Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΓιατί υποχωρεί η τιμή του ρεύματος και του φυσικού αερίου;

Γιατί υποχωρεί η τιμή του ρεύματος και του φυσικού αερίου;

Ξεκίνησε καλά ο Οκτώβριος όσον αφορά στην πορεία του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Παρά την τεράστια αβεβαιότητα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, οι συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις για τον αν θα επιβληθεί ή όχι πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, αν θα αλλάξει η στάθμιση του δείκτη TTF στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ κλπ έχουν ήδη λειτουργήσει ως «εμπόδιο» στα ακραία κερδοσκοπικά παιχνίδια συμβάλλοντας στην συγκράτηση των τιμών.

Το ποια θα είναι η εξέλιξη των τιμών το επόμενο χρονικό διάστημα, ουδείς το γνωρίζει. Αυτό που είναι δεδομένο είναι ότι το οικονομικό επιτελείο έχει «ποντάρει» στη διατήρηση των τιμών στα σημερινά ή και σε χαμηλότερα επίπεδα προκειμένου να εκτελέσει σωστά και τον φετινό αλλά και το επόμενο κρατικό προϋπολογισμό. 

Για τον Οκτώβριο της φετινής χρονιάς, έχει προϋπολογιστεί ότι για το ηλεκτρικό ρεύμα θα χρειαστούν μόλις 100 εκατ. ευρώ από τους πόρους του κρατικού προϋπολογισμού και ότι ο μήνας θα «βγει» με τα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης. Προς το παρόν, οι αριθμοί φαίνεται να βγαίνουν καθώς όσο υποχωρεί η τιμή του ρεύματος τόσο το καλύτερο για τον κρατικό προϋπολογισμό και για φέτος αλλά και για του χρόνου.

Μάλιστα για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο της φετινής χρονιάς, το οικονομικό επιτελείο θέλει ιδανικά να μην χρησιμοποιήσει καθόλου τους πόρους του κρατικού προϋπολογισμού για την επιδότηση του ρεύματος και να «βγάλει» το δίμηνο για τη θέρμανση με φυσικό αέριο μόνο με την επιδότηση που δίνει η ΔΕΠΑ. 

Όσο για το 2023, υπάρχει στην άκρη το αποθεματικό του 1 δις. ευρώ αλλά με αυτό θα πρέπει να βγει ολόκληρη η χρονιά. Θα φτάσει; Ουσιαστικά όλα εξαρτώνται από το παγκόσμιο παιχνίδι κερδοσκοπίας. Οι τιμές υποχωρούν αυτή τη στιγμή διότι οι αγορές βλέπουν την ΕΕ διατεθειμένη να «κάνει κάτι» με την τιμή του αερίου. Αν οι προσδοκίες διαψευστούν (και αυτό θα φανεί, όχι στην άτυπη σύνοδο κορυφής της Πράγας, αλλά στην τακτική σύνοδο κορυφής) έως το τέλος του χρόνου, τότε οι τιμές θα αρχίσουν και πάλι να τραβούν στην ανηφόρα. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ