Τετάρτη, 1 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΓιατί προωθείται τώρα η «οριζόντια» στήριξη για το ηλεκτρικό ρεύμα

Γιατί προωθείται τώρα η «οριζόντια» στήριξη για το ηλεκτρικό ρεύμα

Από το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης –ουσιαστικά από τον Αύγουστο του 2021- η κυβέρνηση πρόβαλε την ανάγκη ενός στοχευμένου πακέτου μέτρων στήριξης ώστε να βοηθηθούν κατά προτεραιότητα οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές κύριας κατοικίας αλλά και αυτοί που καταναλώνουν έως 300 κιλοβατώρες τον μήνα. Πίστευαν στην κυβέρνηση ότι επειδή ακριβώς αυτά τα κριτήρια τα πληρούν περίπου οι 7 στους 10, θα καταστεί εφικτό να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση χωρίς να προκύψουν κοινωνικές εντάσεις.

Από την… θεωρία στην πράξη, η απόσταση αποδείχθηκε πολύ μεγάλη. Πρώτον σε ότι αφορά στην κατανάλωση του ρεύματος, δεν είναι αναγκαστικά οι «πλούσιοι» αυτοί που εμφανίζουν μεγάλες καταναλώσεις ρεύματος. Με το πετρέλαιο θέρμανσης στα 1,6 ευρώ και το φυσικό αέριο στα ύψη, οι κεντρικές θερμάνσεις χιλιάδων πολυκατοικιών δεν άναψαν. Τα νοικοκυριά αναγκάστηκαν να στραφούν στα ηλεκτρικά καλοριφέρ και στα κλιματιστικά –πολλά από αυτά ηλικίας 10ετιών και ξεπερασμένης τεχνολογίας- με αποτέλεσμα οι καταναλώσεις να ξεφύγουν και μαζί με αυτές και οι λογαριασμοί. Στους δυσαρεστημένους επομένως που έχουν παραλάβει εκκαθαριστικούς λογαριασμούς εκατοντάδων ευρώ δεν ανήκουν μόνο εύποροι. Άλλωστε, οι χιλιάδες αιτήσεις για ρύθμιση αυτό αποδεικνύουν.

Δεδομένου λοιπόν ότι μπροστά μας έχουμε το τετράμηνο με τις μεγαλύτερες καταναλώσεις ρεύματος λόγω καύσωνα (Ιούνιο-Σεπτέμβριο) κρίνεται πλέον αναγκαία η οριζόντια στήριξη και αυτό θα γίνει με παρέμβαση στη διαμόρφωση της αγοράς του ρεύματος. Το αν αυτό θα γίνει στην χονδρική της Ελλάδας ή στην ευρωπαϊκή τιμή του φυσικού αερίου, ελάχιστη σημασία έχει για τον καταναλωτή. Ενδιαφέρει φυσικά τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς ευρωπαϊκή παρέμβαση σημαίνει και μικρότερη επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Να λοιπόν ποια θα είναι η βασική αλλαγή του νέου μοντέλου στήριξης που θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες από τον πρωθυπουργό: αντί στον λογαριασμό του ρεύματος να αναζητούμε το πόσο υψηλή είναι η επιδότηση και αν φτάνει να καλύψει την επιβάρυνση από τη ρήτρα αναπροσαρμογής, όλο το βάρος θα πέφτει στο να κατεβαίνει σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα η ρήτρα αναπροσαρμογής. Η τελευταία, τον Μάρτιο διαμορφώθηκε στα 27 λεπτά του ευρώ και τον Απρίλιο στα 24 ευρώ. Θα επιδιωχθεί, σε αυτή τη φάση, να μην ξεπερνά τα 10 λεπτά ώστε αυτή η διαφορά να μπορεί να καλυφθεί είτε με τις εκπτώσεις που προφέρουν οι ίδιες οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας είτε και με παράταση των στοχευμένων επιδοτήσεων.

Όπλο θα είναι αυτή τη φορά και οι πόροι του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης που θα φτάσουν στα 3,6 δις. ευρώ αλλά και ο κρατικός προϋπολογισμός που θα εισφέρει άλλο ένα δις. ευρώ για να φτάσει το κονδύλι των μέτρων στήριξης στα 4,4 δις. ευρώ συνολικά. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ