Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Γιατί προχωράμε σε άρση μέτρων παρά τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων

Γιατί προχωράμε σε άρση μέτρων παρά τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων

Με μικρά, αλλά σταθερά βήματα συνεχίζεται η πορεία επιστροφής στην κανονικότητα αίροντας σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί στην εκπνοή του περασμένου έτους με σκοπό την αντιμετώπιση της παραλλαγής Όμικρον.

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στο Υπουργείο Υγείας, πρόκειται για πορεία διάρκειας έξι εβδομάδων. Ουσιαστικά, μέχρι τον Απρίλιο θα απελευθερώνονται συνεχώς δραστηριότητες για τους εμβολιασμένους πολίτες και παράλληλα θα δίνεται έμφαση στη θωράκιση των πολιτών που παραμένουν ακόμη ανεμβολίαστοι έναντι του κορωνοιού.

«Αυτή την εβδομάδα η Επιτροπή Επιδημιολόγων συζήτησε την άρση μέτρων, αποκλειστικά και μόνο για τους εμβολιασμένους και γι’ αυτό χαλάρωσαν τα μέτρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι φτάσαμε στο τέλος της πανδημίας. Οι δραστηριότητες που επανεκκίνησαν είναι μέτριας επικινδυνότητας και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση, καθώς υπάρχουν πολλά αιτήματα από επαγγελματικούς κλάδους», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για την πανδημία που παρέθεσε η Καθηγήτρια, ο μέσος όρος κρουσμάτων την εβδομάδα είναι 17.000 νέα κρούσματα ανά ημέρα. Η θετικότητα παρέμεινε σταθερή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στο 5,6%. Μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων καταγράφεται, ωστόσο, σε Κέα, Κάρπαθο, Θάσο, Σύρο, Κιλκίς, Φωκίδα και Ευρυτανία.

«Το 96% των νέων περιστατικών αφορούν την παραλλαγή Όμικρον και μόλις 2,2% τη Δέλτα.   Παράλληλα, μειώθηκαν οι νέες εισαγωγές, οι νοσηλευόμενοι, οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι. Την ίδια στιγμή μειώθηκε το φορτίο στο εθνικό σύστημα υγείας κατά 5%, όπως και ο ημερήσιος κυλιόμενος όρος εισαγωγών στα νοσοκομεία», σημείωσε η ίδια.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, το κύμα της Όμικρον συρρικνώνεται σε παγκόσμια κλίμακα, όπως και στην Ελλάδα, η διασπορά έχει σταθεροποιηθεί, ενώ οι δείκτες νοσηρότητας και θανάτων βαίνουν μειούμενοι. Από εδώ και πέρα, είπε, πως αναμένεται περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης, γεγονός που επιτρέπει την επιστροφή στην κανονικότητα καταρχήν για τον πληθυσμό που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 418 εκατομμύρια μολύνσεις και περισσότεροι από 5,86 εκατομμύρια θάνατοι με νόσο Covid-19 σε παγκόσμια κλίμακα. Οι νέες διαγνώσεις μειώθηκαν κατά 21% εντός της τελευταίας εβδομάδας και καταγράφηκαν περίπου 2 εκατ. διαγνώσεις ανά ημέρα μεσοσταθμικά. Είναι η τρίτη εβδομάδα μείωσης στο παγκόσμιο κύμα της Όμικρον, είπε ο κ. Μαγιορκίνης. Ο ρυθμός των θανάτων παρουσίασε μείωση 7% και καταγράφηκαν περίπου 10.000 θάνατοι ανά ημέρα.

Στην Ευρώπη η επιδημία εξακολουθεί να δείχνει σημεία συρρίκνωσης, σχετικά με τη διασπορά, καθώς παρατηρήθηκε 20% μείωση στο ρυθμό των νέων διαγνώσεων, ενώ οι θάνατοι παρέμειναν σταθεροί. Καταγράφηκαν 7,7 εκατ. διαγνώσεις και 23.000 θάνατοι εντός της τελευταίας εβδομάδας. Μόνο επτά από τις 47 χώρες δείχνουν επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης, ενώ επιδείνωση μεγαλύτερη από 30% παρατηρήθηκε μόνο στην Ισλανδία.