Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Γιατί ο Ν. Τζανάκης βλέπει "φως" για τείχος ανοσίας την άνοιξη

Γιατί ο Ν. Τζανάκης βλέπει “φως” για τείχος ανοσίας την άνοιξη

Θετικά βλέπει τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός για τον περιορισμό της πανδημίας ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, δηλώντας ότι για πρώτη φορά υπάρχει αισιοδοξία για τείχος ανοσίας στο 80%-85% την Άνοιξη του 2022, οπότε και ο ιός θα γίνει ενδημικός.

Ειδικότερα και μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής υπογράμμισε πως «τα νέα μέτρα έχουν δύο διαφορετικές συνιστώσες. Η μια είναι ότι εξωθεί τον κόσμο να πάει να εμβολιαστεί και να γλιτώσει από τα μέτρα απομόνωσης. Τη δεύτερη πρέπει να την εκλάβουν ως μέτρο προστασίας, διότι οι ανεμβολίαστοι δεν είναι μόνο ότι επιτείνουν τη διασπορά της πανδημίας, αλλά κυρίως οι ίδιοι κινδυνεύουν να αρρωστήσουν και να καταλήξουν σε κάποιο νοσοκομείο διασωληνωμένοι ή και να πεθάνουν, όταν έχουν αυξημένη κινητικότητα».

Ωστόσο, επισήμανε ότι για τους πολίτες άνω των 60 ετών θα πρέπει να ληφθούν πιο στοχευμένα μέτρα.  «Η κεντρική ιδέα του διαγγέλματος του πρωθυπουργού ήταν πολύ σωστή, διότι εντόπισε το πρόβλημα στους άνω των 60 ετών πολλάκις», τόνισε. Όπως εξήγησε στόχος αυτή τη στιγμή είναι να κάνουν άμεσα την τρίτη δόση ώστε να μειωθεί η διασπορά και το κλάσμα των διασωληνωμένων και αυτών που χάνουν τη ζωή τους -που είναι βέβαια μικρό γύρω στο 5%-10%- και αφορά αυτούς που ναι μεν έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, αλλά λόγω του ότι έχουν απομακρυνθεί χρονικά από το τέλος του εμβολιασμού τους είναι ευάλωτοι και δημιουργούν μια πίεση στο υγειονομικό σύστημα. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τζανάκης επισήμανε την ανάγκη να ανοίξει νωρίτερα η πλατφόρμα, στους 5 μήνες για τους 80άρηδες, στους 5,5 μήνες για τους 70αρηδες κ.ο.κ.

«Σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία υπάρχει ένα αδύνατο σημείο και πρέπει να ληφθούν πιο στοχευμένα μέτρα που θα πρέπει να είναι η προσωπική επαφή. Τα εμβολιαστικά κέντρα έχουν περιθώριο και δυναμική μεγαλύτερη, καθώς τώρα δουλεύουν στο 40% της δυναμικής τους. Μέσω του ΙΔΗΚΑ, γνωρίζουμε το ΑΜΚΑ τους και πρέπει να απευθυνθούμε προσωπικά, ώστε οι προσωπικοί γιατροί να τους παρακινήσουν να εμβολιαστούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά στην πορεία της πανδημίας το καλό σενάριο, με βάση τα μοντέλα, δείχνει ότι το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, θα κινηθεί στις τιμές που είμαστε σήμερα, γύρω στα 7.000 κρούσματα, αν και κάποιες μέρες θα διαμορφωθούν και 8.000 ή λίγο παραπάνω. Ωστόσο, οι σκληροί δείκτες των διασωληνώσεων και των θανάτων θα κορυφωθούν 2-3 εβδομάδες μετά την κορύφωση των κρουσμάτων και μέσα στα Χριστούγεννα θα σταθεροποιηθούν.

«Υπάρχει και μιας μειωμένης πιθανότητας εξέλιξη να πάμε λίγο καλύτερα, να δούμε δηλαδή μια εβδομάδα νωρίτερα την κορύφωση στα κρούσματα και να είμαστε κάτω από 7.000 κρούσματα, γύρω στα 6.600-6.700», σημείωσε ο καθηγητής τονίζοντας ότι είμαστε σε μια σταθεροποιημένη κορύφωση στα κρούσματα.