Ως «γάμο ναυαγοσωστικός» χαρακτήρισε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, την εξαγορά της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse από την UBS ο Σταύρος Θωμαδάκης, Ομότιμος Καθηγητής στο ΕΚΠΑ, πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και πρώην Πρόεδρος στο International Ethics Standards Board for Accountants στη Νέα Υόρκη.
«Δεν μπορούμε να πούμε πώς θα πάει, αν και έχει τις προϋποθέσεις να ισορροπήσει η κατάσταση όσον αφορά στην Ελβετία. Το θέμα, είναι ότι έχει δημιουργηθεί μια γενικότερη κατάσταση με τις τράπεζες, όχι μόνο στην Ελβετία, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες που κατά κάποιο τρόπο δημιουργεί μια ευρεία ανησυχία», όπως είπε. Τα τελευταία χρόνια ζούμε μια κατάσταση συσσώρευσης κρίσεων, σημείωσε ο κ. Θωμαδάκη, πριν λήξει η πανδημία, ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, ο πολύ υψηλός πληθωρισμός, επομένως υπάρχει μια σαφής απόφαση από πλευράς κεντρικών κυβερνήσεων των αναπτυγμένων χωρών για μια αντιπληθωριστική νομισματική πολιτική ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ακρίβειας. Αυτή η νομισματική πολιτική διενεργείται με αύξηση των επιτοκίων που κάνει το χρήμα πιο ακριβό, κάνει τον δανεισμό πιο ακριβό. Η προσδοκία είναι να μειωθεί η συνολική δαπάνη των οικονομιών και αυτό να οδηγήσει σε μία κάμψη των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών, σε έναν αποπληθωρισμό, εξήγησε ο κ. Θωμαδάκης.
«Αυτή όμως η νομισματική πολιτική δεν ενεργεί με τον ίδιο τρόπο ή τον ίδιο ρυθμό. Ο πρώτος τομέας που επηρεάζεται από μια αύξηση των επιτοκίων είναι ο χρηματοοικονομικός τομέας, τα χρηματιστήρια και οι τράπεζες γιατί εκεί γίνεται το εμπόριο των χρηματικών αξιών. Και το τοπίο που αντιμετωπίζουν πλέον οι τράπεζες είναι πιο δύσκολο και πιο δύστροπο. Ένα πιο δύστροπο επιχειρηματικό περιβάλλον. Αυτό έχει δημιουργήσει κινδύνους με πιο σοβαρό, το γεγονός ότι λειτουργούν με βάση το άυλο αγαθό που είναι η εμπιστοσύνη. Αν χαθεί η εμπιστοσύνη από καταθέτες και επενδυτές, σπεύδουν οι μεν να βγάλουν τα λεφτά τους, οι δε να πουλήσουν τις μετοχές τους. Και βλέπουμε φαινόμενα που μπορούν να οδηγήσουν σε κατάρρευση και τραπεζών και αγορών» ανέφερε ο κ. Θωμαδάκης.