Στις τελευταίες ελληνοτουρκικές εξελίξεις και ειδικότερα στις κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εν μέσω προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία, αναφέρθηκε στην ΕΡΤ, ο Ιωάννης Παπαφλωράτος, νομικός, διεθνολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Στρατιωτικών Σχολών.
«Είμαστε ακριβώς ένα μήνα πριν από τον πρώτο γύρο των τουρκικών προεδρικών εκλογών, γιατί πιθανότατα θα ακολουθήσει ο δεύτερος γύρος. Ο πρόεδρος Ερντογάν συνεχώς παίζει τα ρέστα του. Είναι αγώνας ζωής ή θανάτου, γι’ αυτόν πρέπει πάση θυσία να επανεκλεγεί όχι μόνο γιατί θέλει να μείνει πρόεδρος, αλλά γιατί κινδυνεύει εάν εκλεγεί η αντιπολίτευση ακόμα και με παραπομπή σε ειδικό δικαστήριο.
Τον έχουν απειλήσει επανειλημμένως ότι θα εξετάσουν τις συμβάσεις, θα εξετάσουν όλων των μελών του οικογενειακού του περιβάλλοντος. Και ας μην ξεχνάμε ότι το ΑΚΡ 20 χρόνια και πλέον τώρα είναι ένα καθεστώς. Δεν είναι απλώς μια κυβέρνηση με τα δυτικά πρότυπα, επομένως είναι αγώνα ζωής και θανάτου. Προσπαθεί να αντλήσει από παντού ψήφους, η στρατηγική μιας χώρας και οι Τούρκοι ξέρουμε ότι έχουν στρατηγική εδώ και πολλά χρόνια, δεν χαράσσεται εν μια νυκτί, χαράσσεται σε μακροχρόνια βάση. Ξεκίνησε η συγκεκριμένη στρατηγική πριν από περίπου 20 χρόνια με τη διπλωματία των σεισμών επί του μακαρίτη του Ισμαήλ Τζεμ.
Επομένως μην περιμένουμε ότι ένα γεγονός όσο θλιβερό και αν είναι αυτό, όσο και σημαντικό και αν είναι όπως ο σεισμός, θα μπορούσε να αλλάξει τη στρατηγική της Άγκυρας. Εγώ δεν μπορώ να προβώ σε προβλέψεις. Εγώ μιλάω με τα γεγονότα που έχω αυτή τη στιγμή στα χέρια μου. Ξέρω ότι ο κύριος Ερντογάν δεν είχε κάνει αναφορά στο ρόλο της Ελλάδας στην ανθρωπιστική βοήθεια που εδόθη στην Τουρκία μετά τον σεισμό. Το έκανε τώρα στο πρόγραμμα του ΑΚΡ. Ήταν μια κίνηση μπροστά. Ο κ. Ακάρ πρότεινε μορατόριουμ 15 Ιουνίου με 15 Σεπτεμβρίου και ει δυνατόν παράταση. 15 Ιουνίου, βεβαίως με 15 Σεπτεμβρίου ουδεμία μεγάλη άσκηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων λαμβάνει χώρα στο Αιγαίο.
Η Εφές λαμβάνει χώρα τον Μάιο, από 9 Μαΐου μέχρι 9 Ιουνίου ήταν πέρσι, μία άλλη ήταν 13 με 18 Οκτωβρίου, η Μαβί Βατάν 11 με 21 Απριλίου. Επομένως σε εκείνο το διάστημα ξέρουμε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας ουσιαστικά δεν πρόκειται να προβούν σε κάτι μεγάλο εκτός από τη συμμετοχή τους σε νατοϊκές ασκήσεις. Άρα ήταν εν ου παικτοίς, η πρόταση, όμως υπεβλήθη. Κρατούμε ότι υπεβλήθη αυτή η πρόταση.
Από εκεί και πέρα μέχρι τις εκλογές, είναι πιθανό να δούμε τα πάντα, διότι ο Ερντογάν εκτός του ότι παίζει το μέλλον του ζητά εναγωνίως πολεμικά αεροσκάφη τους Αμερικανούς, είδε ότι η Ελλάδα και όχι μόνο η Τουρκία, όχι μόνο ο Τούρκος πολίτης αλλά όλη η υφήλιος, ότι η Ελλάδα που μέχρι τότε υβριζόταν, απειλείτο, είχε την πολιτική και στρατηγική ηγεσία της να δέχεται και να ακούει τα μύρια όσα από την Τουρκία, ήταν η πρώτη που έδωσε ανθρωπιστική βοήθεια, η πρώτη που πήγε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ζήτησε να βοηθηθεί η Τουρκία. Άρα κέρδισε πάρα πολλούς πόντους στο διεθνές στερέωμα.
Τώρα επιχειρεί μια ρελάνς. Επιθυμεί να δείξει ότι και αυτός είναι εξίσου φιλειρηνικός, επιθυμεί να πείσει το Κογκρέσο και σε αυτό χρειάζεται και τη δική μας ανοχή. Τουλάχιστον ανοχή αν όχι τον καλό μας λόγο, να πούμε και εμείς ότι ο Ερντογάν σταμάτησε τις προκλήσεις στο Αιγαίο, δεν υπάρχει δραστηριοποίηση πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας. Υπάρχουν όμως και να την ΝΟΤΑΜ να μην τα ξεχνάμε αυτά», όπως είπε.
Απαντώντας σε ερώτηση για την τακτική της Τουρκίας στις σχέσεις της με τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ο κ. Παπαφλωράτος δήλωσε ότι: «Προβλέψεις δεν θέλω να κάνω αλλά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό ενεργειακά από την Ρωσία πλέον η Τουρκία και στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο. Επομένως είναι πολύ δύσκολο να κάνει μια μεγάλη στροφή στην πολιτική της. Σίγουρα θα κατεβάσει τους τόνους, αλλά μην ξεχνάμε ότι και τώρα ο Ερντογάν παίζει το αντιδυτικό χαρτί, όχι το ανθελληνικό προσώρας, το αντιδυτικό όμως και λέει ότι οι Τούρκοι εκλογείς θα δώσουν ράπισμα στη Δύση εάν τον ψηφίσουν.
Επομένως δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς θα κινηθεί το επόμενο διάστημα. Το σημαντικό γι’ αυτό είναι να επανεκλεγεί, είναι όλη τη προσοχή στραμμένη εκεί. Από πού θα αντλήσει ψήφους από τους εθνικιστές, από τους ισλαμιστές, από τους νέους. Είδαμε χθες και ακόμα και με τη ραπ κάποια τραγούδια που έχει βάλει, για να προσεγγίσει το κοινό το οποίο δεν έχει μεγάλη απήχηση και επίσης να περιμένουμε, 18 Απριλίου κατεβαίνει στα κατεχόμενα αυτή η επίσκεψη Αναμένουμε να μας δείξει τον τόνο που θα δώσει στις επόμενες εβδομάδες ο Τούρκος πρόεδρος».