Λαμπρές προοπτικές διαφαίνονται στην παγκόσμια αγορά της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, αλλιώς fintech, η οποία αναμένεται να τριπλασιαστεί μέχρι τα τέλη της δεκαετίας, φτάνοντας τα 750 δισ. δολάρια από τα 225 δισ. που ήταν το 2020.
Οι ρυθμοί ανάπτυξής της μάλιστα αναμένονται ταχύτεροι από αυτούς με τους οποίους αναπτύσσεται η παραδοσιακή τραπεζική, με πολλούς να ισχυρίζονται ότι το γεγονός αυτό θα μπορούσε να διαταράξει την λειτουργία τους.
Ειδικότερα και σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της UBS, τα έσοδα του κλάδου του fintech θα αυξάνονται έως τα τέλη της δεκαετίας με ρυθμό της τάξης του 12,8%, τρεις φορές ταχύτερα από τον αντίστοιχο ρυθμό αύξησης των εσόδων των τραπεζών.
Αν προσθέσει κανείς σε αυτό και τις νέες λύσεις fintech που παρουσιάζονται συνεχώς απαντώντας στις νέες απαιτήσεις των καταναλωτών ή δίνοντας λύσεις σε τομείς που οι τράπεζες δεν επιθυμούν να παρέμβουν, κατανοεί καλύτερα την προαναφερθείσα δυναμική.
Βάσει της έκθεσης της UBS τον υπερ-τριπλασιασμό της παγκόσμιας βιομηχανίας fintech θα ακολουθήσει και η αύξηση του ρυθμού κερδοφορίας του κλάδου, η οποία αναμένεται διψήφια, γεγονός που συγκαταλέγει τον κλάδο στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες βιομηχανίες παγκοσμίως.
Στην επίτευξη των παραπάνω στόχων θα συμβάλλουν δραστικά και οι νεοφυείς επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες πολλαπλασιάζονται, εισάγοντας καινοτόμες για τα τραπεζικά δεδομένα εφαρμογές πληρωμών, πλατφόρμες B2B συναλλαγών, λύσεις blockchain και μοντέλα τύπου «buy now pay later».
Πολλές μάλιστα από αυτές τις εταιρείες και παρά τον σύντομο επιχειρηματικό τους βίο έχουν ήδη καταφέρει να αποτιμώνται πάνω από 1 δισ. Όπως σημειώνει η CB Insights, στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς υπήρχαν παγκοσμίως 75 fintech unicorns με συνολική αξία 270 δισ. δολ.
Οι προοπτικές του κλάδου κεντρίζουν ήδη την προσοχή των επενδυτών αφού σύμφωνα με την KPMG, oι παγκόσμιες επενδύσεις στο fintech το 2020 άγγιξαν τα 105 δισ. δολάρια, κυρίως χάρη στις ισχυρές επενδύσεις από επιχειρηματικά κεφάλαια υψηλού κινδύνου (VC). Πρόκειται για το τρίτο υψηλότερο επίπεδο επενδύσεων σε fintech, που έχει καταγραφεί ποτέ.
«Η πανδημία άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές παγκοσμίως αγοράζουν βασικά καταναλωτικά αγαθά καθημερινής χρήσης. Η αποστροφή προς τα μετρητά ανάγκασε επιχειρήσεις και καταναλωτές να υιοθετήσουν μια πλήρως ψηφιακή νοοτροπία. Η ανάγκη για εξοικονόμηση κόστους και η αυξημένη αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών fintech αναγκάζει τους υφιστάμενους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς να εισέλθουν στην εποχή του fintech» σημειώνουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της UBS.
Νίκη Παπάζογλου