Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Γιατί τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού μπορεί να έχουν ήδη αντισώματα κατά...

Γιατί τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού μπορεί να έχουν ήδη αντισώματα κατά του κορονοϊού

«Ας ετοιμαζόμαστε για “τριδημία” και μακάρι να διαψευστούμε». Αυτό τόνισε κατά την έκτακτη ενημέρωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τις προηγούμενες ημέρες, η πρόεδρος της επιτροπής, Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία σημείωσε πως «εκεί που υπάρχουν εμβόλια, δηλαδή για Covid και για γρίπη, είναι μια καλή προστασία και δεν θα πρέπει να αναβάλλεται», ενώ, όπως τόνισε, εμβόλιο για τον RSV δεν υπάρχει ακόμα.

Την ώρα που νέες παραλλαγές του κορονοϊού συνεχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους, οι ειδικοί, εκφράζουν φόβους για ταυτόχρονη εμφάνιση του ιού της γρίπης, του αναπνευστικού συγκρυτιακού ιού (RSV) και του covid. Ως εκ τούτου, επιδημιολόγοι, αλλά και κοινωνία βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, καθώς, σύμφωνα με τους επιδημιολογικούς δείκτες, ένα ακόμα ξέσπασμα κορωνοϊού βρίσκεται σε εξέλιξη.

Κατά την τελευταία εβδομάδα (31 Οκτωβρίου έως 6 Νοεμβρίου βάσει της έκθεσης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ΕΟΔΥ) καταγράφηκαν περισσότερες εισαγωγές σε νοσοκομεία και νοσηλείες σε απλές κλίνες και σε ΜΕΘ. Παράλληλα, το ίδιο διάστημα αυξήθηκαν οι επαναλοιμώξεις από 23% στο 25%, γεγονός που αναδεικνύει το βασικό χαρακτηριστικό των νέων υποπαραλλαγών της μετάλλαξης Omicron, BQ.1, BQ.1.1 και XBB, ότι δηλαδή διαφεύγουν της ανοσίας είτε του εμβολίου είτε της νόσησης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τελευταία (εβδομαδιαία) επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, τα κρούσματα κορωνοϊού αυξήθηκαν κατά 14% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα και ανήλθαν σε 61.139 κρούσματα. Παράλληλα, έχουν καταγραφεί 18 κρούσματα της υποπαραλλαγής «Κένταυρος» (ΒΑ.2.75), έναντι 17 την περασμένη εβδομάδα και 8 νέα κρούσματα της υπο-παραλλαγής ΧΒΒ. Έχουν, επίσης, καταγραφεί 10 κρούσματα της υποπαραλλαγής BQ.1, και 16 της BQ.1.1, οι οποίες σύμφωνα με το ECDC αναμένεται να επικρατήσουν στην Ευρώπη έως την αρχή του 2023.

Από την προηγούμενη εβδομάδα, η υποπαραλλαγή BQ.1.1 έχει διπλασιαστεί στο ποσοστό ανεύρεσης (από 2% σε 5,3%), ενώ σημαντική αύξηση παρατηρείται και στην ΧΒΒ (από 2,3% σε 4,4%).

Τα επίπεδα των αντισωμάτων κατά της Covid-19 διεθνώς είναι πιθανώς υψηλότερα απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως, καθώς έως τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού μπορεί πια να έχουν τέτοια αντισώματα κατά του κορωνοϊού, είτε μετά τον εμβολιασμό τους είτε μετά από λοίμωξη από τον ιό.

Τα καλά νέα από τον ΠΟΥ

Υπό το φόβο, λοιπόν, μιας τριδημίας, οι επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας επισημαίνουν πως τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού ενδεχομένως να έχουν ήδη αντισώματα έναντι του κορονοϊού.

Ειδικότερα, τα επίπεδα των αντισωμάτων κατά του κορονοϊού διεθνώς είναι πιθανώς υψηλότερα από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως, καθώς έως τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού μπορεί πια να έχουν τέτοια αντισώματα κατά του κορονοϊού, είτε μετά τον εμβολιασμό τους είτε μετά από λοίμωξη από τον ιό.

Οι ερευνητές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της πλατφόρμας οροεπιτήρησης SeroTracker, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «PLoS Medicine», εκτιμούν ότι η παρουσία των αντισωμάτων κατά του κορονοϊού αυξήθηκε από 7,7% τον Ιούνιο του 2020 σε 59,2% τον Σεπτέμβριο του 2021 και σήμερα έχει αυξηθεί περαιτέρω, πιθανώς στα δύο τρίτα της ανθρωπότητας.

Ο υπολογισμός δεν είναι εύκολος, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό λοιμώξεων Covid-19 είναι ασυμπτωματικές. Συνεπώς, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί με ακρίβεια το πραγματικό ποσοστό των λοιμώξεων στον παγκόσμιο πληθυσμό. Πάντως, η γενική εκτίμηση των ερευνητών είναι ότι περισσότεροι άνθρωποι διεθνώς έχουν στον οργανισμό τους αντισώματα λόγω εμβολίων ή νόσησης από ό,τι είχε υποτεθεί μέχρι σήμερα.