Το ξανάκανε το… θαύμα του ο Elon Musk. Απέδειξε (ξανά) περίτρανα ότι μπορεί να χειραγωγήσει την τιμή των κρυπτονομισμάτων προς τα… όπου κρίνει ο ίδιος. Την περασμένη Παρασκευή, με ένα tweet του, “γκρέμισε” και πάλι το bitcoin, υπονοώντας ότι “ξε-ερωτεύτηκε” με το βασικό κρυπτονόμισμα.
Ο δισεκατομμυριούχος της Tesla ανέβασε ένα tweet με ένα meme που έδειχνε ένα ζεύγαρι να χωρίζει, με τον άνδρα να χρησιμοποιεί στίχους των Linkin Park, απλά προσθέτοντας τα hashtags #bitcoin και ένα emoji με μια ραγισμένη καρδιά. Οι retail επενδυτές το… έπιασαν το μήνυμα και το ξεπούλημα άρχισε, ρίχνοντάς το στα 36.925,74 δολάρια, με το ether να ακολουθεί καθοδικά στα 2.694 δολάρια και το dogecoin να βουτάει στα 0,38 δολάρια, παρά τα “καλά νέα” που ήρθαν από τον CEO της εταιρείας ψηφιακών πληρωμών Square, Jack Dorsey, ότι εξετάζει τη δημιουργία hardware πορτοφολιού για bitcoin.
Δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει κάτι τέτοιο, βέβαια. Πολλάκις, ο Musk έχει αποδείξει πως έχει τη δυνατότητα να εκτοξεύσει αλλά και να καταβαραθρώσει την αγορά των κρυπτονομισμάτων, κυριολεκτικά με μια του λέξη, ακόμα και για… πλάκα. Το τελευταίο, το έκανε πρόσφατα ξανά, όταν η Tesla, η οποία είχε ανακοινώσει ότι θα δέχεται πληρωμές σε bitcoin, ξαφνικά αποφάσισε ότι δεν θα δέχεται πληρωμές σε bitcoin επειδή ο Musk… θυμήθηκε ότι τα κρυπτονομίσματα δεν είναι περιβαλλοντικά βιώσιμα. Αυτό, μαζί με 1,5 δισεκατ. δολάρια που ρευστοποίησε η Tesla από την επένδυσή της (μέρος της) στο βασικό κρυπτονόμισμα, πυροδότησαν ένα εντυπωσιακό sell-off που εξαέρωσε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια από τοποθετήσεις στο κρυπτονόμισμα σε μια μόλις μέρα. Λίγο αργότερα βέβαια, ο Musk επανήλθε, ανακοινώνοντας ότι μετά από συνάντηση με cryptominers βλέπει προοπτική για ένα περιβαλλοντικά βιώσιμο bitcoin, γεγονός που ξαναέδωσε ώθηση στα cryptos, μέχρι να… ξαναλλάξει ρότα.
Δεν είναι όμως μόνο το bitcoin. Είναι και το “παιχνίδι” με το dogecoin, ένα κρυπτονόμισμα που δημιουργήθηκε το 2013 ως αστείο, για να σατιρίσει τα κρυπτονομίσματα. Kαι παρέμεινε ασήμαντο, αφού διαπραγματεύοταν στα 0,05 δολάρια, μέχρι ο Musk να στρέψει το ενδιαφέρον των retail investors προς αυτό, με μια σειρά από tweets. Παίρνοντας με το μέρος του τους μικροεπενδυτές των φόρουμ του Reddit, ο Musk αποκάλεσε το κρυπτονόμισμα με τον σκύλο Shiba Inu ως μασκότ κρυπτονόμισμα του λαού και στη συνέχεια, βλέποντας την άνοδό του (άνω του 6000% στο 2021), απολάμβανε αυτό που δημιούργησε: Έχω γίνει meme, καταστροφέας των shorts. Tο παιχνίδι, άλλωστε, εμπεριέχει πάντα και γέλιο, πλάκα. Kαι το ερώτημα αν ο Musk κάνει πλάκα και με τα κρυπτονομίσματα, όπως έκανε με το κρυφτούλι με την Eπιτροπή Kεφαλαιαγοράς των HΠA, παλιότερα, δεν μπορεί παρά να τεθεί.
Ποιος θα πίστευε ότι δεν έκανε το ίδιο και με το Ethereum; Tο 2019, μια μέρα έγραψε απλά τη λέξη Ethereum, προκαλώντας ράλλυ στο κρυπτονόμισμα, μέχρι να τουιτάρει ξανά δύο γράμματα που το σταμάτησαν: “JK”, τα αρχικά του “Just Kidding”, δηλαδή “απλά αστειεύομαι”. Πολλοί ήταν αυτοί τότε που σχολίαζαν ότι ήταν μέρος της πλάκας που κάνει ο δισεκατομμυριούχος στη SEC και, κατ επέκταση σε ολόκληρη τη Wall Street. Tο btcmanager σε ανάλυσή του το υποστήριζε αυτό, έχοντας αντί για φωτογραφία του Musk, ένα σκίτσο του στο οποίο παρουσιάζεται να δακρύζει από τα γέλια, τρώγοντας ποπ-κορν. Δημοφιλής εικόνα στη νεολαία για όσους βάζουν κάποιους να τσακώνονται και παρακολουθούν γελώντας. Kαι το ξανάκανε, με το dogecoin, το οποίο στηρίζει λυσσασμένα, μέχρι να εμφανιστεί στο SNL και να πει ότι «το dogecoin είναι μια βαβούρα» προκαλώντας selloff.
Κι αφού ο Musk βλέπει ότι τα ποστ του στο Twitter μπορούν να χειραγωγήσουν τις τιμές των κρυπτονομισμάτων, γιατί να μην κάνουν το ίδιο και με άλλα assets; Έτσι, έδωσε ώθηση, την προηγούμενη εβδομάδα, στη μετοχή της Samsung Publishing, μεγαλομετόχου στην παραγωγή του παιδικού τραγουδιού “Baby Shark”, αφού ο δισεκατομμυριούχος το ξανάφερε στην επικαιρότητα με ένα tweet του.
Επιστροφή στο bitcoin. Με τις “πλάκες” και τα tweets του Musk, το bitcoin έχει μεταμορφωθεί στην επιτομή της μεταβλητότητας: Από το υψηλό όλων των εποχών, τα 64.000 δολάρια τον Απρίλιο, κατέρρευσε στα περίπου 30.000 τον επόμενο μήνα και σήμερα βρίσκεται περίπου 40% κάτω από το υψηλό του, αν και σε επίπεδο έτους έχει ανέβει κατά 30%.
Όλο αυτό το “παιχνίδι”, έχει αρχίσει πια να γίνεται αντιληπτό από όλο και περισσότερους στη βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων και ο Musk έχει αρχίσει να δέχεται βαριά κριτική σχετικά με τα ποστ του στα κοινωνικά δίκτυα για τα ψηφιακά νομίσματα. Σχολιάζοντας το τελευταίο tweet του Musk για το bitcoin, ο Changpeng Zhao, CEO της Binance, του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων, δεν έκρυψε την οργή του: Ο Zhao με ένα tweet του, έγραψε: “Τα tweets που βλάπτουν την οικονομική κατάσταση των άλλων ανθρώπων, δεν είναι αστεία, είναι ανεύθυνα”…
Τα tweets του Elon Musk όμως, δεν έχουν προσελκύσει την οργή μόνο ανθρώπων της κρυπτο-βιομηχανίας. Προσέλκυσαν (ξανά) και την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), η οποία το 2018 τον είχε κατηγορήσει, τόσο τον ίδιο, όσο και την Tesla για απάτη, όταν ο δισεκατομμυριούχος CEO είχε τουιτάρει ότι θα έβγαζε την αυτοκινητοβιομηχανία του από το χρηματιστήριο και ότι είχε “εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση” για το deal. Τότε οι δύο πλευρές είχαν φτάσει σε συμβιβασμό. Τώρα, η SEC, με αφορμή ένα (παλιότερο) tweet με το οποίο ο Musk χαρακτήριζε “πολύ ψηλή” την τιμή της μετοχής της Tesla, φαίνεται πως τον βάζει ξανά στο στόχαστρο, για αθέτηση της μεταξύ τους συμφωνίας, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ο δισεκατομμυριούχος δεν πρέπει να τουιτάρει για τιμές μετοχών, πολύ δε περισσότερο της Tesla…