΕ: Παράταση έως 31 Οκτωβρίου 2024 για την αντικατάσταση των φορολογικών μηχανισμών 

ΓΣΕΒΕΕ: Παράταση έως 31 Οκτωβρίου 2024 για την αντικατάσταση των φορολογικών μηχανισμών 

Την ανάγκη παράτασης της προθεσμίας για την αντικατάσταση των φορολογικών μηχανισμών επισημαίνει με επιστολή που απέστειλε η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη και το διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή.

Όπως υπογραμμίζει στην επιστολή της η ΓΣΕΒΕΕ, την 1η Ιουλίου 2024, εκπνέει η προθεσμία για την απόσυρση των Ειδικών Ασφαλών Φορολογικών Διατάξεων Σήμανσης Στοιχείων (ΕΑΦΔΣΣ) και των απλών Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) από τις επιχειρήσεις εστίασης και η αντικατάσταση τους, από τις 2 Ιουλίου 2024, με άλλους τύπους ΦΗΜ, ή εάν πρόκειται για επιχειρήσεις εστίασης με την χρήσης ΦΗΜΑΣ Εστιατορίου ή ΦΤΜ Εστιατορίου ή ΑΔΗΜΕ Εστιατορίου ή γενικότερα με την χρήση Παρόχου ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων λιανικής πώλησης.

«Δυστυχώς, αναφέρει η ΓΣΕΒΕΕ, οι υπόχρεες επιχειρήσεις είναι αδύνατον να καταφέρουν να είναι συνεπείς με το ως άνω χρονοδιάγραμμα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με τον καταλογισμό των εξοντωτικών προστίμων που προβλέπονται. Και αυτό χωρίς δική τους υπαιτιότητα καθώς:

– Δεν υπάρχουν στην αγορά προς διάθεση οι νέοι τύπου φορολογικοί μηχανισμοί με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η εγκατάστασή τους παρά το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις έχουν ορίσει το σχετικό ραντεβού με τους τεχνικούς.

-Οι συνδέσεις ERP με πάροχο συνεχίζουν να παρουσιάζουν δυσκολίες στην διασύνδεση τους με τα POS».

Η συνομοσπονδία υπογραμμίζει ότι οι αντικειμενικές αυτές δυσκολίες, για τις οποίες καμία ευθύνη δεν έχουν οι τελικοί χρήστες -επιχειρήσεις, έχει δημιουργήσει ανησυχία και οργή στην αγορά, ιδιαίτερα όταν ακούγονται και διαφορές δηλώσεις που αποκλείουν το οποιοδήποτε ενδεχόμενο παράτασης. Είναι, μάλιστα, τέτοια η απόγνωση που κάποιες επιχειρήσεις έχουν κινήσει νομικές ενέργειες προς τις επιχειρήσεις που έχουν την ευθύνη της τεχνικής εγκατάστασης των νέων φορολογικών μηχανισμών, ώστε να εξασφαλιστούν κατά το δυνατόν έναντι των λοιπών προβλεπόμενων κυρώσεων.

«Βρισκόμαστε στην αρχή της τουριστικής περιόδου, η οποία αναμένεται να είναι ιδιαίτερα καλή και να καλύψει με τα έσοδα της, για ακόμη μια χρονιά, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου. Στο πλαίσιο αυτό είναι αναγκαίο οι επιχειρήσεις να έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν με την βασική δραστηριότητα τους απερίσπαστες, χωρίς τη Δαμόκλειο σπάθη των προστίμων που απορρέουν από ορόσημα που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα», αναφέρεται στην επιστολή.

Για το σκοπό αυτό, η ΓΣΕΒΕΕ κρίνει αναγκαίο να δοθεί παράταση για την απόσυρση και παράλληλα την αντικατάσταση των φορολογικών μηχανισμών τουλάχιστον μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2024, καθώς έτσι θα διευκολυνθεί η καθημερινότητα των επιχειρήσεων αίροντας τα εμπόδια εκείνα που είναι έξω από κάθε λογική.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ