Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΓιατί στις αγορές δεν έρχεται η... άνοιξη

Γιατί στις αγορές δεν έρχεται η… άνοιξη

Επισήμως, σήμερα είναι η πρώτη μέρα της άνοιξης για το βόρειο ημισφαίριο. Αν όμως ρίξει κανείς μια ματιά στις αγορές, θα διαπιστώσει ότι επικρατεί… βαρυχειμωνιά. Αρχής γενομένης από την “αγορά των αγορών”, τη Wall Street, η οποία, τίνι τρόπω, οδηγεί και τις υπόλοιπες, τα συναισθήματα που επικρατούν είναι μάλλον μικτά. Οι αγορές λέν/ε αυτό το “I want to believe”, όμως οι επενδυτές εμφανίζονται να είναι πιο ευαίσθητοι και από μια… παπαρούνα.

Αναρωτιέστε τι συμβαίνει και γιατί οι μετοχές είναι τόσο αδύναμες στη Wall Street; Το ίδιο κάνουν και οι traders και οι αναλυτές, όλοι. Όμως η απάντηση είναι απλή: Όσο το disruption που έφερε ο κορωνοϊός συνεχίζεται και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση, οι αγορές θα βρίσκονται σε ένα συνεχές roller coaster, σε ένα τρενάκι του τρόμου, με διαρκή ανεβοκατεβάσματα των τιμών, περνώντας από ράλλυ σε διόρθωση και αντίθετα, με την παραμικρή αφορμή. Αυτό έγινε και χθες, όπως και αρκετές άλλες φορές, αυτό θα ξαναγίνει.

Ο αναλυτής της Academy Securities, Peter Tchir, εξηγεί στο CNBC ακριβώς αυτό: “Όλοι βολευτήκαμε πιστεύοντας ότι ο Covid τελείωσε ή ήταν υπό έλεγχο και μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι ακόμα σκληρό καρύδι. Κανείς δεν θέλει ένα ακόμα έτος lockdowns”. Φυσικά, τα νέα από το Παρίσι, με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης να κλείνει, την πρώτη μεγαλύτερη να πιέζεται, με την Angela Merkel να βρίσκεται μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης (από τη μία τα κρούσματα του κορωνοϊού και από την άλλη οι “γκρίνιες” βιομηχάνων και επαγγελματικών ομάδων για το μη άνοιγμα της οικονομίας) μας δείχνουν την εικόνα. Οι εμβολιασμοί πάνε με απελπιστικά αργούς ρυθμούς και πλέον όλοι κατανοούν ότι το άνοιγμα του καλοκαιριού για διακοπές, θα ακολουθηθεί από νέα lockdown.

Αυτό, φυσικά, απογοητεύει τους επενδυτές οι οποίοι υποδέχθηκαν το 2021 με bullish διαθέσεις, αναμένοντας ότι η έναρξη του προγράμματος των εμβολιασμών στις πιο αναπτυγμένες οικονομίες/ζώνες του πλανήτη θα έφερνε, αν όχι το τέλος της πανδημίας, τουλάχιστον μια σχετική κανονικότητα που θα άφηνε τις οικονομίες να επαναλειτουργήσουν κανονικά. Αυτό το σενάριο ωστόσο, μάλλον απομακρύνεται για… καλό 2022 και αν, όσο σκληρό και αν φαίνεται αυτό.

Με αυτά ως δεδομένα, οι αγορές συμπεριφέρονται με τον συνήθη τρόπο υπερευαισθησίας, ή καλύτερα υπεραντίδρασής τους στις ερμηνείες γεγονότων. Στη χθεσινή περίπτωση, τα κακά νέα από την Ευρώπη που δεν ξεμπερδεύει (ακόμα) με την πανδημία, είναι μια θρυαλλίδα μόνο της όλης κατάστασης. Η αφορμή, τώρα, που έριξε το roller coaster της Wall Street, τον Dow Jones, από ένα θετικό σερί, στην απότομη “κατηφόρα”, ήρθε από τις ανακοινώσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, της FED, η οποία αποφάσισε να ολοκληρώσει εντός του Μαρτίου τη χαλαρή πολιτική διαμόρφωσης των κεφαλαιακών επιπέδων των τραπεζών.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι από την πρώτη μέρα του Απριλίου, οι τράπεζες δεν θα έχουν πια τη δυνατότητα να εξαιρέσουν τα κρατικά ομόλογα από τον υπολογισμό του συμπληρωματικού δείκτη μόχλευσης. Η εξαίρεση είχε τεθεί σε ισχύ πέρυσι, μετά τις πρώτες αναταραχές στην οικονομία από την πανδημία, προκειμένου να βοηθηθεί η αγορά ομολόγων. Με την εξαίρεση οι τράπεζες μπορούσαν να διατηρούν λιγότερα κεφάλαια έναντι των κρατικών ομολόγων τα οποία κατείχαν, δίνοντας έτσι σήμα για αγορές κρατικών ομολόγων, οι οποίες βοήθησαν στην υποχώρηση των αποδόσεων των «Treasurys».

Ήταν αναμενόμενη η αντίδραση των επενδυτών και το “ξέσπασμα”, μετά τις ανακοινώσεις της Federal Reserve Bank, στις τραπεζικές μετοχές: Και λογική η υποχώρηση, χθες, της JPMorgan κατά 1,59%, της Goldman Sachs κατά -1,09%, της Wells Fargo κατά 2,88% και της Citigroup κατά 1,12%. Όπως και λογικό είναι να αναμένεται πως μετά την απόφαση της Fed, οι μεγάλες τράπεζες θα χάσουν το ενδιαφέρον τους για τα «Treasurys», αφού πια θα πρέπει να τα προσθέσουν στον υπολογισμό των κεφαλαιακών τους απαιτήσεων. Αυτό ελλοχεύει τον κίνδυνο να οδηγήσει σε νέα αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, που το τελευταίο διάστημα έχουν φτάσει σε υψηλά αρκετών μηνών, προκαλώντας νέο πρόβλημα στην αγορά μετοχών.

Έμπειρος τραπεζίτης ο επικεφαλής της Fed, Jerome Powell, είναι απορίας άξιο πώς δε “διάβασε” το… mood της αγοράς η οποία δεν ήθελε -και δε θέλει- να ακούσει κι άλλα κακά νέα. Γιατί η μεταβλητότητα που προκάλεσε η ανακοίνωση στις τραπεζικές μετοχές, “κοκκίνησε” όλους τους δείκτες, μιας και η αγορά ήρθε αντιμέτωπη με δυσάρεστες αλήθειες. Και μια από αυτές είναι ότι ο κορωνοϊός δεν έχει τελειώσει ακόμα. Η ελπίδα ότι φέτος θα “ξεμπερδεύαμε” με την πανδημία απειλεί το ράλλυ της αγοράς προς νέα υψηλά, μιας και αυτές οι οποίες θα οδηγήσουν την οικονομική δραστηριότητα τη μέρα της επιστροφής στην κανονικότητα, ήταν που οδηγούσα και το ράλλυ: Οι μεταφορές, τα ταξίδια και η αναψυχή, η βαριά βιομηχανία.

Τουναντίον, την εβδομάδα που πέρασε η Exxon Mobil έχασε 8%, η American Express 4%, η Avis 2% και η Disney 3%. Αντίθετα, ο Nasdaq, οι τεχνολογικές μετοχές, αλλά και αυτές που έχουν βάλει “στο μάτι” οι retail investors του Reddit, δείχνουν πολύ σκληρές για να “ξεφουσκώσουν”. Κι αυτά, την ίδια ώρα που όλο και περισσότεροι θεσμικοί επενδυτές επενδύουν σε bitcoin, επιμένοντας να το βλέπουν ως safe haven asset. Ποιος έχει δίκιο; Αυτό θα φανεί στο τέλος. Το τέλος τη πανδημίας, μέσα στην ευφορία του reopening. Μέχρι τότε, θα πρέπει να κρατηθούμε γερά επάνω στο roller coaster…

Γιώργος Καραγιάννης

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ