Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΓιατί η νέα ιταλική κυβέρνηση δεν θα έρθει σε ρήξη με την...

Γιατί η νέα ιταλική κυβέρνηση δεν θα έρθει σε ρήξη με την ΕΕ

Για τον θρίαμβο της Τζόρτζια Μελόνι στις ιταλικές εκλογές και την επόμενη ημέρα σε Ιταλία και ΕΕ μίλησε στην ΕΡΤ, ο ομότιμος καθηγητής ευρωπαϊκής ενοποίησης του ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Ιωακειμίδης, σύμφωνα με τον οποίο, πάντως, η Μελόνι δεν θα έχει τα περιθώρια για μετωπική σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ειδικότερα, ο κ. Ιωακειμίδης τόνισε ότι το εκλογικό σώμα εξέφρασε δυσαρέσκεια εναντίον του εθνικού κατεστημένου χωρίς να κάνει αντιευρωπαϊκή στροφή, ενώ παρέθεσε τους λόγους για τους οποίους η Ιταλία δεν θα έρθει σε ρήξη με τις Βρυξέλλες.

  • Η Ιταλία εξαρτάται από τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • ‘Εχει το μεγαλύτερο μερίδιο πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, 200 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία δεν θα ήθελε να διακινδυνεύσει.
  • Έχει το υψηλότερο χρέος ή μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρωπαϊκή Ένωση 150% και η διαχείρισή του έχει την ανάγκη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
  • Η Τζόρτζια Μελόνι έχει μετριάσει την φιλορωσική ρητορική κι εμφανίζεται ως υπέρμαχος του ΝΑΤΟ ενώ στηρίζει την Ουκρανία. Οι δύο εταίροι της, Σαλβίνι και Μπερλουσκόνι, έχουν ανοικτά ταχθεί υπέρ του Πούτιν, αλλά τα δύο κόμματα έχουν περιορισμένη επιρροή κάτω από το 10%, επισημαίνει ο ομότιμος καθηγητής.

Το κοινό σημείο μεταξύ των τριών συμμάχων που επικράτησαν στις ιταλικές εκλογές είναι η πολιτική περιορισμού της εισόδου μεταναστών στην Ευρώπη, πολύ περισσότερο στην Ιταλία και ως εκ τούτου θα φέρουν εμπόδια στην υιοθέτηση της νέας μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον κ. Ιωακειμίδη.

Η τάση υπέρ της ακροδεξιάς στην Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπιστεί

Η νέα ιταλική κυβέρνηση θα βρεθεί σε συμμαχία με τον Βίκτορ Ορμπάν της Ουγγαρίας, με την Πολωνία, ενώ δημιουργείται ισχυρή πολιτική τάση στην Ευρώπη υπέρ της ακροδεξιάς, με την Μαρίν Λεπέν παραλίγο πρόεδρο στην Γαλλία, το VOX να ανεβαίνει στην Ισπανία και στη Σουηδία η ακροδεξιά να είναι το δεύτερο ισχυρότερο κόμμα, εκτιμά ο καθηγητής και προσθέτει:

«Η τάση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με αφορισμούς και με καταγγελίες. Πρέπει να αντιμετωπιστεί με ευρηματικούς τρόπους στο πολιτικό πεδίο και με το πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση απαντά στα προβλήματα της ευρωπαϊκής κοινωνίας. Και εδώ υπάρχει τεράστιο έλλειμμα, καθώς οι Ευρωπαίοι πολίτες αισθάνονται ότι οι συστημικές πολιτικές ηγεσίες και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν είναι στο ύψος των περιστάσεων κι επιλέγουν κόμματα που υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια και βεβαίως υπονομεύουν τη δημοκρατική ταυτότητα της Ευρώπης.

Η ευρωπαϊκή κοινωνία έχει προβλήματα με την ενεργειακή ένδεια, το κόστος ζωής, τον πληθωρισμό. Και παρά ταύτα η Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται με αργούς ρυθμούς και δεν μπορεί να βρει λύση», προειδοποιεί ο καθηγητής.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ