Σάββατο, 19 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΓιατί ο Eρντογάν βρίσκεται σε δύσκολη θέση

Γιατί ο Eρντογάν βρίσκεται σε δύσκολη θέση

Στις συνέπειες, σε πολιτικό επίπεδο, εκτός από το ανθρωπιστικό, που είχε ο καταστροφικός σεισμός στην Τουρκία αναφέρθηκε στην ΕΡΤ, ο πτέραρχος εν αποστρατεία, Κωνσταντίνος Ιατρίδης.

«Αυτή τη στιγμή ο Ερντογάν βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Είναι πολύ μεγάλο το πλήγμα που δέχτηκε και θεωρώ ότι όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο καλά θα διαχειριστεί την κατάσταση. Οι πρώτες ώρες είναι δύσκολες. Υπάρχει οργή, αλλά στη συνέχεια θα δούμε το πώς θα διαχειριστεί και κατά πόσον θα μπορέσει να πετύχει κάποια πράγματα ούτως ώστε να μην υποστεί μια εκλογική ήττα» δήλωσε ο κ. Ιατρίδης.

Όπως ανέφερε μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος έχει ήδη μετακινήσει όλα τα αποβατικά του Πολεμικού Ναυτικού στην Αλεξανδρέττα, ακόμη και το Ανατολού, το ελικοπτεροφόρο για να το κάνει νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τον κ. Ιατρίδη, «ο Ερντογάν σαφώς θα επηρεαστεί πάρα πολύ απ’ όλη αυτή την κατάσταση. Θα πιεστεί ακόμη περισσότερο από τη Δύση» είπε ενώ αναφερόμενος στη “διπλωματία των σεισμών” που όπως είπε, στο παρελθόν απέδωσε, εκτίμησε ότι στο επόμενο διάστημα θα πέσουν οι τόνοι.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι η διπλωματία των σεισμών θα αποτρέψει την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας. Από την άλλη, ο Ερντογάν ήδη έχει κάνει χρήση του Συντάγματος για να κηρύξει σε έκτακτη ανάγκη την Τουρκία λόγω της κατάστασης».

Σύμφωνα με τον πτέραρχο εν αποστρατεία, είναι πλέον πολύ πιθανό ο Τούρκος πρόεδρος να αναβάλει τις εκλογές λόγω έκτακτης ανάγκης.

«Έχει το δικαίωμα βάσει των άρθρων 119 και 78. Θα το κάνει και, βέβαια, δεν θα μπορεί να υπάρξει και αντιπολιτευτικός λόγος, διότι εν μέσω μεγάλου πένθους και καταστροφής δεν μπορεί να πει κάτι διαφορετικό η αντιπολίτευση. Δεν θα κάνει ο Ερντογάν εκλογές εάν δεν είναι σίγουρος ότι θα τις κερδίσει», συμπλήρωσε ο κ. Ιατρίδης.

Σχολιάζοντας το αίτημα για ανθρωπιστική βοήθεια που ζήτησε και έλαβε η Τουρκία από τη χώρα μας ο κ. Ιατρίδης, είπε χαρακτηριστικά ότι «το γιοκ Μητσοτάκης μετατράπηκε σε γκελ (ελάτε) Μητσοτάκης για βοήθεια». Σε αντίθεση με τη βοήθεια, από την Κύπρο, που (αρχικά) δεν δέχτηκε γεγονός που έκανε τον στρατιωτικό αναλυτή να σχολιάσει ότι «ο λύκος τρίχωμα αλλάζει, μυαλό δεν αλλάζει. Μην έχουμε αυταπάτες».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ