Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΓιατί προκύπτει όφελος για τον κρατικό προϋπολογισμό από την αύξηση του κατώτατου...

Γιατί προκύπτει όφελος για τον κρατικό προϋπολογισμό από την αύξηση του κατώτατου μισθού

Ποιος θα πληρώσει τον… λογαριασμό της αύξησης του κατώτατου μισθού; Και ποιοι θα έχουν όφελος; Ας ξεκινήσουμε με τα προφανή: το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν οι εργοδότες, καθώς εκτός από την αύξηση των αποδοχών των υπαλλήλων τους, θα κληθούν να καλύψουν και τις υψηλότερες εργοδοτικές εισφορές.

Από την άλλη, οι εργαζόμενοι προφανώς και θα δουν αύξηση στις καθαρές αποδοχές τους. Μπορεί η «καθαρή» αύξηση να μην είναι τα 50 ευρώ στα οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, όμως, ανεξάρτητα από την προϋπηρεσία και το αν ο εργαζόμενος είναι παντρεμένος ή όχι, μια καθαρή αύξηση της τάξεως των 43-44 ευρώ θα την δει στον μισθό του.

Και ερχόμαστε τώρα στην επίπτωση στον κρατικό προϋπολογισμό. Εκεί, η επίπτωση δεν είναι και τόσο προφανής. Εκτιμάται όμως ότι θα υπάρξει δημοσιονομικό όφελος, έμμεσα αλλά και άμεσα καθώς θα αυξηθούν και οι φόροι που θα πληρώσουν οι 650.000 εργαζόμενοι που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό αλλά και οι ασφαλιστικές εισφορές που θα πληρώνουν εργαζόμενοι και εργοδότες. Θα προκύψει και έμμεσο όφελος. Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει και ένα δευτερογενές κύμα αυξήσεων μισθών στον ιδιωτικό τομέα, καθώς κάθε φορά που θα λήγει μια κλαδική ή επιχειρησιακή σύμβαση, θα τίθεται το θέμα της αναπροσαρμογής των αποδοχών. Για κάθε αύξηση μισθού στον ιδιωτικό τομέα, το κράτος θα έχει λαμβάνειν από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Φυσικά, το δημόσιο έχει και έξοδα, καθώς θα αυξηθούν μια σειρά από επιδόματα. Ποια είναι αυτά; Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει προς τα πάνω το επίδομα ανεργίας.  Σήμερα το ημερήσιο επίδομα είναι 16,29 ευρώ και το μηνιαίο 407,25 ευρώ. Από 1ης Μαΐου διαμορφώνονται αντίστοιχα στα 17,51 ευρώ το ημερήσιο και 438 ευρώ το μηνιαίο. Επίσης αναπροσαρμόζεται σειρά βοηθημάτων και επιδομάτων που έχουν ως βάση υπολογισμού τον κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο.

Σε αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το βοήθημα ανεργίας για τους αυτοτελώς απασχολούμενους, τα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας, το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας, το βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας, ειδικά εποχικά βοηθήματα για μισθωτούς τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, οικοδόμους, δασεργάτες κ.α., η ειδική παροχή μητρότητας, το επίδομα γονικής άδειας, οι ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη, η παροχή διαθεσιμότητας, η αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ) Μαθητείας του ΟΑΕΔ, η αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας, κ.α

Και γιατί είμαστε σίγουροι -ή σχεδόν σίγουροι- ότι η αύξηση στο σκέλος των δαπανών του δημοσίου θα είναι μικρότερη από την αύξηση στο σκέλος των εσόδων; Διότι ο αριθμός των δικαιούχων επιδομάτων στους οποίους θα δοθούν περισσότερα χρήματα με επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού θα είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με τον αριθμό των εργαζομένων και των εργοδοτών που θα πληρώσουν περισσότερα για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ