Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΓιατί ο ΕΦΚΑ βγάζει… κέρδη;

Γιατί ο ΕΦΚΑ βγάζει… κέρδη;

Το 2022 έκλεισε με σημαντικό πλεόνασμα 2,76 δις. ευρώ για τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, δηλαδή τον ΕΦΚΑ. Και αυτό το πλεόνασμα θα βοηθήσει τα μέγιστα στο να κλείσει το 2022 με πολύ καλύτερες δημοσιονομικές επιδόσεις από αυτές που είχαν προβλεφθεί.

Δεν θα είναι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ίσο με το 1,6% του ΑΕΠ για την προηγούμενη χρονιά. Θα είναι πολύ μικρότερο και αυτό θα βοηθήσει στην χρηματοδότηση των νέων μέτρων στήριξης. Το ερώτημα είναι «πώς μας προέκυψε αυτό το πλεόνασμα;».

Η απάντηση είναι η εξής: Το 2022 δεν δόθηκαν αυξήσεις στις συντάξεις οπότε η συνταξιοδοτική δαπάνη παρέμεινε σταθερή. Από την άλλη, τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές ήταν περισσότερα. Πρώτον διότι δημιουργήθηκαν περισσότερες θέσεις εργασίας (καθώς μειώθηκε αισθητά η ανεργία και αυξήθηκε η απασχόληση) και δεύτερον διότι δόθηκαν αυξήσεις ειδικά στους περίπου 600.000 δικαιούχους του κατώτατου μισθού.

Αυτή η εικόνα θα συνεχιστεί και το 2023. Φυσικά η φετινή χρονιά έχει ξεκινήσει με σημαντικές αυξήσεις στις συντάξεις. Όμως, το ασφαλιστικό σύστημα έχει πλέον τα εξής χαρακτηριστικά: οι συντάξεις που χάνονται λόγω θανάτων είναι πολύ υψηλότερες από τις συντάξεις που «παράγει» το σύστημα για τους νέους συνταξιούχους.

Επίσης, οι αυξήσεις στα έσοδα από τις εισφορές -ακόμη και αν μειωθούν οι συντελεστές- θα είναι μεγαλύτερες από τις αυξήσεις στις συντάξεις. Διότι οι αυξήσεις στους μισθούς (άρα και στις εισφορές) θα ακολουθούν τον πληθωρισμό και οι αυξήσεις στις συντάξεις τον μέσο όρο του πληθωρισμού και της ανάπτυξης που είναι συνήθως χαμηλότερος.

Συμπέρασμα; Το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ (φυσικά αποτέλεσμα της γενναίας επιδότησης που καταβάλλει ο κρατικός προϋπολογισμός ύψους 15 δις. ευρώ ετησίως) θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ