Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΓιατί παραμένει φθηνό και ελκυστικό το ελληνικό χρηματιστήριο

Γιατί παραμένει φθηνό και ελκυστικό το ελληνικό χρηματιστήριο

Έχοντας έως τώρα καταγράψει άνοδος φέτος κατά 37,40% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και άνω του 59% σε επίπεδο τραπεζών, το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται σε μια εξαιρετική συγκυρία, ξεχωρίζοντας σε αποδόσεις σε διεθνές επίπεδο.

Παρά τη μεγάλη άνοδο όμως που έχει κάνει η αγορά, σύμφωνα με τις «μετρήσεις» έγκριτων διεθνών οίκων και μεγάλων αναλυτών, το Χ.Α. παραμένει σε ελκυστικά επίπεδα – συγκριτικά με τα διεθνή δεδομένα – καθώς ξεκινάει από πολύ χαμηλή βάση, έχοντα χάσει το υπερδεκαετές bull market των ξένων δεικτών από το 2010 και εντεύθεν.

Την ώρα λοιπόν που η αγορά, αν ιδωθεί σε καθαρά βραχυπρόθεσμο τεχνικό επίπεδο, πιθανότατα χρειάζεται διόρθωση καθώς είναι – σε μόνιμη βάση – σε υπεραγορασμένα επίπεδα, η μεγάλη εικόνα, αυτό που φαίνεται πως κατευθύνει τις φετινές εισροές ισχυρών ξένων χαρτοφυλακίων, είναι ότι η χρηματιστηριακή αγορά, καθώς και όλα τα ελληνικά assets, παραμένουν ακραία υποτιμημένα.

Η μεγάλη εικόνα, την οποία διαβάζουν οι ξένοι καλύτερα από τους εγχώριους επενδυτές, λέει ότι το Χ.Α. παραμένει μια ακραία υποτιμημένη αγορά, αν ιδωθεί μέσα στο μεγάλο χάρτη των αγορών και αν «κριθεί» όρους αναβαθμισμένης, ουσιαστικά, αγοράς.

Η εγχώρια επενδυτική κοινότητα, πιθανότατα δεν μπορεί να αντιληφθεί τη μεγάλη εικόνα και αυτό οφείλεται σε σύνθετους παράγοντες. Τα ακραία φαινόμενα του ‘99 κατέστρεψαν μια ολόκληρη επενδυτική γενιά, καυτηρίασαν το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον επίσημο θεσμό του κράτους, απομάκρυναν μικρούς και μεγάλους επενδυτές από την αγορά.

Αυτό γίνεται απολύτως ξεκάθαρο αν δει κανείς τα στατιστικά στοιχεία όπου οι ενεργοί κωδικοί, όλα τα τελευταία χρόνια δεν ξεπερνούν τους 30 χιλιάδες, ενώ άνω του 80% εξ αυτών, έχει χαρτοφυλάκιο αξίας έως 3.000 ευρώ! Το retail είναι ουσιαστικά ακυρωμένο, λίγες χιλιάδες έχουν απομείνει, ενώ και η εγχώρια θεσμική κοινότητα, ως σώμα, δεν υπάρχει πια.

Την ίδια ώρα, με τη χώρα και την οικονομία να έχει περάσει δια πυρός και σιδήρου από το 2010 και εντεύθεν, με τη χρεοκοπία, τη δημοσιονομική επιτήρηση, τα μνημόνια, την εξαΰλωση των τραπεζών και όλα τα υπόλοιπα, εύλογα υπάρχει δυσπιστία ως προς την πραγματική κατάσταση που βιώνει τώρα η ελληνική οικονομία και το χρηματιστήριο.

Όμως η χώρα επιστρέφει μετά από πολλά χρόνια επενδυτικής απομόνωσης, ετοιμάζεται να πάρει την επενδυτική βαθμίδα, για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια δείχνει να έχει πολιτική σταθερότητα με προοπτική για άλλα τέσσερα χρόνια κυβέρνησης μακράς πνοής, ενώ και το Χ.Α. εντός των επόμενων δώδεκα έως 18 μηνών ετοιμάζεται να επιστρέψει στις ανεπτυγμένες αγορές και στη μεγάλη «πίτα» των κεφαλαίων.

Morgan Stanley: Φθηνές οι ελληνικές μετοχές, η άνοδος θα συνεχιστεί

Μια από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις ξένου οίκου τα τελευταία χρόνια, είναι ασφαλώς αυτή που έκανε προ ημερών η Morgan Stanley που με απολύτως ξεκάθαρο τρόπο και παραθέτοντας στοιχεία τόνισε πως ο δείκτης MSCI Greece εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με υψηλό discount σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές και την Ευρώπη.

Σε σχετική βάση, τα discount του MSCI Greece έναντι των αναδυόμενων αγορών και της Ευρώπης παραμένουν υψηλά της τάξεως του -28% και -31% σε όρους αποτίμησης P/E των επόμενων δώδεκα μηνών. Ο οίκος τονίζει ότι ο ελληνικός MSCI, που αποτελείται από δέκα μετοχές, είναι πιο φθηνός σε σύγκριση με τους υπόλοιπους διεθνείς δείκτες σε όρους P/E και Price Book Value.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, ο MSCI Greece, παρά την άνοδο που έχει προηγηθεί, έχει το μικρότερο Ρ/Ε συγκριτικά με το δείκτη MSCI των αναδυόμενων αγορών, αλλά και τον παγκόσμιο MSCI. Πιο συγκεκριμένα, το μέσο Ρ/Ε του ελληνικού δείκτη είναι 7,81, όταν του MSCI των αναδυόμενων αγορών είναι στο 12,94 και του παγκόσμιου στο 18,23.

Επίσης, σαφώς πιο ελκυστικός είναι ο δείκτης Ρ/Ε Forward του MSCI Greece, δηλαδή ο δείκτης που «μετρά» το Ρ/Ε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κερδοφορίας του προσεχούς 12μήνου. Εδώ ο ελληνικός δείκτης είναι στο 8,23, όταν των αναδυόμενων είναι στο 11,57 και του παγκόσμιου στο 15,55.

Τέλος, σε δείκτη Price Book Value, που ζυγίζει την τιμή μιας μετοχής συγκριτικά με τη λογιστική αξία, ο MSCI Greece παραμένει υποτιμημένος με 1,14, όταν ο αναδυόμενος είναι στο 1,57 και ο παγκόσμιος στο 2,60.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ