Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΓιατί ο Μητσοτάκης δεν θα πατήσει το... κουμπί του lockdown

Γιατί ο Μητσοτάκης δεν θα πατήσει το… κουμπί του lockdown

Η αλήθεια είναι ότι τα σύννεφα τόσο γύρω μας όσο και εντός της χώρας μας πυκνώνουν με… φόντο από τη μια τις προβλέψεις των ειδικών για την πανδημία και από την άλλη την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Αγορά και κοινωνία, θέτουν ένα και μόνο ερώτημα: Θα πατήσει ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης το…κουμπί του lockdown, όπως έκανε η Αυστρία, ή όπως ετοιμάζεται να κάνουν κρατίδια της Γερμανίας ή όπως σκέπτονται άλλες χώρες της Ευρώπης, ώστε να μπει ένα φρένο στους μαύρους αριθμούς της πανδημίας;

Οι πληροφορίες της στήλης φέρουν τον κ. Μητσοτάκη, να έχει πάρει τις αποφάσεις του και θα κάνουμε τις γιορτές με μέτρα, αλλά όχι με κλείσιμο της κοινωνίας και της αγοράς.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι Υπουργοί του σε όλους τους τόνους ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να κλείσουν η κοινωνία και η οικονομία.

Η απόφαση αυτή δεν ελήφθη στο κενό. Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε και πήρε από ειδικούς επιστήμονες προγνωστικά μοντέλα, τα οποία του απομάκρυναν το…χέρι από το πάτημα του κουμπιού του δωματίου του “πανικού”. Σύμφωνα με αυτά η καμπύλη θα σταθεροποιηθεί και κοντά στα Χριστούγεννα, μπορεί να υπάρχουν κρούσματα, πολύ λιγότερα, από τα σημερινά, αλλά και θα έχει περιοριστεί ο αριθμός των νεκρών και των διασωληνωμένων.

Παράλληλα η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι θα έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί και κυρίως θα έχει μπει στο αυλάκι, η κοινή απόφαση της ΕΕ, για το χρόνο “λήξης” των πιστοποιητικών εμβολιασμού για όσους δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση και βρίσκονται σε ηλικία άνω των εξήντα ετών.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός έστειλε επιστολή στην Πρόεδρο της Κομισιόν, ζητώντας να προχωρήσει η ΕΕ σε “μπλόκο” των ταξιδιωτών που δεν θα έχουν κάνει την …αναμνηστική δόση.

Το οικονομικό επιτελείο παράλληλα σε σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου, ξεκαθάρισε μεν ότι η οικονομία και τα αποθέματα στα ταμεία μπορούν να αντιμετωπίσουν ένα lock down, αλλά κτύπησαν το καμπανάκι ότι κάτι τέτοιο θα εκμηδενίσει τη δυνατότητα των παροχών σε κοινωνικές ομάδες, ενώ θα πλήξει την κοινή αποδοχή όλων ότι η οικονομία είναι και θέμα ψυχολογίας.

Από τη μια η εισήγηση των ειδικών και από την άλλη η εισήγηση του οικονομικού επιτελείου απαγόρεψαν την όποια σκέψη να κλείσουν αγορά και κοινωνία, τουλάχιστον μέσα στις γιορτές.

Όλα αυτά βέβαια, εάν δεν αλλάξει κάτι δραματικά. Διότι η πανδημία μας έχει εκπλήξει πολλές φορές αρνητικά.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ